GR US

Νίκος Καρακώστας: Στηρίζουμε την Ελλάδα και την Ιστορία μας

Εθνικός Κήρυξ

Από την απονομή του βραβείου «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στον Φίλιπ Κρίστοφερ σε εκδήλωση της AHEPA, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Στη φω- τογραφία επίσης ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Λούκας (δεξιά) και ο πρώην πρόεδρος Νίκος Καρακώστας, αριστερά του κ. Κρίστοφερ. Φωτογραφία: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ/ΓΤΠ

Αγαπάει την Ελλάδα και την Κύπρο, μεγάλωσε με την ελληνική ιστορία, είναι δικηγόρος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AHEPA, την οποία υπηρετεί σχεδόν 40 χρόνια με απόλυτη συνέπεια και έχοντας πάρει τα ανώτερα  αξιώματα στην μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική οργάνωση. Σήμερα διαχειρίζεται τα οικονομικά της και βοηθάει τον πρόεδρο της AHEPA στην διευθέτηση του φιλανθρωπικού έργου της οργάνωσης.

Οπως κάθε χρόνο, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, έτσι και αυτή την χρονιά εργάστηκε μαζί με τον ύπατο πρόεδρο Γιώργο Χορτιάτη και τον εκτελεστικό διευθυντή Βασίλη Μωσσαϊδη, να βγάλουν το πρόγραμμα για το 99ο συνέδριο της AHEPA στην Αθήνα.

Γεννημένος στην Κερύνεια, 58 χρόνων σήμερα, ο Νίκος Καρακώστας ήλθε στις ΗΠΑ σε ηλικία 3 ετών με τους γονείς του, οι οποίοι ήταν ιδρυτικά μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής. Ανθρωπος με ιδιαίτερα χαρίσματα, τεράστια εμπειρία, είναι γνωστός για το έργο και την συνεισφορά του στην AHEPA. Σήμερα εργάζεται ως ανώτερος αντιπρόεδρος στην μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία Arch Insurance Group, ενώ πέραν της AHEPA, είναι ο νομικός σύμβουλος του Παγκύπριου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πολλών ελληνοαμερικανικών οργανισμών και ιδρυμάτων. Ο Νίκος Καρακώστας και η σύζυγός του Αννα έχουν δύο κόρες.

Είστε ευχαριστημένος από όσα έχει καταφέρει η AHEPA την τελευταία δεκαετία;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με ό,τι έχουμε καταφέρει, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, για τα θέματα της Ελλάδας και του  απόδημου Ελληνισμού. Σε θέματα κυρίως φιλανθρωπικά, είμαστε οι πρώτοι που στέλνουμε βοήθεια, κάθε φορά που έχει ανάγκη η Ελλάδα για οποιοδήποτε θέμα. Εχουμε  δυο νοσοκομεία, όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα, δίνουμε εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες, κάθε χρόνο στέλνουμε 40-50 παιδιά για να μάθουν την γλώσσα και τον πολιτισμό μας με το πρόγραμμά μας «Journey to Greece». Σε πολιτικό επίπεδο, κάθε μήνα είμαστε στο Κογκρέσο με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές και συζητάμε για τα θέματα της Ελλάδας. Δεν είμαστε αλάθητοι, αλλά έχουμε πολλά μέλη σε όλη την Αμερική και οι γερουσιαστές επιθυμούν  να γνωρίσουν τα μέλη που τους ψηφίζουν. Στην Αμερική δεν ισχύει μόνο το  χρήμα, αλλά και η ψήφος. Δηλαδή, ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν και να τους μιλήσουν για τα θέματα της πΠριφέρειάς τους και τα θέματα της Ελλάδας. Οι πολιτικοί παροτρύνουν τους επικεφαλής των παραρτημάτων, όταν επιστρέφουν στην Πολιτεία ή στην Περιφέρεια που κατοικούν μετά από τις συναντήσεις μαζί τους, να οργανώνουν μια συνεδρίαση στα τοπικά παραρτήματα και να συζητούν με τα τοπικά μέλη τα θέματά τους, ώστε με αυτό τον τρόπο να προσθέτουν ψήφους. Με την ψήφο μπορούν οι ομογενείς να δείξουν τη δύναμη που έχουν, γιατί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, πέραν των άλλων, βοηθά και τον ίδιο τον Ελληνισμό της Αμερικής. Προσπαθούμε σε γενικές γραμμές να αναβαθμίσουμε όλα τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, αλλά και να διατηρούμε την γλώσσα, την θρησκεία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.

Πώς αισθάνεστε που θα παρευρεθείτε στο ιστορικό 99ο συνέδριό σας στην Αθήνα;

Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος, γιατί το σχέδιο που κάναμε ήταν να γίνει το συνέδριό μας το 2021 στην Αθήνα και να φέρουμε τους απόδημους, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επέτειο των 200 χρόνων από την Ανεξαρτησία μας, δείχνοντας με την παρουσία μας ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και την Ιστορία μας. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ ωραίο συνέδριο, όπου θα τιμήσουμε την μνήμη των ηρώων του ’21, αλλά και των ομογενών και των φιλελλήνων που συμμετείχαν στον αγώνα, αλλά παράλληλα θα περάσουμε πολύ όμορφα, γιατί θα υπάρχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, που θα μας φέρει πιο κοντά μεταξύ μας και πιο κοντά στις ρίζες μας.