GR US

Προηγείται ο Μπάιντεν σε Aϊόβα και Νιου Χαμσάιρ

Αssociated Press

Ο προεδρικός υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς κλήθηκε στη σκηνή να μιλήσει από τη συνιδρύτρια του οικολογικού κινήματος Sunrise, Βαρσχίνι Πράκας (Varshini Prakash), την περασμένη Κυριακή στην Αϊόβα. (AP Photo/Andrew Harnik)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δύο δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αμερικανικές πολιτείες όπου και θα διεξαχθούν οι πρώτες προκριματικές εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έφεραν καλά νέα για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την προσπάθειά του να είναι ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι δύο δημοσκοπήσεις στην Αϊόβα και στο Νιου Χαμσάιρ δείχνουν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Monmouth μεταξύ όσων είναι πιθανό να λάβουν μέρος στην προκριματική διαδικασία έδωσε στον Μπάιντεν ποσοστό 24% επί του συνόλου των ψήφων, με τον ίδιο να προηγείται κατά έξι μονάδες από τον Μπέρνι Σάντερς.

Οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα θα πραγματοποιηθούν στις 3 Φεβρουαρίου.

Το βράδυ της Τρίτης έξι από τους 12 υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών θα λάβουν μέρος σε μία δημόσια συζήτηση στην ίδια Πολιτεία, στο Ντε Μόιν.

Μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Νιου Χαμσάιρ από το πανεπιστήμιο Franklin Pierce έδωσε ποσοστό 26% στον Μπάιντεν, έναντι ποσοστού 22% στον Μπέρνι Σάντερς.

Οι προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ θα πραγματοποιηθούν στις 11 Φεβρουαρίου.

Γουόρεν κατά Σάντερς

Αssociated Press

Ο πρώην αντιπρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν, το περασμένο Σάββατο στο Λας Βέγκας. (AP Photo/John Locher)

Στο μεταξύ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να επιβεβαιώσει δημοσίευμα κατά το οποίο ο Μπέρνι Σάντερς της είχε πει, σε συνάντησή τους το 2018, πως δεν πίστευε ότι μια γυναίκα μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος στις ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές Γουόρεν και Σάντερς, στελέχη της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, διαβεβαιώνουν ότι η φιλική τους σχέση μένει ανεπηρέαστη παρότι είναι αντίπαλοι στην κούρσα για την ανάδειξή της ή του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία. Στις αρχές της κούρσας, είχαν κλείσει άτυπα συμφωνία «μη επίθεσης».

Ομως, καθώς η ένταση ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών ανεβαίνει και η πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου, η Γουόρεν αντέδρασε μετά τη διάψευση από πλευράς Σάντερς του δημοσιεύματος του τηλεοπτικού δικτύου CNN κατά το οποίο της είχε πει ότι δεν πίστευε πως μια γυναίκα θα μπορούσε να κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

«Θεωρούσα ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να κερδίσει. Εκείνος διαφωνούσε», ανέφερε η Γουόρεν, γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας και αναφέρεται στη δίωρη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2018.

Στο δημοσίευμά του για τη συνάντηση το CNN επικαλείται τέσσερις πηγές ενημερωμένες για όσα διαμείφθηκαν σε αυτήν, ανάμεσά τους δύο με τις οποίες η Γουόρεν μίλησε αμέσως αφότου έγινε.

Ο Σάντερς, γερουσιαστής του Βερμόντ, είπε στο CNN πως είναι «καταγέλαστος» ο ισχυρισμός πως είπε στη Γουόρεν ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον Τραμπ μια γυναίκα. «Αυτό που είπα όντως εκείνο το βράδυ ήταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σεξιστής, ρατσιστής και ψεύτης που θα μετατρέψει σε όπλο ό,τι μπορεί», πρόσθεσε.

Η εκστρατεία του Σάντερς δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την επιβεβαίωση από τη Γουόρεν των πληροφοριών του CNN.

«Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση περαιτέρω, διότι ο Μπέρνι κι εγώ έχουμε πολλά περισσότερα κοινά από τις διαφορές μας στην πολιτική ανάλυση», συμπλήρωσε η Γουόρεν.

Η διένεξη μεταξύ των δύο στελεχών της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών ήταν η δεύτερη σε ισάριθμα βράδια: ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico έγραψε την Κυριακή πως η εκστρατεία του Σάντερς διένειμε ένα κείμενο προορισμένο για τους εθελοντές στο οποίο τους προτείνεται τι να λένε σε όσους υποστηρικτές των Δημοκρατικών σκοπεύουν να ψηφίσουν κάποιον από τους αντιπάλους του. Σε αυτό το κείμενο, πρότεινε να λένε στους υποστηρικτές της Γουόρεν πως την προτιμούν ψηφοφόροι «υψηλού μορφωτικού επιπέδου», «εύποροι», οι οποίοι «θα πάνε να ψηφίσουν και θα ψηφίσουν Δημοκρατικούς σε κάθε περίπτωση».

Ο Σάντερς διαβεβαίωσε ότι δεν ενέκρινε κανένα κείμενο με αρνητικά σχόλια για αντιπάλους του.

Πηγές: «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Reuters»