GR US

H Βουλή ψηφίζει για να ξεκινήσει η δίκη Τραμπ στη Γερουσία

Αssociated Press

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στο Κογκρέσο την Τρίτη, όπου θα συνεδρίαζε το κοινοβουλευτικό επιτελείο του Δημοκρατικού Κόμματος. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Βουλή προετοιμάζεται να ψηφίσει την Τετάρτη για να στείλει στη Γερουσία τα δύο άρθρα κατηγορίας κατά του Τραμπ, προκειμένου να ξεκινήσει η ιστορική δίκη, δήλωσαν αρκετοί στο «Associated Press».

Η πρόεδρος Νάνσι Πελόζι συναντήθηκε μυστικά την Τρίτη στο Καπιτώλιο με Δημοκρατικούς βουλευτές για τα επόμενα βήματα, τερματίζοντας τον σχεδόν μηνιαίο αποκλεισμό της αποστολής των κατηγοριών που αφορούν κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου.

Η Πελόζι πρότεινε στο Σώμα να ψηφίσει την Τετάρτη για να διαβιβάσει τις κατηγορίες και να ονομάσει τους εκπροσώπους της Βουλής για την υπόθεση, σύμφωνα με έναν Δημοκρατικό συνεργάτη που δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Η αποστολή των άρθρων θα εκκινήσει τη διαδικασία στη Γερουσία για δίκη εναντίον του Προέδρου, του τρίτου εν ενεργεία που δικάζεται για καθαίρεση.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ (Mitch McConnell), συναντήθηκε την Τρίτη με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές για να συζητήσουν τους τρόπους της διαδικασίας.

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πάντως απορρίπτουν την ιδέα να ψηφίσουν απλώς την απόρριψη της δίκης που ζήτησε ο πρόεδρος Τραμπ και στη συνάντηση της Τρίτης αναμενόταν να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την ψηφοφορία επί της αρχειοθέτησης της δίκης ή να τη δεχθούν με καταθέσεις μαρτύρων. «Νομίζω ότι τα μέλη μας, γενικά, δεν ενδιαφέρονται για την πρόταση απόρριψης. Νομίζουν ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να ακουστούν», δήλωσε τη Δευτέρα ο γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ (Roy Blunt) Ρεπουμπλικανός από το Μισούρι, που είναι μέλος της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (GOP).

Ωστόσο, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο ίδιο νομοθετικό σώμα, Μιτς ΜακΚόνελ, έχει υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει στην αθώωση του προέδρου Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε την Κυριακή να έχει αλλάξει την θέση του για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Γερουσία, καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι η διεξαγωγή μιας κανονικής δίκης θα προσδώσει στους Δημοκρατικούς αξιοπιστία, την οποία δεν αξίζουν. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι υποστηρίζει την απόσυρση των κατηγοριών χωρίς την διεξαγωγή δίκης.

Retweet από Τραμπ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ο Τραμπ συνέχισε να κατηγορεί τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του για ανεκτικότητα προς το ιρανικό καθεστώς κι ανεβάζοντας στο Twitter ένα φωτομοντάζ με τους δύο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος να φοράνε τουρμπάνι και τσαντόρ.

Στο φωτομοντάζ που δημοσίευσε ένας χρήστης του Διαδικτύου και το οποίο έκανε retweet χθες το πρωί ο Αμερικανός Πρόεδρος στους περισσότερους από 70 εκατομμύρια ακολούθους του, η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων φοράει ένα μπλε τσαντόρ, που καλύπτει το κεφάλι και τους ώμους της. Από την άλλη, ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, εμφανίζεται με ένα τουρμπάνι, που θυμίζει εκείνο του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Με φόντο την ιρανική σημαία και με υπότιτλο «Δημοκρατικοί 2020», το μοντάζ στοχεύει στο να καταγγείλει την υποτιθέμενη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Δημοκρατικών στο ιρανικό καθεστώς.