GR US

Οταν η πανδημία «χτύπησε» την Τέχνη - Ομογενείς καλλιτέχνες μιλούν στον «Ε.Κ.»

Εθνικός Κήρυξ

Η Ελενα Κροτσιάνι (Φωτογραφία: Παραχώρηση της ίδιας)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα φώτα έσβησαν, τα θέατρα άδειασαν, οι οντισιόν σταμάτησαν. Παρότι ο κανόνας αφορούσε σύσσωμο τον πλανήτη και η Νέα Υόρκη δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση -βρέθηκε άλλωστε και στο επίκεντρο της πανδημίας- οι ιδιαιτερότητες της πόλης σε συνδυασμό με την πλούσια δραστηριότητά της, έκαναν την παύση της καλλιτεχνικής δράσης ακόμη πιο επώδυνη για το κοινό, αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Στην Ομογένεια, η παρατεταμένη αδράνεια σκόρπισε την απογοήτευση σε πολλούς ηθοποιούς και μουσικούς που είχαν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για να διευρύνουν την καριέρα τους: Από τις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας πολλοί γνωστοί στην ελληνοαμερικανική κοινότητα καλλιτέχνες πήραν τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα, ενδεχομένως σε μόνιμη βάση. Οσοι επέλεξαν να παραμείνουν, κυρίως εστίασαν στις εργασίες βιοπορισμού τους -εφόσον δεν επηρεάζονταν- και προσπάθησαν, με διάφορους τρόπους, να κρατήσουν την επαφή με το αντικείμενο «ζωντανή».

Μια δύσκολη πόλη, όπως η Νέα Υόρκη, χωρίς τις ευκαιρίες και τις ξεχωριστές δυνατότητες που, εκ φύσεως, μπορεί να δώσει, γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Υπάρχει «φως» στο δημιουργικό «σκοτάδι» εν μέσω πανδημίας; Ομογενείς καλλιτέχνες που αποφάσισαν να παραμείνουν, μιλούν στον «Ε.Κ.» και δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν και να επιστρέψουν στις επάλξεις.

«Εχουμε έρθει σε ένα τεράστιο δίλημμα»

Ο Φώτης Μπατζάς (Fotis Batzas), ένας δημιουργικός καλλιτέχνης του θεάτρου, που οι δουλειές του αγαπήθηκαν από ομογενείς κάθε ηλικίας, εκτιμά πως δύσκολα θα υπάρξει κάποια ουσιαστική δραστηριότητα πριν από τον Μάιο. Παρ' όλα αυτά, επιθυμεί να αναζητήσει την επόμενη ημέρα στον τομέα που υπηρετεί, έστω κι αν περιλαμβάνει αλλαγές που θα τον συνοδεύουν για πάντα.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Φώτης Μπατζάς. (Παραχώρηση του ιδίου)

«Την περίοδο της πανδημίας έμεινα ουσιαστικά 4 μήνες σε καραντίνα, καθώς επλήγη και ο τομέας βιοπορισμού μου, αυτός της εστίασης. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο με το οποίο έχουμε έρθει σε ένα τεράστιο δίλημμα πια. Πώς μπορούμε να ζούμε με τον ιό αλλά και πώς μπορούμε να παραμείνουμε ενεργοί. Σίγουρα, θα βρούμε κάποιους τρόπους να βιοποριστούμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε αυτό που αγαπάμε ή δεν θα είναι η ζωή ποτέ ίδια; Αυτό είναι ένα τεράστιο ερώτημα μέσα μου και σε άλλους ανθρώπους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπατζάς, που αναγκάστηκε, μαζί με τους συναδέλφους του, να ακυρώσουν την παράσταση που ετοίμαζαν για το 2020.

«Με τον τρόπο που δουλεύουμε δεν είναι αποδοτικό να κάνεις πρόβα με μάσκες και χωρίς επαφή γιατί οι παραστάσεις μας βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό και τη σωματικότητα. Επίσης και κάποια από τα παιδιά φύγανε ημιμόνιμα πίσω στην Ελλάδα. Οπως η Μανταλένα Παπαδάτου που είναι βασικός πυρήνας της ομάδας μας και συνιδρυτής της εταιρείας», τονίζει μεταξύ άλλων.

«Μας λείπει το θέατρο, αλλά…»

Εθνικός Κήρυξ

Ο Θεόδωρος Πετρόπουλος. (Φωτογραφία: Παραχώρηση του ιδίου)

Ο Θεόδωρος Πετρόπουλος (Theodore Petropoulos), μέλος της Χορωδίας του Παγκυπρίου και με πολλές συμμετοχές σε παραστάσεις στο ΚΕΠ και άλλους θεατρικούς χώρους, παραδέχεται επίσης ότι το θέατρο του λείπει, όμως η συγκυρία υπερβαίνει όλους τους τομείς, όπως και τον καλλιτεχνικό.

«Μου λείπει το θέατρο πάρα πολύ, όπως και σε πολύ κόσμο πιστεύω. Είχαμε προγραμματίσει στα τέλη του 2019 τη σεζόν του 2020 και κάναμε πρόβες. Υπήρξε αρχικά μια απογοήτευση, μέχρι να αντιληφθούμε κι εμείς πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Κατόπιν, αφήνεις τα καλλιτεχνικά στην άκρη και καλείσαι να αντιμετωπίζεις αυτό που συμβαίνει. Η Τέχνη, όπως και όλα τα υπόλοιπα, θα επανέλθουν στην θέση τους. Όταν περάσει, θα κάνουμε αυτά που ονειρευόμαστε», είναι τα λόγια του.

Στο μεσοδιάστημα, ο Πετρόπουλος, σε συνεργασία με τον Φύτο Στράτη και τα υπόλοιπα μέλη της Χορωδίας, έκαναν πρόβες μέσω Zoom για την παράσταση - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, την οποία προετοίμαζαν αρχικά για τον Ιούνιο. Επιπλέον, γύρισε πρόσφατα, με τον Τάσο Καρύδη, μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Double A», ενώ παρέμεινε σε επικοινωνία με πολλούς συναδέλφους του, ορισμένοι εκ των οποίων επέλεξαν να αφήσουν τη Νέα Υόρκη.

«Απογοητεύτηκα, όμως κατανοώ τι συμβαίνει»

Η ηθοποιός Ελενα Κροτσιάνι (Elena Crociani), η οποία έχει κάνει εμφανίσεις και σε ομογενειακές παραγωγές, επίσης είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Όπως τονίζει, βρισκόταν εν μέσω μιας προσπάθειας επέκτασης της καριέρας της, όμως η πανδημία έβαλε… φρένο.

«Είχαμε προγραμματίσει δουλειές που αναβλήθηκαν επ' αόριστον. Επίσης και κάποια κάστινγκς τα οποία είχα κλείσει δεν έγιναν ποτέ. Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Απογοητεύτηκα, αλλά έχω και πλήρη κατανόηση. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω απ' όλα», τονίζει η Κροτσιάνι, η οποία, την περίοδο της καραντίνας, θέλησε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για μια πρωτότυπη - και προσαρμοσμένη στους επιβεβλημένους περιορισμούς - διαδικτυακή σειρά.

«Είχα κάνει ένα βίντεο και το δημοσίευσα στο Instagram. Κάλεσα καλλιτέχνες να κάνουμε κάτι διαδικτυακά. Ήταν μια μίνι σειρά online, η οποία γυρίστηκε μέσω των κινητών μας τηλεφώνων και ήταν σε μορφή βιντεοκλήσεων. Είχαμε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή ηθοποιών από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Αγγλία και την Αμερική. Γυρίσαμε τέσσερα επεισόδια και τα δημοσιεύσαμε. Ψυχολογικά με κούρασε, διότι έπρεπε να κάνω και πράγματα πίσω από την κάμερα. Με έμαθε πολλά, αλλά ήταν κουραστικό», αποκαλύπτει η ομογενής ηθοποιός.

«Ευελπιστώ ότι η βιομηχανία θα επανέλθει»

Εθνικός Κήρυξ

Ο ηθοποιός Περικλής Κασσανδρινός. (Φωτογραφία: Παραχώρηση του ιδίου)

Ο Περικλής Κασσανδρινός (Pericles Kassandrinos), ένας ηθοποιός με καριέρα στην Ελλάδα, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο σίριαλ του «Mega» «Τα Μυστικά της Εδέμ», ήρθε στη Νέα Υόρκη θέλοντας να μπει στην αμερικανική αγορά. Βρέθηκε επίσης σε δύσκολη θέση και προβληματίστηκε ιδιαίτερα για την επόμενη ημέρα.

«Δεν σας κρύβω ότι με προβλημάτισε η κατάσταση και ως ηθοποιός αισθάνθηκα άβολα. Ψυχολογικά, μια απογοήτευση την ένιωσα. Ομως αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και ευελπιστώ ότι η βιομηχανία θα επανέλθει και θα έχω την δυνατότητα να κάνω την προσπάθειά μου σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, ήρθα για να μπορέσω να διακριθώ», λέει στον «Ε.Κ.» ο Κασσανδρινός.

Αναφορικά με τους συναδέλφους του που πήραν τον δρόμο της επιστροφής, ο Έλληνας ηθοποιός σχολίασε πως «η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες σε νέες τηλεοπτικές παραγωγές», ενώ αξιοποιεί την έλλειψη άμεσων καλλιτεχνικών υποχρεώσεων με την προώθηση μιας μικρού μήκους ταινίας, που είχε στο μυαλό του αρκετό καιρό.

«Εχουμε και Αμερικανούς ηθοποιούς που συμμετέχουν. Αυτήν την περίοδο κάνουμε τα γυρίσματα και είμαι ευχαριστημένος για αυτό», τονίζει ο Περικλής Κασσανδρινός.