GR US

Θετικά αποτελέσματα σε δημοσκόπηση για την Κάθυ Χόκουλ

Αssociated Press

H κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, στις 26 Αυγούστου σε ομιλία της στο Χάρλεμ. (AP Photo/Mary Altaffer, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ευνοϊκά είναι τα δεδομένα για την κυβερνήτη Νέας Υόρκης, Κάθυ Χόκουλ (Kathy Hochul) στην προοπτική διεκδίκησης του χρίσματος του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για μια πλήρη θητεία στην Πολιτεία, το 2022, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times», πρόκειται για μια έρευνα που διεξήχθη από το αρμόδιο τμήμα του Κολλεγίου Μάριστ (Marist College), τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Οκτωβρίου. Βάσει αυτών των ευρημάτων, η κ. Χόκουλ εμφανίζεται να υπερτερεί των πιθανών αντιπάλων της και, συγκεκριμένα, την Γενική Εισαγγελέα Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς (Letitia James) και τον Συνήγορο του Πολίτη, Τζουμάν Ουίλιαμς (Jumaane Williams), ο οποίος πρόσκειται στη σοσιαλιστική πτέρυγα.

Σύμφωνα με τα σχετικά ποσοστά, εάν οι εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών διεξάγονταν σήμερα, το 44% θα ψήφιζε την Κάθυ Χόκουλ, το 28% την Λετίσια Τζέιμς και μόλις το 15% τον Τζουμάν Ουίλιαμς, ενώ ένα 13% κινείται στη σφαίρα της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση περιελάμβανε και ερώτημα που εμφάνιζε μεταξύ των υποψηφίων και τον πρώην κυβερνήτη, Άντριου Κουόμο (Andrew Cuomo), ο οποίος, πριν ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο με τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών συνεργάτιδών του, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Σε αυτήν την περίπτωση, και πάλι η Χόκουλ εξασφαλίζει μια άνετη πλειοψηφία, με ποσοστό 36% για τη νυν κυβερνήτη, 24% για την Λετίσια Τζέιμς, 19% για τον κ. Κουόμο και 9% για τον κ. Ουίλιαμς, με «ορφανό» ένα ποσοστό της τάξεως του 12%.

Όπως αναφέρουν οι «New York Times», η Χόκουλ, η οποία έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας, εστιάζοντας στα μέτρα υποχρεωτικότητας του εμβολίου, ενώ άσκησε και κοινωνική πολιτική, παρατείνοντας τα βοηθήματα για τους κατοίκους της Πολιτείας που επλήγησαν οικονομικά από τα μέτρα κατά της Covid-19 και ιδίως τους εργαζόμενους χωρίς έγγραφα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να καρπωθεί -τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή- όλα τα πλεονεκτήματα ενός εν ενεργεία κατόχου του αξιώματος, «χτίζοντας» παράλληλα το επιτελείο και τις επαφές για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας.

Ασφαλώς, όπως επισημαίνει το ίδιο ρεπορτάζ, ο μεγάλος αστερίσκος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Χόκουλ δεν διαθέτει κάποιον επίσημα δηλωμένο αντίπαλο -Τζέιμς και Ουίλιαμς δεν έχουν κάνει τις τελικές ανακοινώσεις- ενώ πιθανές υποψηφιότητες, όπως αυτή του απερχόμενου Δημάρχου, Μπιλ ντε Μπλάσιο, δεν περιλήφθηκαν στα ερωτηματολόγια.

Υπάρχει έδαφος για τον Άντριου Κουόμο;

Η προσθήκη του ονόματος του Άντριου Κουόμο στο δεύτερο επιμέρους ερώτημα της έρευνας αποτέλεσε μια μίνι έκπληξη καθώς, όπως τουλάχιστον είχε αναφέρει εκπρόσωπός του στους δημοσιογράφους όταν υπέβαλε την -ταπεινωτική- παραίτησή του από τον θώκο, ο επί χρόνια κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δεν είχε καμία διάθεση να επανέλθει για διεκδίκηση του χρίσματος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν επιτρέπουν στους αναλυτές να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά: Το πρώτο είναι πως ο Κουόμο έχει ήδη μια καλή οικονομική βάση από δωρεές, ύψους περίπου 18 εκατομμυρίων δολαρίων, για μια προεκλογική εκστρατεία. Επιπλέον, η ιστοσελίδα της εκστρατείας του είναι ανοικτή και δέχεται ακόμη δωρεές. Τρίτον, το επικοινωνιακό επιτελείο του Κουόμο επιχειρεί να παρουσιάσει -και ενδεχομένως στο μέλλον να προσπαθήσει να πείσει με άλλα επιχειρήματα- ότι το πόρισμα-κόλαφος της έρευνας της Λετίσια Τζέιμς για τις πολλαπλές σεξουαλικές καταγγελίες εναντίον του είχαν πολιτικό και προσωπικό κίνητρο, καθώς η Γενική Εισαγγελέας θεωρείται μια πολύ πιθανή υποψηφιότητα.

Πάντως, οι αρνητικές γνώμες μεταξύ των Δημοκρατικών είναι πολλές για τον κ. Κουόμο, ο οποίος δεν αποκλείεται να ζυγίσει όλα τα δεδομένα, επιλέγοντας, εάν κρίνει πως δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη, να επιχειρήσει να την επηρεάσει διαφορετικά.