GR US

Βασίλης Μωσσαϊδης: Η AHEPA διαφυλάσσει την ελληνική μας ταυτότητα

Εθνικός Κήρυξ

Ο Βασίλης Μωσσαϊδης, εκτελεστικός διευθυντής της AHEPA στα κεντρικά γραφεία της Ουάσιγκτον.

Προσδιορίζει τον εαυτό του ως «Ελληνα» και αναρωτιέται, αν αυτό θα το συνεχίσουν οι επόμενες γενιές. Για τον Βασίλη Μωσσαϊδη, εκτελεστικό διευθυντή της AHEPA στα κεντρικά γραφεία της Ουάσιγκτον, για να επιτευχθεί η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, για το τι σημαίνει Ελληνισμός. Ο ίδιος από μικρός έγινε μέλος στο τμήμα νεότητας της AHEPA, «Υιοί του Περικλέους» και ύπατος πρόεδρος της νεολαίας το 1989.

Με αυτό τον τίτλο γύρισε όλη την Αμερική και τον Καναδά, έκανε πολλούς φίλους και γνώρισε πολλούς ανθρώπους μέσα στα τμήματα της AHEPA, που αναγνώρισαν τις διοικητικές και οργανωτικές του ικανότητες και του πρόσφεραν την ευκαιρία να δουλέψει μαζί τους. Σήμερα ο Βασίλης Μωσσαϊδης, κανονίζει εκ μέρους του προέδρου την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν ανάμεσα στα παραρτήματα της AHEPA και ρυθμίζει την δυνατότητα να συνεργάζονται και να προσφέρουν διαφορετικά προγράμματα.

Μάρτυρας πολιτικών και κοινωνικών ιστορικών αλλαγών από το 1991 που εργάζεται στην AHEPA, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμμετείχε σε αυτή την μοναδική οργάνωση, η οποία του άλλαξε όλη την ζωή του.

Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια, με καταγωγή από την Κερασούντα και την Τραπεζούντα, 57 ετών σήμερα, αποτελεί βασικό ρυθμιστικό και οργανωτικό παράγοντα της AHEPA και εκτελεί τα διευθυντικά του καθήκοντα με γνώμονα την προώθηση της οργάνωσης και του ανεκτίμητου έργου της.

Τι απαιτείται για να γίνει κάποιος μέλος της AHEPA;

Η AHEPA είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη οργάνωση για Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοκαναδούς και φιλέλληνες που αγαπούν την Ιστορία και την Φιλοσοφία και όλες τις αξίες που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας. Για να είσαι μέλος της AHEPA, δεν αρκεί να είσαι απλά Ελληνας. Πρέπει να είσαι φιλέλληνας. Να αγαπάς την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Στο σύστημά μας έχουμε 26 χιλιάδες μέλη και οι περισσότεροι είναι Ελληνοαμερικανοί, αλλά υπάρχουν και Αμερικανοί και Γερμανοί και άλλες εθνότητες. Στην Ελλάδα έχουμε 1000 μέλη. Υπάρχει μια ειδική Περιφέρεια για την Ελλάδα, η Περιφέρεια 25, με 40 τμήματα, τα οποία λειτουργούν και προσπαθούν να ακολουθούν το πρόγραμμα της AHEPA, κυρίως αναφορικά με το φιλανθρωπικό μας έργο. Π.χ. για να μαζέψουν χρήματα, να αγοράσουν προϊόντα για τον Στρατό, για τα παιδάκια και πολλά άλλα έργα.

Ποια είναι η σημασία του φετινού συνεδρίου της AHEPA στην Αθήνα;

Εθνικός Κήρυξ

Είναι διαφορετική εκδήλωση, γιατί συνήθως τις συνεδριάσεις αυτές τις κάνουμε στην Αμερική, στην Φλώριδα, στο Λας Βέγκας, στο Σικάγο, στην Βοστώνη. Για μας είναι δύσκολο να κάνουμε τα συνέδρια σε τόση μεγάλη απόσταση από τα γραφεία μας, αλλά ήταν καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στην Ιστορία της πατρίδας μας και την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωσή μας. Είναι μια συμβολική κίνηση να είμαστε στην Ελλάδα, να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε σαν οργάνωση, την εκτέλεση ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος και να επιβεβαιώσουμε ακόμα μια φορά την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφουμε για την πατρίδα μας. Πρέπει να τονίσω πως ελάχιστες οργανώσεις έχουν επιβιώσει τόσα πολλά χρόνια σαν και μας και προσπαθούμε να επισημάνουμε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός της διαχρονικής παρουσίας μας στους νέους, ώστε να τους προσανατολίσουμε, να αναμειχθούν με τα κοινά και να οικειοποιηθούν σταδιακά στην νοοτροπία της αλληλοβοήθειας και φιλανθρωπίας. Επιπλέον το 2022 θα κλείσουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή μας, 26 Ιουλίου 1922, που θα γιορτάσουμε στην Ντίσνεϊλαντ στο Ορλάντο και θα συζητήσουμε στο φετινό συνέδριο. Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα και προσφέρεται για αξέχαστες διακοπές, οπότε είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τα μέλη μας που είναι Αμερικανοί και Καναδοί, να έρθουν σε αυτό το συνέδριο και παράλληλα να κάνουν και διακοπές.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να ξέρουν στην Ελλάδα για την AHEPA, εκτός του σημαντικού έργου της;

Θα ήθελα να γνωρίζουν όλοι όσοι ακούνε το όνομα της AHEPA, ότι δεν είναι μια οργάνωση που διαφημίζεται και επιδεικνύει τα φιλανθρωπικά της έργα. Είναι μια σοβαρή ιστορική οργάνωση, που χωρίς να είναι αφανής, δεν προβάλλεται. Αυτό που προβάλουμε με κάθε τρόπο είναι το πάθος των μελών μας και το δικό μας για την Ελλάδα και την AHEPA.