GR US

Προχωράει η μάχη της Regeneron κατά της Covid-19

Εθνικός Κήρυξ

O Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα τις δοκιμές του «κοκτέιλ αντισωμάτων» από την φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, του ομογενούς Δρα Γεωργίου Γιανκόπουλου, ως μια ισχυρή και ρεαλιστική, πλέον, προοπτική για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Ειδικότερα, το υπό δοκιμή φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο, εφόσον επιφέρει νέα ελπιδοφόρα αποτελέσματα, ενδεχομένως να αποτελέσει την πρώτη «στοχευμένη» απάντηση στην πανδημία, πέρασε στην τρίτη φάση, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Regeneron.

Υπενθυμίζεται ότι το REGN - COV2 φιλοδοξεί να «χτυπήσει» την Covid-19 σε τέσσερα επίπεδα: Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της λοίμωξης σε άτομα που ήδη νοσηλεύονται. Το δεύτερο, η αποτροπή της εξέλιξης της ασθένειας σε ασθενείς που δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Το τρίτο, η «θωράκιση» του οργανισμού ατόμων που είναι μεν υγιή, αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν. Το τέταρτο, μια ανάλογη προστασία σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με άλλον ασθενή της Covid-19.

Πλέον, στην Φάση 3 θα διαφανεί κατά πόσον το φάρμακο μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της ασθένειας σε άτομα τα οποία έχουν μεγάλη πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον SARS - COV2, μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι δοκιμές αυτές πραγματοποιούνται σε 100 διαφορετικά επιλεγμένα σημεία, με την συμμετοχή 2000 εθελοντών, στους οποίους θα χορηγηθεί το πειραματικό σκεύασμα, με κωδική ονομασία REGN-COV2.

Ηδη η Φάση 3 βρίσκεται σε εξέλιξη και για ασθενείς -νοσηλευόμενους και μη- με 1850 και 1050 εθελοντές αντίστοιχα, σε 150 σημεία στις ΗΠΑ, την Βραζιλία, το Μεξικό και την Χιλή.

«Διενεργούμε ταυτόχρονες ειδικά προσαρμοσμένες κλινικές δοκιμές, προκειμένου να παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια λύση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων της Covid-19, ακόμη και εν μέσω της παρούσης πανδημίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Regeneron, Δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι στις δοκιμές συμμετέχει και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, που είναι Τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Σύμφωνα με το «CNN», η Regeneron έλαβε ένα συμβόλαιο 450 εκατομμυρίων δολαρίων για την παρασκευή και διάθεση αυτής της θεραπείας αντισωμάτων, ως κομμάτι του ομοσπονδιακού προγράμματος για την εύρεση εμβολίου, με τίτλο «Operation Warp Speed».

Η συμφωνία, η οποία συνυπεγράφη με τους αρμόδιους φορείς, υποστηρίζει την παρασκευή του φαρμάκου, προκειμένου να γίνει άμεσα διαθέσιμο στις ΗΠΑ, εφόσον οι δοκιμές στεφθούν από επιτυχία και λάβει άμεση έγκριση από την FDA.

Εφόσον, τελικώς, πετύχει και εγκριθεί, το σκεύασμα της Regeneron θα βρίσκεται «στην μέση του δρόμου» ανάμεσα στα περιορισμένου εύρους αποτελέσματα των επαναχαρακτηρισμένων υπαρχόντων φαρμάκων και την μόνιμη ανοσία που θα προσφέρει ένα εμβόλιο.