GR US

Ο βουλευτής των ΗΠΑ Κρις Πάππας στον «Ε.Κ.»: Η πολιτική δεν είναι πόλεμος

Αssociated Press

Ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Κρις Πάππας (Chris Pappas). (AP Photo/ Cheryl Senter, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής της 1ης Περιφέρειας του Νιου Χαμσάιρ, Κρις Πάππας, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») για την επανεκλογή του και τους στόχους που θέτει για τη νέα διετή θητεία στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ο κ. Πάππας επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», τονίζοντας πως απαιτείται άμεση παρέμβαση από το Κογκρέσο για την ανακούφιση των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19.

Παράλληλα, αναφέρεται στην ελληνική καταγωγή του και το εστιατόριο της οικογένειάς του, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και το οποίο διηύθυνε ο ίδιος, πριν εμπλακεί στην πολιτική.

Τέλος, εκφράζει την πεποίθησή του πως ο Τζο Μπάιντεν θα έχει θετική επιρροή στα ελληνικά θέματα και θα αντιμετωπίσει όπως πρέπει την επιθετικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Πάππας, κατ' αρχήν ένα σχόλιο για την επανεκλογή σας και το γεγονός ότι ήσασταν ο πρώτος εν ενεργεία Ομοσπονδιακός Βουλευτής της 1ης Περιφέρειας του Νιου Χαμσάιρ που το κατάφερε αυτό, από το 2008...

Κρις Πάππας: Πράγματι, είναι η πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια όπου ο εν ενεργεία Ομοσπονδιακός Βουλευτής της 1ης Περιφέρειας επανεξελέγη. Δουλέψαμε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για να έρθουμε σε επαφή με τους ψηφοφόρους και να περάσουμε διακομματικά νομοσχέδια στην Ουάσιγκτον, που απασχολούν πολύ κόσμο. Είμαι ενθουσιασμένος για αυτή την δεύτερη θητεία, θα πρέπει όμως να σας επισημάνω ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να τελειώσει η πρώτη. Θα δουλέψουμε για την παροχή οικονομικής ανακούφισης για τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ πρέπει να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Έχω πάρει θάρρος από τη νίκη, αλλά για εμένα η πολιτική δεν είναι πόλεμος, αλλά μια δυνατότητα για να υπηρετήσεις τους πολίτες. Θεωρώ ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο ως χώρα να υπηρετούμε τους πολίτες, να ενωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

«Ε.Κ.»: Μιλάτε λοιπόν περί «ενότητας». Το έκαναν και άλλοι συνάδελφοί σας. Το ερώτημα παραμένει: Με τέτοια πόλωση και αυτή την αμφισβήτηση του αποτελέσματος, πόσο εφικτή είναι αυτή η ενότητα;

Αssociated Press

(AP Photo/Charles Krupa, Pool, File)

Κρις Πάππας: Νομίζω ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει αποδεχθεί το αποτέλεσμα, γνωρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και θα ορκιστεί τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα που ο πρόεδρος Τραμπ δεν το έχει δεχθεί. Υποτιμάει την ίδια την αμερικανική δημοκρατία. Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί δεν είναι τόσο διαιρεμένοι όσο φανερώνει ο εκλογικός χάρτης. Θεωρώ ότι σε πολλά ζητήματα είμαστε ενωμένοι και ο Μπάιντεν θα φέρει Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να συνεργαστούν εποικοδομητικά. Άλλωστε, το έχει πει πως θέλει να ενώσει τη χώρα. Διχάστηκαν οι κοινότητες και οι οικογένειές μας, αλλά είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν. Με τον Μπάιντεν θα προχωρήσουμε για τους κοινούς μας σκοπούς. Αλλωστε, το χρειαζόμαστε. Εχουμε μπροστά μας την πανδημία, την οικονομική κρίση και πολλά ζητήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν έχουμε χρόνο, θα πρέπει να κάνουμε τον διάλογο και να προχωρήσουμε.

«Ε.Κ.»: Σε αυτή τη νέα διετή θητεία, πού θα δώσετε την μεγαλύτερη έμφαση;

Κρις Πάππας: Πρώτα απ' όλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία της Covid-19. Εχουμε χάσει πολλούς Αμερικανούς. Ο χρόνος περνάει και ήδη έχουμε αργήσει για την επιπλέον οικονομική βοήθεια και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν. Τα πράγματα αναμένονται χειρότερα τον χειμώνα, αν όχι τώρα άμεσα, σίγουρα τον Ιανουάριο. Αν δεν το κάνουμε, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Παράλληλα, ως μέλος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Υποδομών, θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε ένα πακέτο που θα ενισχύσει την επένδυση στις υποδομές και το σύστημα συγκοινωνιών, όπως επίσης και το γρήγορο ίντερνετ. Αυτά μπορούν να προωθήσουν την οικονομία και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, πρέπει να δώσουμε βάση στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απόπειρα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να καταπέσει το Affordable Care Act. Οφείλουμε να προστατεύσουμε κάθε Αμερικανό, προκειμένου να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να είναι προσιτή οικονομικά, όχι κάποιο προνόμιο των λίγων.

«Ε.Κ.»: Από πού έλκετε την ελληνική καταγωγή σας; Αληθεύει ότι το οικογενειακό σας εστιατόριο ουσιαστικά είναι μια επιχείρηση άνω των 100 ετών;

Κρις Πάππας: Οι προπάπποι μου ήρθαν στις αρχές του 1900, από τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, από ένα χωριό έξω από την Ελασσόνα. Πήγαν στο Νιου Χαμσάιρ κι εκεί, όπως και άλλοι Ελληνοαμερικανοί, μπήκαν στον κλάδο των εστιατορίων. Από γενιά σε γενιά, η οικογένειά μου έχει αυτό το εστιατόριο εδώ και 103 χρόνια. Εμένα εκεί ήταν η δουλειά μου, κι αν κάποια στιγμή βρεθώ εκτός πολιτικής, θα επιστρέψω. Αυτή τη στιγμή, την επιχείρηση την διαχειρίζονται ο πατέρας μου και ο κουνιάδος μου. Εκανα τα πάντα σε αυτό το εστιατόριο και αυτό που μου δίδαξε είναι πως μπορείς να έχεις επιρροή στην ευρύτερη κοινωνία, έχει να κάνει με το πώς υπηρετείς τον κόσμο. Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία, μεγαλώνοντας, συγκεντρώθηκα στην οικογένειά μου, την πίστη μου, την κοινότητά μου και βρήκα τον δρόμο για να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον. Είμαι πολύ τυχερός για όλη αυτήν την εμπειρία που είχα. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες εκείνες στις μελλοντικές γενιές για να γίνουν καλύτερες.

«Ε.Κ.»: Δεν διστάσατε να γνωστοποιήσετε δημοσίως ότι είστε μέλος της LGBTQ κοινότητας. Ο δυτικός κόσμος έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των δικαιωμάτων της LGBTQ. Παρ' όλα αυτά, θεωρείτε ότι έχουμε φτάσει στο στόχο ή έχουμε δρόμο μπροστά μας για να το πιστοποιήσουμε αυτό;

Κρις Πάππας: Κατ' αρχήν, εξαρτάται για ποιες ηλικίες μιλάμε. Για παράδειγμα, αν ρωτήσεις τους νεότερους για τα ίσα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, το θεωρούν αυτονόητο, ότι κανένας δεν πρέπει να εξαιρείται από την ισότητα. Καθένας από εμάς πρέπει να είναι αυτός που είναι. Θεωρώ ότι θα φτάσουμε εκεί. Πρέπει να προχωρήσουμε. Ηδη, στο νόμο περί ισότητας (Equality Act) θα μπει ειδικό άρθρο που προστατεύει τους LGBTQ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει καμία προκατάληψη εις βάρος τους, σε κανέναν τομέα της καθημερινότητας. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, τις ιδρυτικές αρχές της χώρας αυτής που θεμελιώνουν την ισότητα των δικαιωμάτων. Ναι, έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ είναι ένας φάρος για την ισότητα και τη δημοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο.

«Ε.Κ.»: Θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, μέσω του «Εθνικού Κήρυκα».

Κρις Πάππας: Αρχικά, εύχομαι και προτρέπω άπαντες να μείνουν ασφαλείς. Αυτοί οι λίγοι μήνες είναι δύσκολοι και ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η δυσκολία να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να γιορτάζουμε μαζί με την οικογένεια, να πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις και γιορτές. Πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Σε αυτό που περνάμε, είμαστε όλοι μαζί. Με την υπόσχεση του εμβολίου που έρχεται, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και να μείνουμε ασφαλείς. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι πολύ συνετή και θεωρώ ότι οι Αμερικανοί έχουν να μάθουν πολλά από το πνεύμα της. Παράλληλα, οι ΗΠΑ πρέπει να ανοικοδομήσουν τη σχέση τους με τους παραδοσιακούς συμμάχους και να θυμόμαστε ότι υπάρχουν οι αυταρχικοί ηγέτες, όπως είναι ο Ερντογάν που απειλεί την Ελλάδα. Ευελπιστώ σε μια ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν. Σίγουρα, η αντιπροσωπεία μας έχει πολλά να κάνει στο Κογκρέσο.