GR US

Ο Τιμολέων Κακούρος στον «Ε.Κ.» για την επόμενη ημέρα της Ομοσπονδίας

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρώην συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής, Τιμολέων Κακούρος. Φωτογραφία: "Ε.Κ."/Χριστόδουλος Αθανασάτος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθησή του πως σύντομα θα επέλθει ομαλότητα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, υπό μια νέα διοίκηση, όπως προέκυψε από την -αμφιλεγόμενη- διαδικασία των εκλογών της περασμένης Κυριακής εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο πρώην συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής, Τιμολέων Κακούρος.

«Σκοπός μας είναι το Σταθάκειο να ανοίξει, να επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα απ’ όλους και να σκεφτούμε ότι το καλό του Ελληνισμού πρέπει να υπερισχύσει υπέρ των πάντων», ανέφερε ο κ. Κακούρος, ο οποίος, ωστόσο, επεσήμανε, πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα ακολουθήσει τις συμβουλές νομικών, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη ημέρα στην Ομοσπονδία.

«Αυτά που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, όταν κι έκλεισαν την Ομοσπονδία και δεν επέτρεψαν να γίνει η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές, είναι κάτι που πρέπει να μας ντροπιάζει όλους και ειδικά αυτούς που το έκαναν. Η απόφαση για να γίνουν εκλογές είχε παρθεί από την Εφορευτική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο. Το σπίτι του Ελληνισμού πρέπει να είναι ανοικτό για όλους και δεν πρέπει να κλείνει για κανέναν. Κλείνουν τις διόδους επικοινωνίας που χρειαζόμαστε. Πρέπει πάραυτα οι άνθρωποι αυτοί να ανοίξουν τις πόρτες χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τις πράξεις τους και να ξέρουν ότι έχουν κάνει μεγάλο κακό στην Ομοσπονδία. Πιστεύω, όμως, ότι θα τα ξεπεράσουμε αυτά», είπε ο κ. Κακούρος.

Στη συνέχεια, ο πρώην συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής απάντησε στις αιτιάσεις ότι υπερέβη τα καθήκοντά του κατά τη συνεργασία με τους πρώην πρόεδρους, ενώ επανέλαβε πως όλες οι πλευρές, πριν αναλάβουν τα ηνία της Ομοσπονδίας, είχαν συμφωνήσει στην αρχή της ομοφωνίας, καθιστώντας άκαιρο τον ορισμό «πλειοψηφίας» και «μειοψηφίας».

«Εγώ πήγαινα ακριβώς με το καταστατικό. Υπήρχε στην καταστατική αλλαγή η συμφωνία για να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις. Εάν δεν υπήρχαν, με δεδομένο ότι η επταμελής διοικούσα επιτροπή δεν ήταν εκλεγμένη, η απόφαση ήταν να έρχεται το επίμαχο θέμα σε Γενική Συνέλευση. Δεν υπήρχε αμφισβήτηση στο θέμα της ομοφωνίας, καθώς ήταν γνωστό πριν ακόμη περάσει η καταστατική αλλαγή, διότι την επεξεργαστήκαμε όλοι από κοινού. Όταν δεν υπήρχε ομοφωνία, είχα υποχρέωση, χωρίς τίποτε άλλο, να θέτω τα θέματα στην Γενική Συνέλευση. Είδα πως ορισμένοι δεν ήθελαν να γίνεται αυτό», τόνισε ο κ. Κακούρος.

Τέλος, στις διαμαρτυρίες ορισμένων στελεχών για το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, παρέμεινε στο γραφείο του παρότι είχε τεθεί το θέμα για αλλαγή κλειδιών, ο Τιμολέων Κακούρος έκανε λόγω για θέματα διαδικαστικής φύσεως.

«Μετά την απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως για την αλλαγή κλειδιών, ο κ. Τσεκερίδης είπε πως επειδή ο κ. Μεϊμάρογλου είχε το δικαίωμα να υπογράφει τις επιταγές, εάν αλλάζαμε τα κλειδιά θα είχαμε πρόβλημα με την οικονομική λειτουργία της Ομοσπονδίας. Πρότεινε να μην εφαρμόσουμε την απόφαση, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Κατόπιν, απέκτησε και ο κ. Τομόπουλος το δικαίωμα να υπογράφει. Περιμέναμε ότι ο κ. Μεϊμάρογλου θα έδειχνε πιο εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας», κατέληξε ο κ. Κακούρος.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τις εκλογές

Στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν τα μέλη της λεγόμενης «πλειοψηφίας» της Διοικούσας Επιτροπής των πρώην προέδρων, προκειμένου να κηρυχθούν άκυρες οι εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που συνυπογράφεται από τους Δημήτριο Καλαμαρά και Νίκο Διαμαντίδη, με την ιδιότητα των συντονιστών.

«Η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων ένδικων μέτρων, ώστε να κηρυχθεί έκνομη και μη παράγουσα έννομα αποτελέσματα η παρωδία εκλογών με συμμετοχή, αν είναι αληθή τα στοιχεία που παρουσιάζει η λεγόμενη ‘Εφορευτική Επιτροπή’, μόνο 45 σωματείων και 68 ψηφισάντων αντιπροσώπων. Η Διοικούσα Επιτροπή θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο μέσο το κύρος της Ομοσπονδίας, διασφαλίζοντας τον πλήρη οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή με τη συμμετοχή ορκωτών λογιστών, την διερεύνηση όλων των καταγγελιών, την τακτοποίηση των συλλόγων - μελών και το άνοιγμα της Ομοσπονδίας σε νέους οργανισμούς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.