GR US

Ο δύσκολος δρόμος του Τσάρλι Κριστ για το χρίσμα του υποψηφίου Κυβερνήτη

Εθνικός Κήρυξ

Ο Τσάρλι Κριστ (FB/Charlie Crist)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύσκολη αναμένεται η προσπάθεια του ομογενούς Ομοσπονδιακού Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist), να αποσπάσει το χρίσμα του υποψηφίου Κυβερνήτη της Φλόριδας, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το περιοδικό «Politico».

Ο Τσάρλι Κριστ, ο οποίος διετέλεσε Κυβερνήτης της Πολιτείας από το 2007 έως το 2011, με τη στήριξη, τότε, του Ρεπουπλικανικού Κόμματος, άλλαξε πολιτική ταυτότητα πριν από μερικά χρόνια, διανύοντας ήδη την τρίτη θητεία του ως Αντιπρόσωπος της 13ης Περιφέρειας της Φλόριδας στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Οπως τονίζει το «Politico», ο Κριστ θεωρεί πως μπορεί να εκφράσει τις θέσεις της ευρείας συμμαχίας που συγκροτείται εντός του Δημοκρατικού Κόμματος και να αποτελέσει μια ελκυστική πολιτική αντιπρόταση για τους πολίτες της Φλόριδας, απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Κυβερνήτη, Ρον ντε Σάντις (Ron De Santis). Την άποψη αυτή δεν φαίνεται να ενστερνίζονται υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο Τόμας Κένεντυ (Thomas Kennedy), ο οποίος εξελέγη πρόσφατα στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φλόριδα.

«Δεν νομίζω ότι ενθουσιάζει ένα κομμάτι της βάσης που χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε την κατάλληλη εκστρατεία σε επίπεδο Πολιτείας. Δεν νομίζω ότι ένας πρώην Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης -ο οποίος ηττήθηκε στις Πολιτειακές εκλογές στο παρελθόν και, όπως είναι φυσιολογικό, δεν είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων που πραγματοποιούνται στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια- θα είναι ο κατάλληλος για να αντιμετωπίσει μια αναμενόμενη σκληρή εκλογική μάχη ενάντια στον Ρον ντε Σάντις», είναι η θέση του Κένεντυ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Τσάρλι Κριστ είχε παραδεχτεί πως κάνει σκέψεις για μια απόπειρα επιστροφής στην «κεφαλή» της Πολιτείας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι, επί του παρόντος, δίνει πρωτίστως βάση στις νομοθετικές υποχρεώσεις του στο Κογκρέσο.

«Είναι κάτι που το σκέφτομαι. Αυτή τη στιγμή δεν δίνω πολύ χρόνο σε αυτήν τη σκέψη, επειδή επικεντρώνομαι σε αυτό που κάνουμε, στο να βοηθήσω τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ξεκινήσει καλά. Αλλά πολλοί φίλοι το έχουν προτείνει, και έτσι το σκέφτομαι», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Πάντως, οι πληροφορίες του «Politico» δεν είναι ενθαρρυντικές για τον Κριστ, καθώς αναφέρουν πως ορισμένοι από τους παραδοσιακούς «συμμάχους» του σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες δεν τον υπολογίζουν ιδιαίτερα για τις κυβερνητικές εκλογές στη Φλόριδα, στηρίζοντας ήδη άλλους πιθανούς υποψηφίους. Ομως, συμπληρώνεται πως έχει αποδειχθεί, κατά το παρελθόν, «πολύ σκληρός για να πεθάνει»: Το 2006, προερχόμενος από την Πολιτειακή Γερουσία, εξελέγη Γενικός Εισαγγελέας της Φλόριδας, γνωστός για την αποφασιστικότητά του απέναντι στις συμμορίες. Η δημοφιλία του ήταν τόσο ισχυρή, που έφτασε σε σημείο να ακουστεί για πιθανός υποψήφιος Αντιπρόεδρος, το πλευρό του αείμνηστου Τζον Μακέιν (John McCain). Ομως, συγκέντρωσε την αντίδραση της πιο συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όταν εξήρε μια νομοθετική πρωτοβουλία του τότε προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα (Barrack Obama). Σταδιακά, έγινε ανεπιθύμητος στους Ρεπουμπλικανούς, αποχώρησε, πολιτεύτηκε ως ανεξάρτητος, ηττήθηκε από τον Μάρκο Ρούμπιο (Marco Rubio) στις εκλογές για τη Γερουσία, απενεργοποιήθηκε πολιτικά αλλά επανήλθε δριμύτερος και εξελέγη Βουλευτής ως Δημοκρατικός, το 2017.

Μετριοπαθή στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο Τζόσεφ Γκέλερ (Joseph Geller), ανησυχούν πως σε περίπτωση που ο Κριστ και κάποιος επιπλέον υποψήφιος που πρόσκεινται στη «γραμμή Μπάιντεν» διεκδικήσουν το χρίσμα, θα διασπάσουν την ψήφο της συγκεκριμένης πτέρυγας, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί υποψήφιος κάποιος προοδευτικός, ο οποίος, πιθανότατα, δεν θα έχει τύχη απέναντι στον ντε Σάντις.

Υπενθυμίζεται πως οι Δημοκρατικοί υπέστησαν ήττα στη Φλόριδα τον περασμένο Νοέμβριο, τόσο στις προεδρικές εκλογές, όσο και σε επίπεδο Κογκρέσου.