GR US

Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης στον «Ε.Κ.»: Ανοίγουν τα ελληνικά σχολεία στην Νέα Υόρκη

Εθνικός Κήρυξ

Ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθησή του ότι οι αίθουσες των ελληνικών σχολείων θα ανοίξουν κανονικά για τους μαθητές, με τις απαραίτητες αναπροσαρμογές, βέβαια, που επιτάσσει η ενεργή πανδημία της Covid-19, εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Ειδικότερα, ο Δρ Κουλαρμάνης τόνισε πως τα σχολεία ήδη εξετάζουν το ασφαλέστερο χωροταξικό σενάριο, αλλά και πιθανές αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, προκειμένου να συνδυάσουν την αποφυγή του συγχρωτισμού και την τήρηση των αποστάσεων με την απρόσκοπτη εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου.

«Νομίζω ότι θα ανοίξουμε. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Πολιτεία θα αφήσει αυτήν την επιλογή στην διακριτική ευχέρεια των σχολείων. Εμείς είμαστε ιδιωτικά σχολεία και θα επιλέξουμε πώς θα λειτουργήσουμε. Κάθε σχολείο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και θα λάβει τις αποφάσεις του.  Για παράδειγμα, το Ημερήσιο Σχολείο του Καθεδρικού, αναλογικά με τους μαθητές που διαθέτει, έχει μια άνεση χώρου. Αρα μπορεί να τοποθετήσει τους μαθητές σε αποστάσεις για να κάνει μάθημα. Αλλα σχολεία, που είναι πολυπληθή, όπως για παράδειγμα ο Αγιος Δημήτριος ή ο Αγιος Νικόλαος, θα πρέπει να κάνουν διαφορετικό σχεδιασμό», ανέφερε ο Δρ Κουλαρμάνης.

Οπως τονίζει ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, η βάση της διδασκαλίας θα είναι η σχολική αίθουσα, με ορισμένα σχολεία να εξετάζουν, εφόσον δεν μπορούν να εφαρμόσουν πλήρως το σενάριο των αποστάσεων, σενάρια όπως την υβριδική λειτουργία ή την διπλή βάρδια.

«Στο υβριδικό μοντέλο, κάποιοι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι και κάποιοι από την αίθουσα. Ασφαλώς, θα εναλλάσσονται. Είτε σε βάρδιες την ίδια μέρα, είτε διαφορετικές μέρες μέσα στην εβδομάδα.  Κύριο μέλημά μας θα είναι να μην επηρεαστεί καθόλου η εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποια σχολεία να λειτουργήσουν σε διπλή βάρδια», τονίζει ο Δρ Κουλαρμάνης.

Αναφορικά με το κατά πόσον είναι αναγκαία η επιστροφή των μαθητών στα θρανία και την ομαλή λειτουργία του σχολείου, ο Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι εκτός από την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου -η οποία, βάσει ερευνών, δεν φαίνεται να είναι η ίδια με το εξ αποστάσεως σύστημα- υπάρχει και ο συναισθηματικός παράγοντας για τα παιδιά, που θεωρείται εξίσου σημαντικός.

«Είναι δεδομένο, ότι η περίοδος που προηγήθηκε ήταν δύσκολη για τα παιδιά. Εκαναν τα μαθήματα απομονωμένα και μακριά από τους συμμαθητές τους, κάτι που δεν είχαν συνηθίσει. Επίσης, είναι και θέμα γενικότερης λειτουργίας, π.χ. στον τομέα της πειθαρχίας: πόσο εφικτό είναι να διασφαλίσεις την πειθαρχία, όταν το μάθημα γίνεται εξ αποστάσεως;», κατέληξε ο κ. Κουλαρμάνης.

«Χρειαζόμαστε εγγραφές»

Ενα μείζον θέμα για τα ελληνικά σχολεία, όπως προέκυψε από την αρχή της πανδημίας, είναι πώς θα περιορίσουν την διαφαινόμενη «αιμορραγία» των εγγραφών, η οποία επηρεάζει άμεσα την βιωσιμότητά τους, με δεδομένες τις οικονομικές επιπτώσεις σε πολλές οικογένειες.

Παράλληλα, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν εκ νέου και ωθήσουν ξανά τα σχολεία στο σενάριο της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυτομάτως απενεργοποιούνται οι τάξεις των προνηπίων και νηπιαγωγείων: μπορεί να φαίνεται αποσπασματική απώλεια, αλλά, στην πραγματικότητα, οι μικροί αυτοί μαθητές αντιπροσωπεύουν ένα 30% της δυναμικής των ελληνικών σχολείων, σύμφωνα με τον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη.

«Κατ’ αρχήν, εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στην τσέπη κανενός.  Αναμφίβολα, δεν απαιτείς πράγματα από γονείς που έχουν πληγεί οικονομικά. Οσοι όμως μπορούν, θα ήταν καλό να ανανεώσουν την εγγραφή.  Θα είναι και ασφαλέστερο, αφού δεν θα υπάρχει ο συγχρωτισμός που παρατηρείται στα δημόσια σχολεία. Επίσης, δεν είναι θέμα κερδοφορίας, αλλά βιωσιμότητας των σχολείων. Τα ελληνικά σχολεία ποτέ δεν ήταν εύρωστα οικονομικά, προσέφεραν πάντα όμως στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Επιπλέον, κάθε δωρεά θα ήταν υπερπολύτιμη, σε αυτήν την δύσκολη χρονιά», ήταν τα λόγια του διευθυντή Παιδείας.

Αναφορικά με το κατά πόσον θα υπάρξουν υποτροφίες ή ευνοϊκές δυνατότητες πληρωμής για τα δίδακτρα, ο Δρ Κουλαρμάνης παρέπεμψε στις διευθύνσεις των σχολείων.

«Εμείς συνιστούμε να υπάρχει επικοινωνία με τους γονείς, να τους εξηγήσουν το πλάνο και να τους κάνουν να νοιώσουν ασφαλείς», συμπλήρωσε.