GR US

Πέμπτο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική στη Χίο μια μοναδική διοργάνωση

Εθνικός Κήρυξ

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος καθηγητής, Θεολόγος, Μουσικός, Διευθυντής του Ιστότοπου ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ. Φωτογραφία παραχώρηση ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ. Πρόκειται, ίσως, για την μεγαλύτερη περιφερειακή διοργάνωση του καλοκαιριού και μάλιστα με ιδιαίτερες απαιτήσεις και υψηλές προδιαγραφές και με συμμετοχή δύο κορυφαίων μουσικών και καθηγητών της Βοστώνης, του Πάνου Λιαρόπουλου και του Αλέξανδρου Καλογερά.

Πέντε χρόνια τώρα η Μούσα Ελληνική, ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Οργανισμός που εδρεύει στην Χίο, διοργανώνει το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής της Χίου. Ενα φεστιβάλ για την σύγχρονη, λόγια ελληνική μουσική, που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της Μούσας, Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος-μουσικός, τ. μαέστρος Χορωδίας Χίου, μαζί με τον καλλιτεχνικό σύμβουλο του Φεστιβάλ Αλέξανδρο Καλογερά, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης Berklee College of Music Βοστώνης, επιμένουν ελληνικά και άκρως ποιοτικά και διοργάνωσαν μέχρι τώρα τέσσερα Φεστιβάλ, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία.

- Μουσική και Λόγος (2020)

- Η Αρχαία Ελλάδα πηγή έμπνευσης (2019)

- Η ελληνική μουσική παράδοση πηγή έμπνευσης των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών – Ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης και η σχέση του με την βυζαντινή μουσική (2018)

- Τάσεις στη σύγχρονη ελληνική μουσική (2017).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κάθε χρόνο περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, masterclasses, εκπαιδευτικά προγράμματα, πρεμιέρες μουσικών έργων, παρουσίαση συνθέσεων που γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Εκφρασης Νέων για μαθητές όλων των βαθμίδων και άλλες δράσεις.

Συμμετέχουν: διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων, προσκεκλημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μουσικοί από τη Χίο και μαθητές, σ' έναν πραγματικό μουσικό οργασμό.

Το φετινό 5ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική, θα πραγματοποιηθεί από 24 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2021 στη Χίο και σε διάφορα μέρη του νησιού, με την στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ αρχίζει με το «Ρόδο της Μοναξιάς», μία πολυδιάστατη εκδήλωση για το κοινωνικό φαινόμενο της Μοναξιάς, όπου συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες, συγγραφείς, εικαστικοί, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί.

Εθνικός Κήρυξ

Ο καθηγητής μουσικής και συνθέτης Δρ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος.

Συνεχίζει με ένα τριήμερο τεσσάρων πρωτότυπων παραγωγών αφιερωμένων στην επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν Ημερίδα με θέμα Γάλλους Φιλέλληνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, του 18ου και 19ου αιώνα, ένα ρεσιτάλ πιάνου, μία συναυλία με έργα Ελλήνων και Γάλλων συνθετών και μία βραδιά αφιερωμένη σε Βυζαντινούς ύμνους γραμμένους για τα Ολοκαυτώματα επί Τουρκοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά. Η εκδήλωση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την αγιοκατάταξη, από την Εκκλησία της Ελλάδος, των μαρτυρησάντων κατά την Σφαγή της Χίου (1822). Το τριήμερο τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ακολουθεί μία βραδιά με το Aeris Trio χάλκινων πνευστών, το οποίο πλαισιώνεται από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου στο Αρχοντικό Στεφάνου στον Κάμπο. Στη συνέχεια η συναυλία «Musica Poetica», ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα στο Ανοικτό Θέατρο των Καρδαμύλων, σε επιμέλεια και διεύθυνση του συνθέτη Παναγιώτη Λιαρόπουλου, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Σύνθεσης στο Berklee College of Music και καθηγητής Πιάνου στο μουσικό τμήμα του University of Massachusetts Boston.

Κι ακόμα, μια βραδιά με «Μουσική που τη βλέπεις σα Θέατρο και Θέατρο που το ακούς σα Μουσική» στο Μουσείο Μαστίχας, έργα που συνδυάζουν τη μουσική, το θέατρο και το λόγο με ποικίλους, ευφάνταστους και ασυνήθιστους τρόπους.

Ολοκληρώνεται με εκδήλωση αφιερωμένη στα νέα ταλέντα και στους μικρούς φίλους της μουσικής, με μουσικό παραμύθι και άλλες δραστηριότητες στο όμορφο πάρκο της Κλειδούς.

Παράλληλα με τις βραδινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται δύο εργαστήρια για παιδιά, ένα μουσικής και ένα γλυπτικής με άμμο (Sand Art), δύο εκδηλώσεις στα Γηροκομεία Χίου και Καρδαμύλων, μουσικό σχολείο για όσα παιδιά σπουδάζουν μουσική και επιθυμούν να πάρουν σεμιναριακά μαθήματα με τους καλεσμένους καλλιτέχνες, τρεις διαλέξεις για το έργο του Ούγγρου συνθέτη Gyorgy Ligeti (μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα), αναλύσεις από τους σολίστ μερικών από τα προχωρημένα έργα που ερμηνεύουν, εργαστήρι Sand Art για ενήλικες και έκθεση εικαστικών με έργα από το εργαστήρι και από τη συνεργασία με τους συγγραφείς της εκδήλωσης «Το Ρόδο της Μοναξιάς».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αλέξανδρος Καλογεράς, καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης στο Berklee College of Music στη Βοστώνη. Διακεκριμένος και δημιουργικός συνθέτης, με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση μουσικών γεγονότων. Φωτογραφία παραχώρηση ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Το 5ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική είναι μια πραγματική εστία πολιτισμού.

Εννέα ημέρες πλούσιες σε δραστηριότητες, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο site του Φεστιβάλ

https://musahellenicafestival.gr/5o-festival/

* Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος είναι καθηγητής Θεολόγος, συγγραφέας, μουσικός και διευθυντής του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Φως Φαναρίου»