GR US

Κόντρα μέχρι τέλους για Νικόλ Μαλλιωτάκη - Μαξ Ρόουζ

Αssociated Press

Η Ρεπουμπλικανή υποψήφια για το Κογκρέσο Νικόλ Μαλλιωτάκη σε εκλογικό κέντρο του Στάτεν Αϊλαντ, Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020. (AP Photo/Mark Lennihan)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μέχρι και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου διασταύρωναν τα ξίφη τους η ομογενής υποψήφια ομοσπονδιακή βουλευτής της Περιφέρειας 11 της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) με τον Δημοκρατικό νυν βουλευτή, Μαξ Ρόουζ (Max Rose), σε μια από τις πιο αμφίρροπες μάχες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «New York Post», αντικείμενο αντιπαράθεσης ήταν για μια ακόμη φορά ο -αντιδημοφιλής στην περιοχή- δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο (Bill de Blasio) και το κατά πόσον ο Δημοκρατικός Ρόουζ ενστερνίζεται, κρυφά, την πολιτική του ατζέντα.

Αιτία αποτέλεσε μια πρόσφατη δήλωση του Ντε Μπλάσιο, ο οποίος, αν και δεν θέλησε να εστιάσει ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη κούρσα -όπου αμφότεροι οι υποψήφιοι έχουν διαχωρίσει τις θέσεις τους από τον ίδιο- ξεκαθάρισε ότι, εάν είχε υποχρέωση επιλογής, θα επέλεγε τον Δημοκρατικό υποψήφιο, δηλαδή τον αντίπαλο της Μαλλιωτάκη.

«Δεν έχω δώσει υποστήριξη (endorsement) σε κάποιον υποψήφιο εκεί. Ξέρεις, όμως, ότι υποστηρίζω τους Δημοκρατικούς», ανέφερε ο Μπιλ ντε Μπλάσιο. 

Η τοποθέτηση αυτή του Μπιλ ντε Μπλάσιο αξιοποιήθηκε τόσο από το επιτελείο της κ. Μαλλιωτάκη, όσο και από την Πολιτειακή Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, καθώς έσπευσαν να συνδέσουν τον δήμαρχο Νέας Υόρκης με τον Μαξ Ρόουζ.

Από την πλευρά του, ο Ρόουζ αναγκάστηκε για μια ακόμη φορά να εκφράσει ανοικτά την διαφωνία του με τον Ντε Μπλάσιο, αναφέροντας πως, ακόμη κι αν είχε την επίσημη υποστήριξή του, θα την είχε αποκηρύξει σε όλους τους τόνους.

«Είναι μια σειρά από κινήσεις αποπροσανατολισμού. Εάν ο δήμαρχος έκανε καν την προσπάθεια να με υποστηρίξει, θα έβαζα την υποστήριξή του στην μέση του δρόμου, θα έπαιρνα ένα φορτηγό και θα περνούσα από πάνω της», ανέφερε ο Ρόουζ σε δήλωσή του στο «NY1».

Υπενθυμίζεται πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος είχε αναγκαστεί να ανεβάσει στον τηλεοπτικό αέρα και το Διαδίκτυο μια πολιτική διαφήμιση στην οποία, με σαρκαστικό ύφος, δήλωνε πως «ο Μπιλ ντε Μπλάσιο είναι ο χειρότερος δήμαρχος στην Ιστορία της Νέας Υόρκης. Αυτή είναι η διαφήμιση», σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το προφίλ του μετριοπαθή, που του έδωσε μια - κατά πολλούς αναπάντεχη- νίκη το 2018.

«Εγώ ξέρω κάτι που είναι απόλυτα σίγουρο -ο Μπιλ ντε Μπλάσιο δεν υποστηρίζει την Νικόλ Μαλλιωτάκη» δήλωσε, στην αντίπερα όχθη, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της ομογενούς υποψήφιας, Ρομπ Ράιαν (Rob Ryan).

Σύμφωνα με την SILive, εάν ο Ρόουζ επικρατήσει της Μαλλιωτάκη, θα γίνει ο πρώτος Δημοκρατικός που θα πετύχει δυο συνεχόμενες εκλογικές νίκες στην Περιφέρεια 11 από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 κι εντεύθεν.

Παρ’ όλα αυτά, η Νικόλ Μαλλιωτάκη ποντάρει στην παγιωμένη αποδοχή της από το εκλογικό σώμα, έστω κι αν επρόκειτο για διαφορετικές αναμετρήσεις, που αφορούσαν την Πολιτειακή Βουλή, αλλά και τον Δήμο Νέας Υόρκης.

Η τελευταία δημοσκόπηση του «NBC» έδινε ένα οριακό προβάδισμα στην κ. Μαλλιωτάκη, της τάξεως των 2 ποσοστιαίων μονάδων, με την τελική απάντηση των ψηφοφόρων να αναμενόταν αργά το βράδυ της Τρίτης.