GR US

Βασιλεία Κασμάρσκι, 53 χρόνια αφοσίωσης στις «Θυγατέρες της Πηνελόπης»

Εθνικός Κήρυξ

Η Βασιλεία (Σίλια) Κασμάρσκι (Vasilia Kachmarski) Υπατη Πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης»

Η Βασιλεία (Σίλια) Κασμάρσκι (Vasilia Kachmarski) Υπατη Πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» (DOE), έχει διανύσει 52 ολόκληρα χρόνια στους κόλπους της AHEPA και στις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» και έχει ασκήσει όλα τα αξιώματα που της δόθηκαν απλόχερα, για την εργατικότητα, την αφοσίωση, το πνεύμα συνεργασίας και την πίστη της στις αξίες της AHEPA. Με καταγωγή απο την Ελλάδα και την Τρίγλια, μια κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας, στη Μ. Ασία, η Σίλια Κασμάρσκι είναι η πρώτη Καναδέζα ύπατη πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», η οποία σπούδασε εκπαιδευτικός και εργάστηκε στον τομέα της 30 χρόνια. Με ενεργό ρόλο στο Folk Arts Council, στο Puppets for Peace Board of Directors και στο Elections Committee, Hellenic Community of Calgary, αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές παρουσίες στις DOE, με τεράστια εμπειρία και αξιόλογο έργο. Μια γυναίκα που έχει αφιερώσει την ζωή της, στο να παρακινεί τις γυναίκες να βγούν απο τα σπίτια τους, να εκπαιδεύσουν και να εκπαιδευτούν, να συνεργαστούν, να ασκήσουν φιλανθρωπικό έργο και να δημιουργήσουν υγιείς οικογένειες βασισμένες στις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνοορθόδοξης θρησκείας.

Είστε η πρώτη Καναδέζα ύπατη πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης».

Ναι. Είμαι η πρώτη Καναδέζα που υπηρετεί ως Πρόεδρος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης». Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο τελευταίων ετών είχα την ευκαιρία να συναντήσω Αδελφές από όλο τον κόσμο αυτοπροσώπως. Ως GP είναι ο ρόλος μου να παρακινήσω τα μέλη μας και να προωθήσω την αποστολή μας της φιλανθρωπίας, της εκπαίδευσης του Ελληνισμού, της κοινωνικής ευθύνης και της προσωπικής και οικογενειακής αριστείας. Γιορτάσαμε την 90ή μας επέτειο τον Νοέμβριο του 2019 και είναι συγκινητικό να βλέπουμε τη δέσμευση που έχουν τα μέλη μας για τις κόρες της Πηνελόπης.

Πώς αισθάνεστε που έρχεστε στην Ελλάδα σε μια τόσο σημαντική ιστορική στιγμή;

Αφού πέρασα αυτούς τους τελευταίους 15 μήνες επικοινωνώντας μέσω διαδικτύου, είμαι πολύ ενθουσιασμένη που έρχομαι στην Ελλάδα για το Ανώτατο Συνέδριο. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του πατέρα μου και όταν η μητέρα μου και η οικογένειά της εκδιώχθηκαν από τη Μικρά Ασία το 1922, η Ελλάδα τους δέχτηκε. Εχω πάει πολλές φορές στην Ελλάδα και έχω συγγενείς και φίλους να επισκεφτώ.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τις ρίζες τους. Πάντα προσπαθούσαμε να ακολουθήσουμε τα έθιμα που έφεραν οι γονείς μου από τις πατρίδες τους. Η ελληνική ορθόδοξη πίστη είναι πολύ σημαντική και για εμάς. Η διεξαγωγή του συνεδρίου στην Ελλάδα μας δίνει την ευκαιρία να παγιώσουμε τις σχέσεις μας με τη συμμετοχή μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ομορφιά της Ελλάδας είναι εμφανής και το να βρίσκομαι εδώ για να ολοκληρώσω τα 2 χρόνια μου ως Υπατος Πρόεδρος είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Είμαι πολύ τυχερή. Το να είσαι εδώ για να γιορτάσεις τα 200 χρόνια από τον πόλεμο που έδωσε στην Ελλάδα την Ανεξαρτησία της είναι μεγάλη τιμή.

Διαφοροποιούνται τα θέματά σας σ’ αυτό το συνέδριο;

Ο ρόλος μας είναι ο ίδιος σε όλες τις συνεδριάσεις. Οι εκπρόσωποι του συνεδρίου σχεδιάζουν για το επόμενο έτος επιλέγοντας τα προγράμματα που θα υποστηρίξουν οι συμμετέχοντες. Μπορεί να έχουμε νομοθετικές αλλαγές να συζητήσουμε και να επιλέξουμε την Πηνελόπη της Χρονιάς, τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που μπορεί να λάβει μια αδελφή. Φέτος είναι τιμή μας να σταθούμε στο πλευρό της AHEPA για να τιμήσουμε και εμείς και να αναγνωρίσουμε την ηγεσία σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών, όπως της προέδρου κας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Αθλητισμού κας Μενδώνη και της πρέσβειρας κας Παπαδοπούλου, για να αναφέρουμε μερικές.

Τι εύχεστε στην AHEPA;

Ως μέρος της οικογένειας AHEPA υποστηρίζουμε τους αδελφούς μας AΧΕΠΑΝΣ και εργαζόμαστε μαζί τους, όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία. Είμαι ενθουσιασμένη που θα γιορτάσουν την 100ή τους επέτειο το επόμενο έτος και ανυπομονώ να γιορτάσουμε μαζί τους. Ξέρεις ότι η AHEPA κι εγώ έχουμε ένα κοινό. Γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας την ίδια ημέρα, απλά όχι την ίδια χρονιά.