GR US

Ο Α. Η. Διαματάρης σε τηλεδιάσκεψη των Νέων Αυτοδιοικητικών (βίντεο)

Ευρωκίνηση

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Αντώνης Η. Διαματάρης.(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις εκτιμήσεις του για τις αμερικανικές εκλογές, τον ρόλο της Ομογένειας αλλά και την εν γένει στάση των ΗΠΑ στα μεγάλα εθνικά θέματα και την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε ο Σύμβουλος Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.»), Αντώνης Η. Διαματάρης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, Νεκτάριος Καλαντζής, ήταν ο συντονιστής της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Περιφερειακός Σύμβουλος Εβρου, Κωνσταντίνος Εξακουστός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σερίφου, Μιλτιάδης Πελοποννήσιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο), Μανώλης Κουνάκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Διαματάρης ανέλυσε την ιδιομορφία του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ και τους όρους της ανάδειξης εκλεκτόρων ανά Πολιτεία, η οποία καθορίζει τον νικητή των Προεδρικών Εκλογών, έστω κι αν πολλές φορές δεν ταυτίζεται με τον απόλυτο αριθμό της λαϊκής ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τον ρόλο της Ομογένειας στις εκλογές και κατά πόσον η ελληνοαμερικανική κοινότητα λαμβάνεται υπόψη από τους δυο υποψηφίους προέδρους.

«Οπως γνωρίζετε, στην Αμερική υπάρχουν ομογενείς που έχουν το δικαίωμα της ψήφου, λόγω αμερικανικής υπηκοότητας. Αυτούς προσπαθούν να προσεγγίσουν οι υποψήφιοι. Για παράδειγμα, η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν έστειλε πριν από λίγες εβδομάδες, στον ‘Εθνικό Κήρυκα’, το πλαίσιο των θέσεων του υποψηφίου προέδρου για τα ελληνικά εθνικά θέματα. Πριν από ενάμιση μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Μπορεί να μην είμαστε η πολυπληθέστερη κοινότητα με τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ, αλλά μας λαμβάνουν υπόψη», τόνισε ο κ. Διαματάρης.

Αναφορικά με την ισχύουσα αίσθηση ότι η Ομογένεια «ψηφίζει Τραμπ», ο κ. Διαματάρης τόνισε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και ότι, επί της ουσίας, ισχύει ό,τι συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική κοινωνία: κάθε πολίτης, ανάλογα με το πού ανήκει κοινωνικά και πολιτικά, διαμορφώνει τις απόψεις του.

«Οπως σε κάθε κοινωνία, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τη μια πλευρά και αυτοί που υποστηρίζουν την άλλη. Είναι φυσιολογικό», τόνισε ο κ. Διαματάρης.

Ερωτώμενος για το θέμα των ελληνοτουρκικών και τη στάση των ΗΠΑ, ο Αντώνης Διαματάρης επεσήμανε πως πλέον οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την Τουρκία τόσο αξιόπιστο σύμμαχο όσο στο παρελθόν, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει μια καθαρή στρατιωτική παρέμβαση σε ένα θερμό επεισόδιο.

«Επί δεκαετίες, οι ΗΠΑ θεωρούσαν την Τουρκία ως τον βασικό σύμμαχο στην περιοχή. Για να καταλάβουμε τον λόγο, θα πρέπει απλά να κοιτάξουμε στον χάρτη. Πλέον, όμως, ο Ερντογάν δεν θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος. Αυτό αλλάζει. Από την άλλη πλευρά, θα είναι ανεδαφικό ότι η Αμερική θα βάλει τον 6ο στόλο της μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ομως η παρουσία της αμερικανικής βάσης στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη ενεργεί αποτρεπτικά», ήταν η απάντησή του, ενώ, σε ερώτηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνάρτηση με τη στάση του διεθνούς παράγοντα, απάντησε πως θεωρεί επιτυχημένη την τακτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι και στο θέμα του κορωνοϊού αλλά και στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής αρπακτικότητας -γιατί μιλάμε για τέτοια κατάσταση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Κερδίζει συνεχώς συμμάχους. Θα έλεγα ότι είναι μια θεωρία που πάει πίσω στον Ελευθέριο Βενιζέλο: Η χώρα χρειάζεται συμμάχους. Δεύτερον, εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Ερντογάν. Π.χ. το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε βγάλει ποτέ κάποια ανακοίνωση όπως αυτή πριν κάποιες μέρες. Ο κόσμος χάνει την υπομονή του με τον Ερντογάν και η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη βοηθάει», κατέληξε ο κ. Διαματάρης.