GR US

Οι Αθηναίοι Φλόριδας αντικατέστησαν το χορό με πικ νικ

Εθνικός Κήρυξ

Από αριστερά, οι: Φούλη Αληματίρη, Ολγα Πελεκίδη και Ελένη Καρυοφύλλη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Με πικ-νικ σε μεγάλο πάρκο του “Ελληνικού Χωριού”, Τάρπον Σπρινγκς, θα γιορτάσουν φέτος, λόγω  του κορωνοϊού, οι Αθηναίοι της Φλόριδας, την επέτειο απελευθέρωσης της ελληνικής πρωτεύουσας από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Την απόφαση αυτή πήρε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αθηναίων “Αττική” κατά την οποία ανακοινώθηκαν, επίσης, οι καθιερωμένες δωρεές που κάνει η οργάνωση υπέρ της ελληνικής γλώσσας, αλλά και η βοήθεια που προσφέρει σε άτομα με ανάγκες. H Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του  Ελληνικού Αλληλοβοηθητικού Σύνδεσμου (Hellenic Benevolent Association)

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ελένη Καρυοφύλλη ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν κάνει χρηματικές προσφορές για το έργο της οργάνωσης. Ανακοίνωσε δε ότι σήμερα στο ταμείο της οργάνωσης υπάρχουν 11.226 δολάρια, πράγμα που θα επιτρέψει και φέτος στο Σύλλογο να οργανώσει την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή κυρίως για τα παιδιά.  Η γιορτή προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Κατά την εκδήλωση αυτή, ο Αγιος Βασίλης μοιράζει δώρα και ευχές, όχι μόνο στα παιδιά των μελών του Συλλόγου, αλλά όλης της Ομογένειας τα οποία είναι ευπρόσδεκτα στον εορτασμό.

Διαβάζοντας τα Πρακτικά, η κ. Καρυοφύλλη, ανέφερε ότι ο Σύλλογος έδωσε  όπως κάθε χρόνο στο παράρτημα Τάρπον Σπρινγκς, του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ, 500 δολάρια, υπέρ της ελληνικής γλώσσας

Η πρόεδρος των Αθηναίων  τόνισε με ικανοποίηση ότι παρά την πανδημία του κορωνοϊου, πέρυσι και φέτος, ο Σύλλογος δεν διέκοψε τις δραστηριότητές του. Ετσι, συνέχισε την παράδοση να δίνει για βοήθεια σε άτομα με ανάγκες, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Ημέρας των Ευχαριστιών, 300 δολάρια. Επίσης, προσφέρει κάθε χρόνο 100 δολάρια σε κάθε τελειόφοιτο του ελληνικού σχολείου της περιοχής. Και ακόμα, κατά τα Χριστούγεννα και την Ημέρα των Ευχαριστιών προσφέρει τρόφιμα σε άτομα με ανάγκες, μέσω του ειδικού προγράμματος της κοινότητας του Αγ. Νικολάου για βοήθεια σε άπορους, που συντονίζει ο Χρήστος Παλαϊδης. Στο πρόγραμμα αυτό προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της και η κ. Καρυοφύλλη κάθε Δευτέρα.

Τα τελευταία χρόνια η κ. Καρυοφύλλη είχε ζητήσει από τα μέλη του Συλλόγου να αναφέρουν εάν γνώριζαν κάποια οικογένεια που είχε μεγάλη ανάγκη οικονομικής βοήθειας. Υποσχέθηκε δε ότι το όνομα της οικογένειας δεν θα ανακοινωθεί.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, να εορταστεί με πικ νικ στο παραθαλάσσιο Χάουαρντ Παρκ του Τάρπον Σπρινγκς, η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από του Γερμανούς Ναζί. Η επέτειος εορταζόταν  με χοροεσπερίδα, την οποία οι Αθηναίοι θα αποφύγουν τώρα, λόγω των κινδύνων μολύνσεως από κορωνοϊό. Το πικ νικ θα γίνει το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου. Κατά την εκδήλωση αυτή, θα γίνει αναφορά στην επέτειο.

Σε προηγούμενες σχετικές δηλώσεις της η κ. Καρυοφύλλη τόνισε ότι ουσιαστικά, η απελευθέρωση της Αθήνας, σημαίνει και το τέλος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε δε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν στη ζωή τους διάφορες δυσκολίες. “Σκεφθείτε εκείνους τους Ελληνες, που όχι για ένα και δύο χρόνια, αλλά για 1.644 ολόκληρες ημέρες υπέφεραν τη σκλαβιά των Γερμανών ναζί”, είπε. “Γι' αυτό, νομίζω πως είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας, να κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ώστε να αναγνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πόσοι άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν και πόσοι άνθρωποι υπέφεραν για τη δική  μας ελευθερία”.

Πριν τον κορωνοϊό, ο Σύλλογος Αθηναίων Φλόριδας έκοβε για τα μέλη και τους φίλους τους την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα, ενώ τον Φεβρουάριο πραγματοποιούσε την ετήσια χοροεσπερίδα του. Τον Μάρτιο, επίσης, γιορτάζει την Καθαρή Δευτέρα.

Από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι οι ετήσιες εκδρομές του. Συνήθως, συμπεριλαμβάνουν μετάβαση και επιστροφή με πούλμαν, θαλάσσια κρουαζιέρα με φαγητό και εφόσον είναι δυνατόν, επισκέψεις σε χώρους με καταστήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέλη του Συλλόγου πληρώνουν μόνο το μισό εισιτήριο για όλα, επειδή το άλλο μισό καταβάλλει από το ταμείο της η οργάνωση.

Εξ άλλου, η κ. Καρυοφύλλη ανακοίνωσε κατά τη Γενική Συνέλευση ότι το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, “Προμηθέας”, θα ανοίξει για τη νέα περίοδο, στις 5 Οκτωβρίου και ζήτησε την υποστήριξή του από την Ομογένεια. Οι εκδηλώσεις του “Προμηθέα” γίνονται κάθε Τρίτη και συμπεριλαμβάνουν φαγητό και ζωντανή μουσική για τη διασκέδαση του κοινού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκδηλώσεις του “Προμηθέα”, γίνονται στην στεγασμένη αυλή του. Για το φετινό άνοιγμα του Πολιτιστικού διευκρινίστηκε ότι δεν θα λειτουργήσει ο χώρος της αυλής, αλλά ο κόσμος θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του κτιρίου.

Σημειωτέον ότι ο προαναγγελθείς με επιφύλαξη καλοκαιρινός χορός του “Προμηθέα” για τις 15 Αυγούστου, τελικά ματαιώθηκε.

Αυτή την εβδομάδα άνοιξε για τα μέλη του και ο Ελληνικός Αλληλοβοηθητικός Σύνδεσμος (Hellenic Benevolent Association) στο Τάρπον Σπρινγκς.