GR US

Μ. Μάρκου και Δ. Γωνιάς καταγγέλλουν αδιαφάνεια και προσωπικές επιθέσεις

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η ομογενής δικηγόρος Μαρία Μάρκου. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θέση για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, όπως επίσης και για τις αντιπαραθέσεις που είχαν προηγηθεί, έλαβαν, μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») η δικηγόρος Μαρία Μάρκου και ο πρωτοδιορισθείς πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Δημήτριος Α. Γωνιάς.

Η κ. Μάρκου, η οποία δέχτηκε επικρίσεις από αντιπροσώπους για την άμεση νομική εμπλοκή της, διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός σύμβουλος της πλειοψηφίας της Επιτροπής των πρώην προέδρων, αλλά προσωπική δικηγόρος του κ. Γωνιά και του απερχομένου προέδρου, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

«Δεν νομίζω ότι… γράφτηκε Ιστορία, όπως είπαν κάποιοι, με τα γεγονότα της Τρίτης και της Κυριακής. Απεναντίας, θεωρώ ότι οι στιγμές που ζήσαμε και είδαμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, είναι τραγικές», ανέφερε αρχικά η γνωστή δικηγόρος, εκφράζοντας την πικρία της για όσα διημείφθησαν.

«Εκπροσωπώντας τους κ. Μεϊμάρογλου και Γωνιά, βλέποντας την αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας, παρατήρησα πως αντί να βλέπουμε τα ζητήματα αυτά από επαγγελματική σκοπιά και να προστατεύσουμε τον σημαντικότερο θεσμό της Ομογένειας, αρχίσαμε τις αντιπαραθέσεις επί προσωπικού. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί ομογενείς να υποστούν προσωπικές επιθέσεις που αγγίζουν ακόμη και τις οικογένειές τους. Είναι κάτι που το θεωρώ απαγορευτικό και ανήθικο», πρόσθεσε η κ. Μάρκου, ξεκαθαρίζοντας πως έχει κινηθεί νομικά μόνο για μια καταγγελλόμενη προσβλητική αναφορά προς τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο.

Εθνικός Κήρυξ

Συνέντευξη Τύπου Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Σταθάκειο, Αστόρια, Δημήτρης Γωνιάς. 4 Αυγούστου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Λένε πως 'έχω μηνύσει την Ομοσπονδία'. Εγώ λοιπόν έχω κάνει μια αγωγή για τον άνδρα μου, καθώς βλάφτηκε η τιμή και η υπόληψή του, τον περασμένο Ιούλιο. Δέχτηκα τουλάχιστον δέκα τηλεφωνήματα ομογενών που ήταν παρόντες σε συνεδρίαση και επιβεβαίωναν ότι ο κ. Γεωργόπουλος -με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν- διέσπειρε ψευδείς δηλώσεις για αυτόν. Ολα αυτά έγιναν επειδή ο κ. Γωνιάς και ο κ. Καλαμαράς τον είχαν προτείνει για να ηγηθεί της Επιτροπής Διαφάνειας. Με το που πληροφορήθηκα, ετοίμασα εξώδικο, το οποίο επιδόθηκε στον κ. Γεωργόπουλο και την Ομοσπονδία, επειδή το συμβάν έλαβε χώρα εκεί. Είχαν χρονικό περιθώριο προκειμένου να αναιρέσουν και να ζητήσουν συγγνώμη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να καταθέσω αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κουίνς», ήταν η απάντησή της.

«Ενήμερη για όλα η Αστυνομία»

Από την πλευρά του, ο Δημήτριος Α. Γωνιάς, υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, πως το σφράγισμα και η περιφρούρηση του Σταθάκειου, τόσο την Τρίτη όσο και την Παρασκευή, ήταν απολύτως στο πλαίσιο της νομιμότητας, με την Αστυνομία να έχει ενημερωθεί.

«Κλειδώσαμε το κτίριο με τον κ. Μεϊμάρογλου και βάλαμε την κίτρινη κορδέλα στο προαύλιο κατόπιν σύστασης της Αστυνομίας, προκειμένου να μην βάλουν τραπέζι και καρέκλες εκεί. Στις 17:50, αστυνομικοί του Community Affairs μας πρότειναν να κλειδώσουμε το κτίριο παρουσία τους, προκειμένου, σε περίπτωση εισβολής κάποιου, να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήταν κλειδωμένο. Παράλληλα, βγάλαμε τις κορδέλες επειδή θα βράδιαζε και θα μπορούσε να χτυπήσει κάποιος. Εξαιτίας ότι ήταν απέξω όλα αυτά τα άτομα, ο αστυνομικός πρότεινε να μας συνοδεύσει ο ίδιος μέχρι το αυτοκίνητο», ανέφερε ο κ. Γωνιάς, ο οποίος, καταλήγοντας, κατήγγειλε ότι δέχτηκε πιέσεις από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

«Εγώ έχω 50-60 καταγγελίες και όλες έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα. Από την αρχή δεχόμουν πιέσεις από όλες τις πλευρές. Είχα ψηφίσει αρχικά υπέρ των εκλογών στις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά ο ίδιος ο κ. Κοτρώνης μάς είπε ότι ο έλεγχος θα μπορούσε να πάρει έως και 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Επίσης, στο email που έστειλε στην Επιτροπή ο κ. Καραγκούνης, ήταν μόνο οι καταγγελίες του κ. Τομόπουλου και το ανακριβές έγγραφο της Επιτροπής Διαφάνειας. Μου είπε πως οι υπόλοιπες δεν μας αφορούν», ήταν τα λόγια του.

Τέλος, η Μαρία Μάρκου κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δώσουν προτεραιότητα στην εκκαθάριση του μητρώου και κατόπιν στην εκλογική διαδικασία.

«Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ζήτησε να καθυστερήσουν οι εκλογές και να κάτσουν όλες οι πλευρές στο ίδιο τραπέζι, αλλά αγνοήθηκε. Δεν χρειάζεται βιασύνη για εκλογές. Αφού υπάρχουν 50-60 καταγγελίες, πρέπει να διερευνηθούν. Συμβουλεύω τον καθένα να σταματήσει τις προσωπικές επιθέσεις και τις απειλές, είτε για άτομα είτε για οικογένειες, να ενωθούμε για το καλό της Ομογένειας και να λύσουμε το πρόβλημα με διάλογο».