GR US

Πάλι με τα μολύβια τις γόμες και τα τετράδια - Τα παιδιά μιλούν στον «Ε.Κ.»

Εθνικός Κήρυξ

Ο «Εθνικός Κήρυκας» καλωσορίζει το άνοιγμα των σχολείων και τα παιδιά που έζησαν τις συνέπειες μίας πρωτόγνωρης πανδημίας που είναι βέβαιο ότι θα καθορίσει τις ζωές των νεότερων γενεών, που η ωρίμανσή τους θα σφραγιστεί από αυτή την απόλυτη ανισορροπία. Η επιρροή της πανδημίας θα γίνει αισθητή με διαφορετικό τρόπο σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά είναι αναμφισβήτητο από τους επιστήμονες, ότι θα επηρεάσει τις ζωές των παιδιών σημαντικά, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο γεγονός. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό του ΟΗΕ αποκάλυψε, ότι η πανδημία είχε βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, την κοινωνική ανάπτυξη, την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την οικονομική ασφάλεια και όχι μόνο. Μπορεί τα παιδιά να θεωρείται ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον Covid-19, η πανδημία όμως έχει επηρεάσει τη ζωή τους με αμέτρητους τρόπους οδηγώντας σε:

Υποσιτισμό: Τα ποσοστά φτώχειας των νοικοκυριών όπως και οι τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα της διατροφής των παιδιών έχει αλλοιωθεί και τα ποσοστά υποσιτισμού έχουν ήδη αυξηθεί. «Αυτά τα παιδιά χρειάζονται επείγουσα σίτιση, θεραπεία και φροντίδα για να επιβιώσουν», δήλωνε η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τον Μάρτιο του 2020

Απομάκρυνση από την εκπαίδευση: Πριν από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, ο αριθμός των παιδιών που δεν φοιτούσαν στα σχολεία ανερχόταν σε περισσότερο από 250 εκατομμύρια. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για μια μαθησιακή κρίση, όπου επιπλέον 23,8 εκατομμύρια παιδιά και νέοι ενδέχεται να εγκαταλείψουν ή να μην έχουν πρόσβαση στο σχολείο την επόμενη χρονιά λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Διαταραχές στην ψυχική υγεία: Κατά τη διάρκεια του «lockdown» παρατηρήθηκε μια αύξηση της προσκόλλησης των παιδιών στους γονείς και μια γενικότερη ανησυχία και ανασφάλεια στην ηλικία 4-10 ετών. Οι γονείς και όσοι φρόντιζαν παιδιά σχολικής ηλικίας ανέφεραν πως δυσκολεύτηκαν πολύ να ανταπεξέλθουν ακόμα και μετά τη λήξη της «καραντίνας» λόγω της μοναξιάς και της απομόνωσης που βίωσαν, του φόβου για τον κορωνοϊό και την απώλεια της ρουτίνας και της υποστήριξης που τους προσέφερε το σχολείο.

Εξαρση της ενδοοικογενειακής βίας: Ακόμη και πριν την εμφάνιση της πανδημίας, η ενδοοικογενειακή βία ήταν ήδη μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εμφάνιση του κορωνοϊού οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των κλήσεων παγκοσμίως στις γραμμές υποστήριξης.

Διακοπή των εμβολιασμών: Οι εμβολιασμοί για την επανεμφάνιση ασθενειών, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα σταμάτησαν εξ αιτίας του Covid-19 . Αυτό είναι τεράστια απειλή, αφού περίπου 80 εκατομμύρια παιδιά κάτω του 1 έτους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Ευχαριστούμε τα παιδιά των σχολείων Saint Demetrios School of Astoria, The William Spyropoulos School και Holmdel Township Schools,που μοιράστηκαν μαζί μας τα συναισθήματά τους, για την επιστροφή τους στα σχολεία, αλλά και το πώς πιστεύουν, ότι τα σχολεία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χαρακτήρα τους. Ας διαβάσουμε αυτά τα μικρά τα παιδιά που κρατάνε στα χέρια τους τις ελπίδες μας, να δούμε τι γράφουν.

Saint Demetrios School of Astoria

3003 30th Dr, Astoria, NY 11102

Phone: (718) 728-1754

Η κυρία Ρίτα Συντήλα καλωσορίζει τα παιδιά

Φιλόλογος του Λυκείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας

Ανοιξαν τα σχολεία και από τα παράθυρα μπήκε ο λαμπερός ήλιος, και από τις πόρτες ξεχύθηκαν τα χαρωπά παιδιά. Κλειστά και σκοτεινά παρέμειναν για τόσους μήνες άχαρα και βουβά αφού δεν ακούγονταν οι κελαϊδιστές φωνές των παιδιών. Υστερα από αυτή την απουσία και από αυτό το κενό, οι αίθουσες φωτίστηκαν, για να δεχτούν τους γνώριμους ενοίκους που παρ’ όλο που μια μάσκα έκρυβε τα όμορφα πρόσωπά τους, μπορούσες να καταλάβεις πόσο ευτυχισμένοι ήταν σαν τα πουλιά που γυρίζουν πίσω στην παλιά τους φωλιά. Και εμείς οι δάσκαλοι, που δεν μπορούσαμε να τα αγκαλιάσουμε, τους στέλναμε φιλιά! «Καλώς ήρθατε αγαπημένα μας παιδιά, εσείς μας δίνετε φτερά κι εμείς σε σας στηρίζουμε τις ελπίδες μας για το μέλλον. Ευχή μου οι συμμαθητές του Αγίου Δημητρίου, αλλά και οι μαθητές όλων των σχολείων, να έχετε υγεία πάνω απ' όλα και πρόοδο, να έχετε οράματα για ένα καλύτερο κόσμο και να κάνετε πραγματικότητα τα όνειρά σας. Πιστεύουμε σε σας και αξίζει κάθε θυσία για σας. Στους διευθυντές και τους συναδέλφους εύχομαι υγεία και δύναμη, για να συνεχιστεί το ιερό λειτούργημα της εκπαίδευσης των νέων, που είναι η ελπίδα μας και η απαντοχή μας.

Απαντήσεις από τους μαθητές του Αγίου Δημητρίου

Στεφανία Ντελαγιώργου - 9η Τάξη

Πέρασα δύσκολους μήνες στο σπίτι μου από την παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού. Μήνες με διαδικτυακό μάθημα, με δύσκολες εργασίες και μαθήματα, που δεν καταλάβαινα. Πέρασαν έξι μήνες και είμαι πολύ χαρούμενη που το σχολείο άνοιξε και πήγαμε πίσω. Μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη επικοινωνία και μία καλύτερη σχέση και με τους φίλους μας και με τους δασκάλους μας. Στην τάξη συγκεντρωνόμαστε καλύτερα και μαθαίνουμε ευκολότερα. Το μόνο που δεν είναι ευχάριστο, είναι που πρέπει να φοράμε μάσκες. Όμως πρέπει να τις φοράμε για να μην αρρωστήσουμε.

Χρυστάλλα Θεοδώρου - 9η Τάξη

Αυτή η χρονιά ήταν πολύ διαφορετική από κάθε άλλη σχολική χρονιά. Αυτός ο ιός άνοιξε τα μάτια μου και μου έδειξε πόσα πράγματα θεωρούσα δεδομένα στη ζωή και στο σχολείο. Αν και δεν μου αρέσει να ξυπνάω νωρίς και να ετοιμάζομαι, είχα όμως ένα σκοπό και ένα λόγο να σηκωθώ απ' το κρεβάτι. Επομένως προτιμώ να μαθαίνω στην τάξη. Είναι καλύτερο από το διαδικτυακό μάθημα και νιώθω ότι μαθαίνω καλύτερα, όταν κάθομαι σ' ένα τραπέζι και όταν ο δάσκαλος είναι μπροστά μου. Εγώ φοράω τη μάσκα μου για την ασφάλεια των άλλων και της οικογένειάς μου. Είναι σημαντικό να μη σκεφτόμαστε μόνο να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους γύρω μας. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους που λένε ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Ωστόσο είναι απαραίτητο, για την ασφάλεια όλων μας.

Καλλιόπη Τσίρου - 9η Τάξη

Μπήκαμε στο 2020 χαρούμενοι και υγιείς. Κανένας δεν περίμενε ότι θα είχαμε παγκόσμια πανδημία, ότι ένας ιός θα σταματούσε σχολεία, δουλειές και θα τα άλλαζαν όλα. Αυτός ο ιός επηρεάζει τα πάντα. Ευτυχώς είχαμε την τεχνολογία, για να έχουμε μάθημα από το σπίτι. Εγώ όμως προτιμώ να είμαστε στο σχολείο, γιατί δεν είναι το ίδιο να έχεις τάξη webeX. Ηθελα να δω τις φίλες μου και τους δασκάλους μου. Όταν φύγαμε από το σχολείο, δεν ξέραμε ότι θα μείνουμε τόσο καιρό στο σπίτι. Χάσαμε γιορτές, χορούς και άλλες σχολικές εκδηλώσεις, μάθαμε αυτή την περίοδο να μην παίρνουμε τα πράγματα δεδομένα. Πρέπει να φοράμε μάσκες. Οι μάσκες είναι οι ασπίδες της εποχής, μας προστατεύουν σαν να ήμασταν ιππότες της μεσαιωνικής εποχής.

Φύλλια Θεοδωρόπουλου - 9η Τάξη

Τόσους μήνες έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για να μην κολλήσουμε τον κορωνοϊό. Ακόμα πρέπει να προσέχουμε, αλλά τα σχολεία έχουν ανοίξει και πολλά παιδιά είναι πολύ χαρούμενα. Για πολλά παιδιά ήταν βολικό να είναι στο σπίτι, επειδή δεν έπρεπε να ετοιμάζονταν τόσο πρωί. Ομως στο σχολείο μαθαίνουμε πιο καλά, γιατί τα μαθήματα γίνονται πιο εύκολα. Οταν ήμασταν στο σπίτι οι δάσκαλοι δεν μπορούσαν να μας βοηθήσουν, όσο μας βοηθάνε στο σχολείο, γι' αυτό το λόγο εγώ νομίζω ότι τα περισσότερα παιδιά ήθελα να γυρίσουν πίσω στο σχολείο, αλλά και για να δουν τους φίλους τους. Τώρα που είμαστε στο σχολείο είναι λίγο δύσκολο, γιατί δεν πρέπει να είμαστε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και πρέπει να φοράμε μάσκες, που δεν είναι τόσο άνετες, αλλά είναι για την υγεία μας και για την υγεία των άλλων. Ελπίζω και εύχομαι όλα να πάνε καλύτερα.

Φρίντα Κασσίμη - 9η Τάξη

Αυτή τη χρονιά έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες. Τώρα περνάμε μια πανδημία. Οταν μάθαμε ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί. Κλείσανε τα σχολεία, τα μαγαζιά και όλες οι επιχειρήσεις. Ήταν σαν ο κόσμος να μπήκε σε παύση. Η Νέα Υόρκη που είναι μια πανέμορφη πόλη και όπως λένε ποτέ δεν κοιμάται άλλαξε με αυτή την πανδημία. Τα παιδιά άρχισαν να μαθαίνουν από το σπίτι, μπροστά σε έναν υπολογιστή. Είμασταν στο σπίτι για πολλούς μήνες. Οταν άκουσα ότι θα ανοίξουν τα σχολεία ξανά, χάρηκα πολύ. Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε στο σχολείο. Πρέπει να έχουμε ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, με τους φίλους μας και τους δασκάλους μας. Το σχολείο μας βοηθάει να γίνουμε κοινωνικά άτομα και να χτίσουμε ωραίες σχέσεις. Επίσης, είναι πιο εύκολο να μαθαίνουμε μέσα στην τάξη αφού έχουμε τους δασκάλους μας κοντά μας και τα μαθήματα μπροστά μας. Είναι καλύτερο να κάνουμε τα μαθήματά μας στην τάξη και να πηγαίνουμε στο σχολείο. Πρέπει όμως και να προσέχουμε και να φοράμε τις μάσκες για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Είναι κάτι καινούργιο και όχι άνετο, αλλά πρέπει να μάθουμε να πειθαρχούμε.

Μαρία Πασβάτη - 9η Τάξη

Πριν λίγους μήνες έκλεισαν τα σχολεία, γιατί έγινε μια παγκόσμια πανδημία. Επρεπε να κάνουμε τα μαθήματά μας από το σπίτι. Και δεν μπορούσα να δω τους φίλους μου. Στο σπίτι δεν μπορούσα να προσέξω στο μάθημα γιατί αποσπόταν η προσοχή μου εύκολα και ήταν πολύ δύσκολο να καταλαβαίνω την ύλη. Στο σχολείο μπορώ να δώσω περισσότερη προσοχή στο δάσκαλο ή την δασκάλα και έτσι καταλαβαίνω καλύτερα το μάθημα. Επίσης, όταν είσαι στο σπίτι σου και έχεις διαγώνισμα μπορεί να μην κατάλαβες κάποια ερώτηση και είναι δύσκολο να ρωτήσεις τον δάσκαλό σου. Στο σχολείο ο δάσκαλος μπορεί να σου εξηγήσει κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Βέβαια πρέπει να φορέσουμε και τη μάσκα. Αυτός είναι ένας τρόπος να σταματήσουμε την εξάπλωση των μικροβίων.

Αντιγόνη Αϊδονη - 11η Τάξη

Πηγαίνοντας στο σχολείο ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τους συμμαθητές μας και τους δασκάλους μας, αλλάζουμε ιδέες, μαθαίνουμε από αυτούς και αυτό μας βοηθάει να αναπτύξουμε το χαρακτήρα μας. Οταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με τη βοήθεια των δασκάλων μας και των συμμαθητών μας μαθαίνουμε πώς να το χειριζόμαστε και πώς μπορούμε να βρούμε κάποια λύση. Αποκτούμε εμπειρίες, μαθαίνουμε να σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων να είμαστε ευγενικοί και να μη φτάνουμε στα άκρα. Οταν γίνεται κάποια παρεξήγηση ή κατά τη γνώμη μας κάποια αδικία σχετικά με κάποια εργασία ή βαθμό, μαθαίνουμε να έχουμε μια πολιτισμένη συζήτηση και χωρίς θυμό να προσπαθούμε να αποδείξουμε αυτό που πιστεύουμε, με λογικά επιχειρήματα, χωρίς να φέρουμε τους άλλους σε δύσκολη θέση. Ολα αυτά αναπτύσσονται μέσα στο σχολείο με την καθημερινή μας συναναστροφή και ρουτίνα και έχουν περισσότερη αξία από τις ίδιες τις γνώσεις. Εκτιμήσαμε περισσότερο αυτή την ζωντανή σχέση με τους συμμαθητές και τους δασκάλους μας το διάστημα που ήμασταν σε καραντίνα απομονωμένοι χωρίς επαφή.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον από τη φύση του και αισθάνεται την ανάγκη να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους. Αυτή η επαφή, που αρχίζει από μικρή ηλικία στο σχολείο, διαμορφώνει το χαρακτήρα μας και μας ετοιμάζει για τη ζωή.

Ηλίας Ρόντος - 11η Τάξη

Το σχολείο μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε με άτομα με χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από τα δικά μας. Από αυτά τα άτομα μπορούμε και βρίσκουμε νέα ενδιαφέροντα, νέα ταλέντα και νέα πράγματα, που φτιάχνουν την προσωπικότητά μας. Το σχολείο μάς προσφέρει μόρφωση, αλλά και κανόνες και μας διδάσκει πειθαρχία, αν θέλουμε να γίνουμε σωστοί άνθρωποι. Οι δάσκαλοι στο σχολείο δε μας μαθαίνουν μόνο ό,τι είναι στο πρόγραμμα. Μας μαθαίνουν «σοφία» και μας δίνουν συμβουλές από την πείρα που απόκτησαν από τη δική τους ζωή. Ο δάσκαλος νοιάζεται για τον μαθητή και θέλει να του προσφέρει κάτι παραπάνω, να τον προετοιμάσει για την ποιοτική ζωή. Το σχολείο πέρα από τις γνώσεις, χτίζει το χαρακτήρα και σου προσφέρει αναμνήσεις, που θα κρατήσεις για όλη σου τη ζωή.

Νικολέττα Τηλιακού - 11η Τάξη 

Τους περασμένους έξι μήνες συνεχίσαμε τα μαθήματά μας χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή και το διαδίκτυο. Χάσαμε την ευκαιρία να πάρουμε εξετάσεις που χρειαζόμαστε για το Πανεπιστήμιο, την πειθαρχία που είχαμε σε μία κανονική τάξη και πάνω απ' όλα τις διάφορες σχολικές εκδηλώσεις. Για πολλά παιδιά το μέσο μαζικής δικτύωσης έσωσε τις φιλικές σχέσεις που είχαν αναπτύξει πριν κλείσουν τα σχολεία. Το μόνο καλό που βγήκε από αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι, ότι παγκοσμίως οι μαθητές έχουν καταλάβει πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και ιδιαίτερα μέσα στο σχολείο, όπου αναπτύσσεται και ο χαρακτήρας μας.

Cora-Louis Fleming- Benite -11η Τάξη

Το σχολείο βοηθάει στην ανάπτυξη του μυαλού μας, όχι μόνο με την εκπαίδευση. Οταν είμαστε στο σχολείο μαθαίνουμε πώς να δουλέψουμε μαζί με άλλα παιδιά και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους από άλλες οικογένειες και άλλες συνήθειες. Το σχολείο επίσης μας μαθαίνει την πειθαρχία, μας μαθαίνει τι να διαλέγουμε και τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας, μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα χόμπι μας. Στο διάστημα που ήμουν μακριά απ' το σχολείο συνειδητοποίησα, ότι το να πηγαίνουμε στο σχολείο κάθε μέρα και να έχουμε μια ρουτίνα, είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία.

Ευγενία Κατέχη - 11η Τάξη

Το σχολείο δε μας προσφέρει μόνο γνώσεις. Διαμορφώνει τον χαρακτήρα μας, τις σκέψεις μας και τις σχέσεις μας. Με την εκπαίδευση στο σχολείο, δημιουργούμε σχέσεις με τους συμμαθητές μας και τους δασκάλους μας, μαθαίνουμε κοινωνική αγωγή και πώς να συμπεριφερόμαστε και να συζητάμε πολιτισμένα. Ετσι χτίζουμε την προσωπικότητά μας. Σεβόμαστε τη γνώμη των άλλων, συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες και προετοιμάζουμε τον εαυτό μας, ώστε να πετύχουμε στη ζωή και να είμαστε σωστοί άνθρωποι. Οσα συνέβησαν πριν από έξι μήνες μας έκαναν να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το σχολείο. Η μάθηση απ' το σπίτι μας επηρέασε αρνητικά και άφησε κάποια κενά όχι μόνο στις γνώσεις αλλά και στον ψυχικό μας κόσμο. Το μάθημα από τον υπολογιστή δεν ήταν το ίδιο, γιατί δεν ήταν το ίδιο και το περιβάλλον. Δεν είχαμε τη βοήθεια των δασκάλων, δεν είχαμε την ίδια επικοινωνία και πάντα γινόταν κάποια παρεξήγηση. Πιστεύω ακράδαντα, ότι η εκπαίδευση στο σχολείο και οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σ' αυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του χαρακτήρα μας και γενικά την προσωπικότητά μας.

Holmdel Township Schools

65 McCampbell Road

Holmdel, NJ 07733

Tel: 732-946-1800

Χριστίνα Ξενάκη - 12 ετών

Οταν ο κορωνοϊός ήρθε στις ζωές μας, όλα άλλαξαν. Το σπουδαιότερο για μένα ήταν που δεν μπορούσα να πηγαίνω στο αγαπημένο μου σχολείο, να βλέπω τους φίλους μου και να κάνω αθλητισμό! Στην αρχή χάρηκα που δεν θα σηκωνόμουν κάθε πρωί να τρέχω στο σχολείο. Σιγά σιγά κατάλαβα, ότι δεν μου άρεσε ο καινούργιος διαδικτυακός τρόπος διδασκαλίας! Έπρεπε να κάθομαι μπροστά στο λάπτοπ και να κάνουμε μάθημα χωρίς να έχουμε την αλληλεπίδραση με την δασκάλα μου ούτε με τους συμμαθητές μου! Βαριόμουν πολύ γρήγορα και το μάθημα δεν είχε ενδιαφέρον, ούτε ο ανταγωνισμος μεταξύ μαθητών. Η δασκάλα δεν μου απαντούσε αμέσως και μέχρι να μου απαντήσει, εγώ είχα ξεχάσει την ερώτηση! Πιστεύω ότι ο καινούργιος τρόπος μας έκανε τεμπέληδες - καθόμαστε συνέχεια και κοιτούσαμε ένα άψυχο πράγμα! Οσο για τις μάσκες που πρέπει να φοράμε τώρα είναι ένα από τα σπουδαιότερα όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό! Εγώ θα φοράω τη μάσκα μου και θα είμαι προσεκτική πώς θα την χειρίζομαι, διότι δεν θέλω ούτε εγώ να αρρωστήσω, ούτε η οικογένειά μου!

Ξέρω ότι θα είναι δύσκολο να την φοράω για πολλές ώρες γιατί θα με ενοχλεί, ειδικά γύρω από τα αυτιά και θα ιδρώνει το πρόσωπό μου! Θα είναι δύσκολα να φοράω την μάσκα και να κάνω αθλητικές δραστηριότητες! Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο!

The William Spyropoulos School 

43-15 196th Street

Flushing, NewYork 11358

718-357-5583

Ελένη Κατάκη –1η Δημοτικού

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ξεκίνησα τη μέρα μου πηγαίνοντας στο Google Meet. Πρώτα κάναμε προσευχή, μετά κάναμε πρωινή συνάντηση. Κάναμε ανάγνωση, γραφή, μαθηματικά και ελληνικά. Κάποιες μέρες κάναμε Τέχνη, Μουσική ή Γυμναστική. Παρ’ όλο που το διαδικτυακό σχολείο ήταν διασκεδαστικό και έβλεπα τους φίλους μου, ήθελα πολύ να γυρίσω στο σχολείο μου!

Ζωή Θεοδοσίου - 1η Δημοτικού

Μου άρεσε πολύ η εξ αποστάσεως μάθηση φέτος. Ήμουν σε θέση να βλέπω καθηγητές και φίλους μου καθημερινά σε ζωντανές συνομιλίες βίντεο. Διαβάσαμε πολλά διασκεδαστικά βιβλία, γράψαμε ιστορίες και κάναμε πολλές μαθηματικές δραστηριότητες με τη δασκάλα μου κυρία Τυμπανίδη. Η δασκάλα των Ελληνικών κυρία Στέλλα μάς δίδαξε πώς να διαβάζουμε και να γράφουμε στα Ελληνικά. Όλοι οι άλλοι δάσκαλοί μου έστειλαν εκπληκτικά βίντεο και φύλλα εργασίας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη τάξη. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα πάλι στο ίδιο αγαπημένο μου σχολείο.

Λαμπρινή Ξερακιά - 5η Δημοτικού

Φέτος, ο κορωνοϊός ήρθε και έκλεισε τα σχολεία σε όλο τον κόσμο. Στην αρχή ήμουν ενθουσιασμένη που εκπαιδευόμουν από το σπίτι με Google Classroom, επειδή ήταν διαφορετικό από την κανονική μας ρουτίνα. Το πρόβλημα ήταν, ότι δεν μπορούσα να δω τους φίλους και τους δασκάλους μου. Η μάθηση δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Ημουν τυχερή που έκανα διαδικτυακά μαθήματα ζωντανά με τους καθηγητές μου, που με βοήθησαν πραγματικά να περάσω την καραντίνα. Είμαι ενθουσιασμένη, που επέστρεψα στο σχολείο, επειδή το να είμαι στην τάξη με έναν δάσκαλο, δεν είναι το ίδιο με το να είμαι μπροστά σε έναν υπολογιστή. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, και ελπίζω, ότι το σχολείο θα επανέλθει σύντομα στο φυσιολογικό ρυθμό, χωρίς μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις.

Ελένη Κοντογιάννη - 1η Γυμνασίου

Δεν μπορώ καν να αρχίσω να εξηγώ πόσο τρομακτικό ήταν με το Covid-19! Επρεπε να πλένω συνεχώς τα χέρια μου, να βάζω Lysol στα ρούχα μου, να βγάζω τα παπούτσια μου, πριν πάω στο σπίτι μου και να ανησυχώ, για κάθε φορά που άγγιζα το πρόσωπό μου. Ηταν πολύ, πολύ τρομακτικό! Οι δάσκαλοί μου με έκαναν να νιώθω καλύτερα κάθε μέρα και ιδιαίτερα ασφαλής. Τις περισσότερες φορές ένιωθα, ότι ήμουν στην κανονική τάξη. Χρησιμοποιούσαμε το Google Classroom και κάναμε ζωντανά μαθήματα καθημερινά! Εάν χρειαζόμασταν βοήθεια, οι δάσκαλοί μας θα έμεναν πάντα μετά το μάθημα, για να μας βοηθήσουν. Η κυρία Τζάλλα, η διευθύντρια του σχολείου μας, ερχόταν συχνά στο Google Classroom, για να μας χαιρετήσει και να δει τι κάναμε και κατά καιρούς συμμετείχε στα μαθήματα και τις συζητήσεις στην τάξη. Οι καθηγητές μας προσπάθησαν να κάνουν τη μάθηση από το σπίτι, όσο πιο διασκεδαστική και διαδραστική μπορούσαν, με δημιουργικούς τρόπους και παιχνίδια. Οι δάσκαλοί μου έγιναν οικογένειά μου και περάσαμε την καραντίνα όλοι μαζί! Είμαι πολύ χαρούμενη που επιστρέφω στο σχολείο μου, για να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου στο Γυμνάσιο! Δεν θα επέλεγα κανένα άλλο σχολείο!

Μιχαήλ Σκουλικίδης - 1η Γυμνασίου

Θυμάμαι να παρακολουθώ τις ειδήσεις στην πανδημία και να μην ξέρω τι να περιμένω. Ευτυχώς πήρα αμέσως email και συνδεθήκαμε στο Google Classroom. Υπήρχαν πολλά πράγματα που άλλαξαν μέσω της εξ αποστάσεως μάθησης και πολλά πράγματα, που παρέμειναν ίδια. Ήταν ωραίο να βλέπουμε τους δασκάλους και τους συμμαθητές μας κατά τη διάρκεια της ζωντανής διδασκαλίας. Οι δάσκαλοι προσπάθησαν για το καλύτερο, για να μας κάνουν να νιώθουμε συνδεδεμένοι σαν μια οικογένεια. Η δασκάλα μου, κυρία Πέρντικ, είχε ακόμη και ένα δωμάτιο στην αίθουσα, όπου θα μπορούσαμε να συνδεθούμε το πρωί και να κάνουμε ερωτήσεις ή ακόμα και να συζητήσουμε. Οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να κάνουν τη μάθηση εξ αποστάσεως να μοιάζει με πραγματικό σχολείο. Είμαι χαρούμενος που είμαι μαθητής του «William Spyropoulos» και ανυπομονώ να επιστρέψω στο σχολείο.

Ιάκωβος Πολυδώρου – 2α Γυμνασίου

Λόγω του κορωνοϊού έπρεπε να μείνουμε σπίτι και τα μαθήματά μας να γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για όλα τα παιδιά. Στην αρχή δεν το πήραμε στα σοβαρά. Όμως όσο περνούσε ο καιρός, καταλάβαμε, ότι αυτά που κάναμε παλιά στην τάξη, τώρα θα τα κάναμε από το κομπιούτερ στο σπίτι μας. Οι δάσκαλοί μας, μας βοήθησαν τόσο πολύ που η διδασκαλία ήταν σχεδόν όπως στην κανονική τάξη. Ο,τι έπρεπε να μάθουμε και να κάνουμε γινόταν από το κομπιούτερ. Παρ’ όλο που αντιμετωπίζαμε μια πανδημία, οι δάσκαλοί μας, μας ενθάρρυναν πολύ. Εκείνο που μου έλειψε πιο πολύ ήταν η καθημερινή ζωντανή επαφή με τους συμμαθητές και τους δασκάλους μου. Όμως αισθάνομαι πολύ τυχερός που είμαι μαθητής στο σχολείο του Βασίλειου Σπυρόπουλου γιατί, ως τελειόφοιτος απόκτησα όλα τα απαραίτητα εφόδια, που είναι χρήσιμα να συνεχίσω. Αυτό το οφείλω στους δραστήριους δασκάλους μου και στην πάντα ακούραστη διευθύντριά μου.Σε όλους, ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσφέρανε ετούτο το δύσκολο καιρό!

Χριστίνα Ψαρρού - 2α Γυμνασίου

Η πανδημία Covid-19 μας έκανε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έγιναν στον καθημερινό τρόπο ζωής μας. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας, νομίζω ότι το σχολείο μου έκανε εξαιρετική δουλειά με αυτή τη νέα διαδικτυακή εμπειρία. Ηταν παρηγοριά να βλέπω τους συμμαθητές μου, τους δασκάλους και τους φίλους μου καθημερινά σαν να ήμασταν στο σχολείο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είχαμε εισαχθεί ποτέ στο Google Classroom, πιστεύω, ότι οι δάσκαλοι και οι μαθητές προσαρμόστηκαν πολύ καλά και έκαναν καταπληκτική δουλειά. Ημασταν σε θέση να κάνουμε ερωτήσεις και να παίρνουμε βοήθεια από τους καθηγητές μας. Είχαμε ακόμη και εικονικό γυμναστήριο! Παρ’ όλο που δεν είχαμε φυσική παρουσία στο σχολείο τους τελευταίους 4 μήνες, δεν νιώθω ότι είμαστε πολύ πίσω σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Είμαι πολύ περήφανη για το πώς το σχολείο μου χειρίστηκε αυτήν την αγχωτική κατάσταση.