GR US

Τζοβάνα Φραγκούλη: Σημασία στην ψυχολογία, στη φιλανθρωπία και στις ευάλωτες ομάδες

Εθνικός Κήρυξ

Η Τζοβάνα Φραγκούλη.

Ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία ως... ηθοποιός, αλλά στο μυαλό και στις ψυχές των απανταχού Ελλήνων η Τζοβάνα Φραγκούλη είναι φιλάνθρωπος και ιδιαίτερα ευαίσθητη με τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες.

Εχει μείνει στην καρδιά και στην ψυχή μας η χαρά που έπαιρναν παιδιά, άνθρωποι με ειδικές... δυνάμεις, ηλικιωμένοι, άποροι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας όταν έκανε την ευχή τους... πραγματικότητα. Οταν συναντούσαν ανθρώπους με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση, που ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν, παρά μόνο στα όνειρά τους. Η κ. Φραγκούλη -μαζί με την αδελφή της, Λιάνα- έκαναν τα πάντα, γύριζαν τον κόσμο όλο, έφερναν τα πάνω - κάτω, προκειμένου να κάνει το όνειρο ενός απλού καθημερινού ανθρώπου... πραγματικότητα.

Η Τζοβάνα Φραγκούλη, ένα άτομο ιδιαίτερα ευαίσθητο αλλά και... ανυπόμονο για έργο, πράξεις και προσφορά στον συνάνθρωπο, δεν σταματούσε λεπτό. Ολοένα και περισσότερα ταξίδια, ολοένα και περισσότερα όνειρα να κάνει πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερη δράση στην ψυχολογία και στη φιλανθρωπία για όλους μας. Και ήταν τόσο σίγουρη για τον εαυτό της και για τη χαρά και αγάπη που ήθελε να προσφέρει που την εκπομπή της ή μάλλον τον ιδιαίτερο τρόπο φιλανθρωπίας της τον ονόμασε «Πες το και θα γίνει». Και η προσπάθειά της αυτή, η επιμονή της, η υπομονή της, η αγάπη της για προσφορά επιβραβεύτηκε πολλές φορές από τον Θεό, όπως το παράδειγμα που αναφέρει με τον ίδιο τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και τον (ανεκδιήγητο) μάνατζέρ του...

Αλλά ακόμα και τώρα, που δεν είναι στο... γυαλί της τηλεόρασης η κ. Τζοβάνα όχι μόνο δεν έχει σταματήσει τις φιλανθρωπικές δράσεις αλλά είναι πιο ενεργή από ποτέ. Το www.jovannaswishchannel.org είναι μία από αυτές τις δράσεις της, το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 επίσης, αλλά και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός (ΜΚΟ) κύκλος αγάπης και αλληλεγγύης. Και δεν σταματάει εκεί... Η κ. Φραγκούλη που διαμένει στην Αμερική, έχει κι άλλο... όνειρο και είναι σίγουρο ότι θα το κάνει πράξη: Θέλει να κάνει πρωταγωνιστές τούς... Η συνέχεια και η αποκάλυψη στην απολαυστική συνέντευξή της...

Κυρία Φραγκούλη, μιλήστε μας λίγο για εσάς και την πορεία σας μέχρι τώρα.

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από την συνάντηση της Τζοβάνα Φραγκούλη με την πριγκίπισσα Νταϊάνα στο Κένσιγκτον Πάλλας.

«Ολα ξεκίνησαν από μία τυχαία συνάντηση με τον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη Ντίνο ντε Λαουρέντις. Πλησίασε την μητέρα μου και της είπε αυτό το παιδί πρέπει να έρθει στην Ιταλία να παίξει... Φαίνεται στα δύο μου χρόνια ήμουνα χαριτωμένο παιδάκι…

Το άκουσαν οι Ελληνες παραγωγοί που τον συνόδευαν και για αρκετό καιρό ζητούσαν να παίξω στον ελληνικό κινηματογράφο. Η μητέρα μου αρνιόταν στις προτάσεις τους και έλεγε 'θα ζητήσω ένα τρελό ποσό για να μην με ξαναενοχλήσουν'. Αλλά φαίνεται ήταν να γίνει γιατί εκείνοι αποδέχτηκαν το ποσό… Απ' ό,τι μου είπαν, τότε έγινε... συμβούλιο στην οικογένεια και το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα θα κάλυπταν τις ανάγκες τριών οικογενειών στη γειτονιά μας με έφερε να παίζω στον ελληνικό κινηματογράφο και συγχρόνως καλλιεργήθηκε μέσα μου η ιδέα της φιλανθρωπίας...

Μετά το σχολείο ένα δυσάρεστο γεγονός με έκανε να ξαναβρίσκομαι και πάλι πρωταγωνίστρια χωρίς να το έχω καταλάβει.

Η αδερφή μου -τέσσερις μήνες παντρεμένη με έναν υπέροχο άνθρωπο- 'χάνει' τον σύζυγό της και μαζί και το μωρό που κυοφορούσε. Ηταν πραγματικά πολύ δύσκολα όλα τότε. Καμιά φορά στη ζωή 'πιάνεσαι' από κάτι και πραγματικά δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό.

Εθνικός Κήρυξ

Τότε 'πιάστηκα' από μία κουβέντα του γαμπρού μου Διαμαντή Πατέρα που λίγες μέρες πριν πεθάνει μου είπε: Οταν τελειώσεις τις σπουδές σου να κάνεις το 'Πες το και θα γίνει'. Αυτό σου ταιριάζει, να πραγματοποιείς επιθυμίες ανθρώπων.

Αρχισα λοιπόν να παρακινώ την αδερφή μου λέγοντάς της ότι θέλω να κάνω εκπομπή. Ηθελα να την βγάλω από την τόσο άσχημη ψυχολογία που βρισκόταν. Της έλεγα πως ήταν επιθυμία του Διαμαντή. Ηταν πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές αλλά τελικά έγινε και άρχισε στην ζωή μας να ξαναμπαίνει αχτίδα χαράς που τόσο μας είχε λείψει. Η εργασιοθεραπεία είναι νομίζω το καλύτερο φάρμακο σε δύσκολες καταστάσεις.

Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου να παίξω, απλά ήθελα μόνο να συνεχίσω αυτή την εκπομπή γιατί ήταν εκπομπή προσφοράς.

Η αδερφή μου σαν παραγωγός δεχόταν δεκάδες προτάσεις μετά την επιτυχία του 'Πες το και θα γίνει', να κάνει παραγωγές. Και άρχισε να κάνει παραγωγές με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, που τότε έψαχνε για μία νεαρή πρωταγωνίστρια. Ζητούσε από την αδερφή μου να βρει μία πρωταγωνίστρια που είχε δει μία φορά στην τηλεόραση αλλά δεν ήξερε το όνομά της. Η αδελφή μου, δεν καταλάβαινε ποια εννοούσε, όμως ο Γιώργος Κωνσταντίνου επέμενε και όταν επισκέφτηκε το γραφείο και είδε μία δική μου φωτογραφία της είπε 'μα είσαι καλά; αυτήν εννοώ'...

Εθνικός Κήρυξ

Ετσι άρχισα να παίζω σε πολλά σίριαλ στην τηλεόραση, να συμπρωταγωνιστώ στο 'Johny και Ναντίν' με τον Ρον Μος της 'Τόλμης και Γοητείας' και να γίνομαι τόσο γνωστή που μάλλον δεν το ήθελα. Δεν ήμουν προετοιμασμένη για μία τέτοια φήμη. Μπορεί να μην το πιστεύετε αλλά δεν μου άρεσε όλο αυτό που έζησα. 15 χρόνια ήμουν εγκλωβισμένη σε μία φήμη που δεν είχα επιλέξει. Ηθελα στη ζωή μου πιο απλά πράγματα γι' αυτό μια μέρα αποφάσισα να φύγω για να ζήσω μία ζωή πιο κανονική, πιο ανθρώπινη και πιστεύω ότι έκανα καλά».

Μέσα από την εκπομπή που είχατε στο παρελθόν «Πες το και θα γίνει» έχετε γνωρίσει πολλές προσωπικότητες. Πείτε μας ποιος σας έκανε την πιο θετική εντύπωση και ποιος την πιο αρνητική.

«Οι συναντήσεις που έκανα ήταν πραγματικά κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Δεν ξέρω αν ήμουν τυχερή ή αν δρομολογούσαμε σωστά τα θέματα αλλά είναι απίστευτο να στέλνεις επιστολή στην τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ και να αποδέχεται τη συνάντηση μέσα σε μία βδομάδα. Αυτό ήταν το πρώτο θέμα του 'Πες το και θα γίνει' και φυσικά μάς είχε δώσει μεγάλη δύναμη για να προχωρήσουμε.

Δύο φορές συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', με τον Μαραντόνα, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών Ξαβιέ Πέρεζ Ντε Κουεγιάρ, με τον Κουστώ... Πολλές προσωπικότητες.

Η καλύτερη συνάντηση που 'έγραψε' στην ψυχή μου ήταν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ηταν κάτι απερίγραπτο. Καθίσαμε 2,5 ώρες στο Κένσιγκτον Πάλλας. Είχε μαζί της και τον πρίγκιπα Χάρι... μερικούςμήνες πριν πεθάνει και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε το ραντεβού που είχε μαζί μας την 1η Οκτωβρίου 1997.

Εθνικός Κήρυξ

Η χειρότερη εμπειρία νομίζω ότι ήταν από τον μάνατζερ του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολη όταν το συνεργείο με 11 άτομα έφτασε εκεί και ο μάνατζερ μάς είπε ότι δεν θα σας δεχτεί. Αλλά πάλι με ένα μαγικό τρόπο την ώρα που έβγαινα λυπημένη από το γραφείο του έπεσα επάνω στον ίδιο τον Μαραντόνα και κάναμε το γύρισμα. Ο Αργεντινός άσος του ποδοσφαίρου δεν είχε ιδέα για την απόφαση του μάνατζερ».

Κατοικείτε στο εξωτερικό; Ποιοι οι λόγοι που φύγατε; Εχετε σκεφτεί να επιστρέψετε;

«Ναι προ κορωνοϊού ζούσα πάνω από έξι μήνες μακριά από την Ελλάδα. Οι λόγοι είναι καθαρά συναισθηματικοί γιατί ζει στο εξωτερικό ένα πολύ δικό μου άτομο. Δεν έχω φύγει από την Ελλάδα. Το καλοκαίρι ζω σε ένα νησί στις Κυκλάδες και επισκέπτομαι τα γύρω νησιά και τις θάλασσες. Είναι τόσο ωραία η Ελλάδα».

Μέσα από το κανάλι σας στο YouTube προσπαθείτε να εκπληρώνετε επιθυμίες. Τι σας ζητάνε περισσότερο;

«Το Φεβρουάριο αποφάσισα να κάνω διαδικτυακά το 'Πες το και θα γίνει' μετά από πίεση πολλών φίλων και των social media που μου το ζητούσαν τα τελευταία χρόνια. Είχα μάλιστα σκεφτεί να το μοιραστώ με πολύ κόσμο και είχα κάνει register μία ενότητα που λέγεται 'be ρεπόρτερ' και αυτό για να βάλω νέους ανθρώπους να προχωρήσουν αυτό το project. Αυτές τις μέρες θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε θέματα και θα αποφασίσουμε το καινούργιο στήσιμο αυτής της εκπομπής μέσω του διαδικτύου στο www.jovannaswishchannel.org και βεβαίως σε συνεργασία με όλα τα κανάλια της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Εθνικός Κήρυξ

Τι πιστεύετε ότι λείπει περισσότερο στον σημερινό άνθρωπο;

«Η αλήθεια, η αγάπη και τώρα η προσέγγιση».

Πείτε μου για το εγχείρημα που ετοιμάζετε τώρα εν όψει των 200 χρόνων από το 1821. Πώς σκεφτήκατε κάτι τέτοιο;

«Τα 200 χρόνια είναι μια γιορτή για όλους τους Ελληνες. Η ιδέα ήρθε στην Αμερική, στον Μητροπολιτικό Ναό όταν ο τότε αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, θέλοντας να βοηθήσει το φιλανθρωπικό μας έργο, μας έκανε μία συνάντηση με πολύ γνωστούς Ελληνες στον χώρο που συγκεντρώνεται ο Ελληνισμός μετά τη Θεία Λειτουργία. Οταν λοιπόν είπαμε ότι κάνουμε γεύματα αγάπης ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας μάς κούνησε το δάχτυλο και μάς είπε ότι είμαστε πολύ λάθος και ότι οι Ελληνες δεν είναι ζητιάνοι. Να τους δώσετε δουλειά. Οχι φαγητό.

Μαζί με την αδερφή μου νοιώσαμε πολύ άσχημα για την εξέλιξη της συνάντησης και δεν δεχθήκαμε καμιά βοήθεια από κανέναν.

Επεξεργαστήκαμε την ιδέα του δυνατού Ελληνα της Αμερικής και σκεφτήκαμε ότι ίσως είναι καλύτερα να δώσουμε δουλειά και πως μπορεί να έχει δίκιο.

Ετσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι δουλειά μπορεί να κάνει κάποιος και θέλαμε να την συνδέσουμε με την προβολή της Ελλάδας. Τι προϊόν θα ήταν εκείνο που θα μπορούν να κάνουν Ελληνες και που θα μπορεί να διαφημίζει τη χώρα μας; Τότε πέρασαν πολλά από το μυαλό μας και καταλήξαμε στο εθνικό μας σύμβολο που είναι η φούστα του τσολιά. Σκεφτήκαμε ότι και τα ονόματά μας ταιριάζουν κάπως με τη στολή του τσολιά βάζοντας το 'Jο' από το Τζοβάνα και το 'lia' από το Λιάνα. Κι έτσι κάναμε το jolia.org.

Εθνικός Κήρυξ

Στείλαμε επιστολή στην Προεδρική Φρουρά, είχαμε απάντηση και πραγματικά ήταν τέτοια η απάντηση ώστε ένα μέρος από τα κέρδη θα έπρεπε να δοθεί εκεί γιατί τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα - από ό,τι έλεγε η επιστολή... τότε.

Κάναμε δείγματα και βγήκαν υπέροχα αλλά είδαμε ότι για να προωθήσουμε το προϊόν τη συγκεκριμένη εποχή, δηλαδή πριν από λίγα χρόνια, θα ήταν πολύ δύσκολο και είπαμε να περιμένουμε για τα 200 χρόνια.

Να σας πω την αλήθεια αυτό ήταν καθαρά ιδέα της αδερφής μου. Εγώ δεν έχω καθόλου υπομονή και όταν μου το έλεγε έβρισκα ότι ήτανε πολύ μακρινό αυτό που μου λέει και δεν συμφωνούσα. Τώρα βέβαια ξέρω ότι κάναμε το καλύτερο».

Τα κέρδη πώς θα διανεμηθούν;

«Φυσικά με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Θα πρέπει να υπάρχουν κέρδη. Εκτός από την Προεδρική Φρουρά που θα πρέπει να προσφέρουμε καινούργιες στολές στους εύζωνές μας θα θέλαμε να βοηθήσουμε και άτομα τα οποία έχουν πληγεί οικονομικά από τον Covid-19».

Εθνικός Κήρυξ

Τι είναι ο μηκερδοσκοπικός οργανισμός (ΜΚΟ) κύκλος αγάπης και αλληλεγγύης; Πώς βοηθάει και ποιους;

«Ο κύκλος αγάπης είναι ίσως ο μόνος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που με περηφάνια σας λέω ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί από πουθενά είναι ένας MKO πεντακάθαρος. Αρχισε το 2007 με τις φωτιές στο Νομό Ηλείας και βοήθησε πολύ δημιουργώντας μέσα στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας -σε έκταση οκτώ στρεμμάτων- ένα παιδικό χωριό με μοναδική οικονομική στήριξη αυτή των Ελλήνων εφοπλιστών που έδωσαν χρήματα για τη μετακίνηση των ανθρώπων που έφευγαν από την Αθήνα, με στόχο να επισκεφτούν και να δώσουν χαρά στον κόσμο και περισσότερο ψυχολογική συμπαράσταση.

Επίσης, κάναμε ένα χωριό στη Ζαχάρω για παιδιά - και αυτό κράτησε για τρία χρόνια. Ολα από χορηγίες ήταν και από το περίσσευμά μας, εκτός από 1.000 ευρώ που μας πρόσφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλα 1.000 ευρώ ένας υπουργός Ανάπτυξης που έβλεπε το έργο μας και μας ζήτησε το λογαριασμό μας. Ενας υπέροχος άνθρωπος που και τώρα είναι υπουργός αλλά σε άλλο πόστο.

Κάναμε χωριά σε όλη την Ελλάδα. Τα χωριά του Αϊ Βασίλη σε όλη την Ελλάδα ήταν δική μας ιδέα μέχρι που φύγαμε για το εξωτερικό και βοηθούσαμε τα παιδιά που δεν είχαν την δυνατότητα να χαρούν.

Εθνικός Κήρυξ

Δίνουμε μεγάλη σημασία στον ψυχολογικό τομέα και στις ευάλωτες ομάδες.

Τα τελευταία χρόνια που ήμασταν στο εξωτερικό συντηρούσαμε λίγες οικογένειες.

Τώρα θέλουμε πάλι ο 'Κύκλος αγάπης' σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή να βοηθήσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται κι αυτό σίγουρα γίνεται με πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Τι θα θέλατε να πείτε στους Ελληνες της Αμερικής;

«Στους Ελληνες της Αμερικής θέλω να πω ότι είναι σπουδαίοι γιατί τους έζησα και τους αγάπησα. Εχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό με εμάς αφού είναι δουλευταράδες και έτσι προχωράνε και γι' αυτό τους εκτιμώ ιδιαίτερα.

Θα ήθελα όμως κάποια στιγμή να τους ζητήσω κι εγώ κάτι… Εχω και εγώ τη δική μου επιθυμία. Θέλω όλους αυτούς τους μεγάλους Ελληνες και όχι μόνο τους άξιους Ελληνες να τους κάνω μία συνέντευξη και να καταθέσουν στην κάμερα τη μεγάλη στιγμή τους. 'The big moment'. Θα ήθελα να έχω καταγράψει την μεγάλη στιγμή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων που πραγματικά προσπάθησαν κι έφτασαν ψηλά. Αυτή την εκπομπή ονειρεύομαι».