GR US

Η Ελλάδα ως ένα «Ευρωπαϊκό Χόλιγουντ»

Εθνικός Κήρυξ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στον τομέα των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, όπως επίσης και την εξαιρετική ευκαιρία της Ελλάδας να εξελιχθεί στο «Χόλιγουντ της Ευρώπης», αποτέλεσε το θέμα της επιτυχημένης ψηφιακής εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ICC Hellas).

Σε μια συζήτηση, η οποία διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, κοινή συνισταμένη των συμμετεχόντων ήταν πως η Ελλάδα, εκτός από τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα -όπως το έντονο ηλιακό φως, το εξαιρετικό κλίμα και τα αξιοθέατα- προσφέρει πλέον και ανταποδοτικά οφέλη στους παραγωγούς-επενδυτές, όπως η επιδότηση ύψους 40% από το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ, αλλά και η ανάπτυξη κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στούντιο σύγχρονων προδιαγραφών.

Τα πάνελ συντόνισαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πέτρος Δούκας, το αρμόδιο στέλεχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ευτυχία Πυλαρινού-Πάιπερ και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΚΟΜΕ - Διεθνούς Επιμελητηρίου, Γιώργος Πιπεργιάς.

Την Επιτροπή Οργάνωσης της εκδήλωσης συγκρότησαν οι: Μάρκος Δρακωτός, Κλέι Μέιτλαντ (Clay Maitland), Νάνσυ Παπαϊωάννου, Αντώνης Κοντομίχαλος, Ευτυχία Πυλαρινού-Πάιπερ και Γιώργος Πιπεργιάς.

Τον οργανωτικό συντονισμό ανέλαβε με επιτυχία η εκτελεστική διευθύντρια του HACC, Αλεξάνδρα Σπύρου-Μητσάκη.

Ο ΕΚΟΜΕ άλλαξε τα δεδομένα

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αθας Ιωάννου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η ανάπτυξη του τομέα των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε πως «ο τομέας αυτός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους για επένδυση στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως πλέον υπάρχει το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Εξειδικεύοντας στα νέα δεδομένα, ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, επεσήμανε πως η προσπάθεια ξεκίνησε, υπό δύσκολες συνθήκες, το 2018, αλλά πλέον δείχνει να βαδίζει στον σωστό δρόμο.

«Συναντήσαμε εμπόδια, αλλά καταφέραμε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε σε αυτό το στάδιο. Η ιδέα ήταν να κάνουμε μια χώρα φιλική προς την κινηματογράφηση. Εχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε επιτυχώς ένα μόνιμο σύστημα που παρέχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα», ήταν το περιεχόμενο της τοποθέτησής του.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε για την λειτουργία και ανάπτυξη του Γραφείου Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών Αθήνας (Athens Film Office), αναφερόμενος επίσης σε παραγωγές όπως η σειρά της Apple TV, «Tehran», που συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν, την ταινία της Disney για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, την διαφήμιση του Perrier και μια ταινία της Νία Βαρντάλος, που θα ξεκινήσει γυρίσματα το 2022.

Πρόσθεσε επίσης πως αυτές οι παραγωγές, και όχι μόνο, έχουν συνεισφέρει το ποσό των 108 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

«Ναι, μπορούμε να γίνουμε μια μέρα, γιατί όχι, το ευρωπαϊκό Χόλιγουντ», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

«Φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα»

Κοινή συνισταμένη των συντελεστών που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα ήταν πως «απόλαυσαν την εμπειρία», ενώ ανέφεραν πως το υψηλό επίπεδο αγγλομάθειας και η φιλοξενία των Ελλήνων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

«Κατ’ αρχήν, το 40% της επιδότησης είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεύτερον, η Ελλάδα είναι ανοικτό στούντιο. Τα βρίσκεις όλα: Νησιά, βουνά, ιδανικό κλίμα, ηλιοφάνεια αλλά και πολύ φιλικούς ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων μιλούν Αγγλικά», επισημαίνει ο παραγωγός Τζόσεφ Σαμάαν (Joseph Samaan).

Από την πλευρά της, η σκηνοθέτις της κινηματογραφικής επιτυχίας «Ο Ανθρωπος του Θεού» («Man of God»), Γιελένα Πόποβιτς (Yelena Popovic) αναφέρθηκε στην δική της εμπειρία, όπου είχε να αντιμετωπίσει και τους περιορισμούς της πανδημίας.

«Δουλέψαμε εν μέσω πανδημίας, ήταν πρόκληση σε αυτό το επίπεδο, αλλά με την σκληρή δουλειά όλων τα καταφέραμε. Η Ελλάδα έχει όλες τις τοποθεσίες του Κόσμου. Μπορεί και πρέπει να είναι ένα μέρος όπου θα γυρίζονται διεθνείς παραγωγές», ανέφερε η Πόποβιτς (Yelena Popovic), ενώ ο παραγωγός της ταινίας, Αλεξάντερ Πότερ (Alexander Potter), ανέφερε πως δεν συνάντησε ιδιαίτερα γραφειοκρατικά προβλήματα στην ένταξη της παραγωγής στο πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ.

«Θεωρώ ότι ο κ. Κουάνης και η ομάδα του έχουν κάνει φανταστική δουλειά.  Στην ταινία ‘Ο Ανθρωπος του Θεού’ ήμασταν από τους πρώτους που πήραμε την επιδότηση και δουλέψαμε καλά με τον ΕΚΟΜΕ για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες», τόνισε ο Πότερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ηθοποιός Δωροθέα Μερκούρη, με αφορμή μια νέα τηλεοπτική σειρά η οποία βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης για παραγωγή από την αμερικανική αγορά.

Νέα στούντιο στην Θεσσαλονίκη

Ο Ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης των περίφημων York Studios της Νέας Υόρκης, Γιάννης Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην ίδρυση των στούντιο της εταιρείας NU Boyana στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας στην Βουλγαρία, Γιάριβ Λέρνερ (Yariv Lerner). Μάλιστα, τόνισε πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας «The Enforcement», με τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Παράλληλα, τις απόψεις τους κατέθεσαν ο Γιάννης Καραγιάννης από τα Kappa Studios, όπου γυρίζονται, μεταξύ άλλων, οι τηλεοπτικές επιτυχίες «Αγριες Μέλισσες» και «Σασμός», ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος από τα Στούντιο Αλφα, που είχαν φιλοξενήσει χολιγουντιανές παραγωγές την δεκαετία του ’60, αλλά και ο σεναριογράφος, Γιάννης Σκαράγκας. Απαντες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Το θέμα της εκπαίδευσης στις ψηφιακές τεχνολογίες και εφέ ανέλυσε η κοσμήτορας του NYU, Κάθριν Φλέμινγκ και εκ μέρους του ΕΚΟΜΕ η Ειρήνη Ανδριοπούλου, ενώ σημαντική ήταν η παρέμβαση του γ.γ. Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη.