GR US

Πέθανε ο ομογενής τραγουδιστής Μιχάλης Παφίτης

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μιχάλης Παφίτης, ένας από τους πιο αγαπητούς ομογενείς ερμηνευτές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια από τις πιο διαχρονικές και εμβληματικές φωνές της ομογενειακής διασκέδασης σίγησε για πάντα, σκορπώντας την θλίψη στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο λόγος για τον Μιχάλη Παφίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ο Μιχάλης Παφίτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Είχε την τύχη να δουλέψει μαζί με τους μεγαλύτερους δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως με τους Τσιτσάνη, Παπαΐωάννου, Γαβαλά, Αγγελόπουλο, Διονυσίου, Περπινιάδη κ.ά.

Στην Αμερική άρχισε να τραγουδάει το 1975. Οι παλαιότεροι τον θυμούνται σε όλα τα γνωστά νυχτερινά κέντρα, που έγραψαν τη δική τους Ιστορία κατά τις δεκαετίες που ένα από τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα έφτανε στο αποκορύφωμά του. Από τον «Διόνυσο» στο Μανχάταν μέχρι τη θρυλική «Σπηλιά» και από το «Jimbos» μέχρι την «Λατέρνα» και τα «Φιλαράκια», ο Μιχάλης Παφίτης συνέδεσε διαφορετικές γενιές της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που προτιμούσαν την ελληνική λαϊκή διασκέδαση, ενώ πρόσφερε το κέφι και σε γαμήλιες δεξιώσεις.

«Ηταν ένα μεγάλο παιδί»

Για τους φίλους και συναδέλφους, ο Μιχάλης Παφίτης παρέμεινε αγνός και αυθόρμητος έως το τέλος. Παλιοί και νεότεροι συνεργάτες του που μίλησαν στον «Ε.Κ.» στέκονται στον επαγγελματισμό, την αγάπη του για τη μουσική αλλά και το αστείρευτο χιούμορ του.

«Με τον Μιχάλη ξεκίνησα όταν ήρθα πρώτη φορά από Ελλάδα, το 2006, στο ‘Ποσειδώνιο’. Συνεργαστήκαμε ξανά στο ‘Jimbo’s’, τα ‘Φιλαράκια’ και τώρα τελευταία στο ‘Σολέτο’. Είναι από τις σημαντικότερες φωνές του Ελληνισμού εδώ στην Αμερική, με μεγάλη Ιστορία και όλοι εμείς οι νεότεροι παίρναμε πράγματα από αυτόν. Θα θυμάμαι για πάντα το ταλέντο του, που μου έκανε πολύ εντύπωση σε αυτήν την ηλικία, αλλά και τα αστεία του. Τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν πριν κανά τριάρι εβδομάδες, τον είδα στον Λευκό Πύργο», δήλωσε ο τραγουδιστής, Χρήστος Πέρρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τραγουδίστρια Εύα Αναστοπούλου, η οποία τόνισε πως ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που συνεργάστηκε πριν 20 χρόνια, όταν μετέβη για πρώτη φορά επαγγελματικά στην Αμερική.

«Τον γνώριζα 20 χρόνια, όσα είμαι στην Αμερική. Θα έλεγα ότι ήταν ένα μεγάλο παιδί, ένας αξιαγάπητος τραγουδιστής στην Ομογένεια - και όχι μόνο. Ηταν ένας πολύ καλός καλλιτέχνης και μουσικός, με πολύ πάθος για τη δουλειά του, ένας πολύ καλός φίλος, που θα λείψει σε όλους αφάνταστα. Είχαμε συνεργαστεί στο ‘Zodiac’, το ‘Mythos’, τα ‘Φιλαράκια’ αλλά και σε πολλές εκδηλώσεις», είπε η κ. Αναστοπούλου.

Την θλίψη του για την απώλεια του Μιχάλη Παφίτη εξέφρασε και ο μαέστρος Γιώργος Παπαχρόνης, με τον οποίο συνεργαζόταν στην ταβέρνα «Λατέρνα».

«Ο Μιχάλης ήταν άρχοντας, ένας πολύ ωραίος άνθρωπος. Ενας τραγουδιστής από τους παλιούς, με την αυθεντική λαϊκή φωνή. Στη συνεργασία ήταν άψογος. Ηταν μια παιδική ψυχή. Συνεργάσιμος και γλυκομίλητος. Πάντα διαβασμένος, με το χαμόγελο αλλά πάνω απ’ όλα επαγγελματίας. Δεν του άρεσε να μένει στάσιμος και ήθελε συνεχώς να κάνει καινούργια πράγματα», είπε ο κ. Παπαχρόνης, ενώ η Νίνα Νικολοπούλου - Αναστασοπούλου στάθηκε επίσης στον επαγγελματισμό και τον χαρακτήρα του.

«Ενας πολύ καλός συνάδελφος που θα θυμάμαι πάντα με αγάπη», είπε μεταξύ άλλων.