GR US

Πλήθος εκδηλώσεων ετοιμάζει η Ομοσπονδία της Φλόριδας

Εθνικός Κήρυξ

Στελέχη και παράγοντες της Ομοσπονδίας. Από αριστερά, οι: Πήτερ Θεοφάνους, Νίκος Αντον, Μάικ Αλεξάνδρου, Σεβαστή Βαρυτιμίδου, Φράνσις Μαστορίδου, Νίνα Πάζου και Τάσος Μπογδάνος. Φωτογραφία: Oμοσπονδία Φλόριδας

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. H Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας ετοιμάζεται να οργανώσει συνάντηση νέων της Ομογένειας για να δημιουργήσει “δεξαμενή σκέψης” (think tank). Αποφάσισε, επίσης, να τιμήσει επίσημα την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και να παρουσιάσει δύο θεατρικές παραστάσεις.

Παράλληλα, ετοιμάζει Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης.

Νέοι και νέες της ομογένειας της Φλόριδας, ηλικίας 20-45 χρονών θα κληθούν να συμμετάσχουν το προσεχή Νοέμβριο στην πρώτη επίσημη συνάντηση που σκοπό θα έχει τη δημιουργία της “δεξαμενής σκέψης”. “Ο προγραμματισμός αυτός της Ομοσπονδίας Φλόριδας είναι ο πο σημαντικός”, δήλωσε στον “Εθνικό Κήρυκα” ο πρόεδρος της οργάνωσης, Μάικ Αλεξάνδρου. “Οι παλαιότεροι γερνάνε και η νεολαία της Ομογένειας με δυσκολία πλησιάζει τις οργανώσεις μας. Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τη νεολαία μας”.

Ο κ. Αλεξάνδρου, είπε ότι οι νέοι έχουν “φρέσκες ιδέες” και η Ομοσπονδία είναι πρόθυμη να πληροφορηθεί από αυτούς πώς σκέπτονται για την Ομογένεια και τί ζητούν από αυτήν.

Με την ευκαιρία επίσης που το επόμενο έτος, ο απανταχού Ελληνισμός θα εορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η Ομοσπονδία ετοίμασε ειδικό λογότυπο, το οποίο περιλαμβάνει την ελληνική σημαία με δάφνη, ένα καρυοφύλλι, τη σημείωση 1821-2021 και τις ιστορικές φράσεις, “Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία” και “Ελευθερία ή θάνατος”. Η Ομοσπονδία πρόκειται να ζητήσει σχετική με την επέτειο διακήρυξη από τον κυβερνήτη της πολιτείας της Φλόριδας, ενώ έχει ήδη κάνει πρόταση, που έγινε δεκτή, στο Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, το ίδιο να κάνουν και οι άλλες Ομοσπονδίες ανά την Αμερική. Επί πλέον, θα οργανωθεί επίκαιρη θεατρική παράσταση και θα υπάρξουν ομιλίες.

Εθνικός Κήρυξ

Από αριστερά, οι: Μάικ Αλεξάνδρου, Τάσος Μπογδάνος, Βασιλική Μανδέλου, Νίνα Γκατζούλη, Ελεωνόρα Μιχοπούλου και Μπιλ Γκατζούλης. Φωτογραφία: Oμοσπονδία Φλόριδας

Για το συντονισμό της απόδοσης τιμής στην επέτειο αυτή, η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας έχει ήδη συγκροτήσει ειδική υποεπιτροπή.

“Δεν θα γιορτάσουμε την επέτειο με χοροεσπερίδα, γιατί η Ομοσπονδία δεν συνηθίζει κάτι τέτοιο”, είπε ο κ. Αλεξάνδρου. “Προσπαθούμε να μη εμποδίζουμε το έργο των σωματείων-μελών μας. Οργανώνουμε, όμως, εκδηλώσεις που φέρνουν μαζί όλη την Ομογένεια, όπως διαλέξεις κ.λ.π”.

Εν τω μεταξύ, η θεατρική ομάδα που έχει δημιουργήσει η Ομοσπονδία, συνεχίζει τις δοκιμές, προκειμένου να παρουσιάσει στα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μια κωμωδία, που έχει ομογενειακό χρώμα και τίτλο “Σπουδαία...τα λάχανα”. Η ίδια θεατρική ομάδα είχε παρουσιάσει με επιτυχία πέρυσι τον Οκτώβριο, επίκαιρο έργο, αφιερωμένο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια του νέου έργου, όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, έχει αναλάβει ο π. Τζέιμς Ρουσάκης.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, θα παρουσιαστεί, αυτή τη φορά στην αγγλική γλώσσα, ένα άλλο θεατρικό έργο, που έγραψε η συγγραφέας Αρια Σωκράτους, με τίτλο “Δάκρυα σιωπής” και αναφέρεται στο πρόβλημα της κακομεταχείρισης γυναικών. Θα παίξουν, η

Κύπρια ηθοποιός Πάολα Χατζηλαμπρή και η νεαρή Αικατερίνη Λυκουρέζου. Η Χατζηλαμπρή, είναι γνωστή στη Φλόριδα, γιατί πέρυσι είχε υποδυθεί την Μαρία Κάλλας, στο ομώνυμο έργο που η ίδια έγραψε και σκηνοθέτησε. Την παράσταση εκείνη είχε οργανώσει επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας.

Στο ίδιο πλαίσιο των πολιτιστικών της ενδιαφερόντων, η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον οργανισμό New York City Greek Film Festival θα οργανώσει του χρόνου τον Απρίλιο στη Φλόριδα, Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Η εκδήλωση αυτή, όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, επρόκειτο να γίνει φέτος τον Οκτώβριο σε κινηματογραφική αίθουσα του Παλμ Χάρμπορ, δίπλα στο “Ελληνικό Χωριό”, Τάρπον Σπρινγκς.

“Η Ομοσπονδία μας, προωθεί πάντοτε συνεργασίες με όλους και σε οποιοδήποτε τομέα”, τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης.

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μάικ Αλεξάνδρου. Φωτογραφία: Oμοσπονδία Φλόριδας

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή αρχές Οκτωβρίου, εξάλλου, η Ομοσπονδία θα εορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της, με επίσημο δείπνο και την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους πρώην προέδρους της. Ομιλητές θα αναφερθούν στα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της οργάνωσης, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε και τους στόχους της.

Βασικός στόχος της Ομοσπονδίας είναι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η συνεχής παρακολούθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων και η άμεση αντίδρασή της όταν χρειάζεται, προκειμένου να ενημερώνονται Αμερικανοί πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, για τα δίκαια της Ελλάδος. Η αρμόδια επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τάσος Μπογδάνος, συνεδριάζει ανελλιπώς κάθε εβδομάδα, τους δε τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας, χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα Zoom.

Ενας από τους συνεχείς στόχους της Ομοσπονδίας είναι η εγγραφή και νέων μελών και η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη και πιο αποδοτική για την Ομογένεια συνεργασία της με όλους τους ομογενειακής φορείς στη Φλόριδα. Σήμερα η Ομοσπονδία έχει 11 σωματεία-μέλη. “Θέλουμε να προωθείται ο Ελληνισμός και εργαζόμαστε γι' αυτό”, υπογράμμισε ο κ. Αλεξάνδρου. Και έφερε ως παράδειγμα, την προ ημερών “άριστη συνεργασία” της Ομοσπονδίας με το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, “Προμηθέας”, για τη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων σε άτομα με ανάγκες.

Η Ομοσπονδία Φλόριδας ιδρύθηκε στις 17 Μαΐου 1990 με πρωτεργάτη τον τότε πρόεδρο του τοπικού Ηπειρωτικού Συλλόγου, Μιχάλη Σέρβο ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αχαΐας, Ντίνο Μιχαλόπουλο, συγκάλεσε την πρώτη ιδρυτική σύσκεψη. Πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο κ. Σέρβος.

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι εξής: Μιχάλης Αλεξάνδρου, πρόεδρος, Ιωάννα Γκατζούλη, αντιπρόεδρος, Τάσος Μπογδάνος, α' αντιπρόεδρος, Ελεωνόρα Μιχοπούλου, β' αντιπρόεδρος, Βασιλική Μανδέλου, γενική γραμματέας, Αθηνά Ξυνόγαλου, γραμματέας αλληλογραφίας, Νίκος Αντον, ταμίας, Καίη Σκορδίλη, βοηθός ταμία και Γιώτα Αργυροπούλου, Δημοσίων Σχέσεων.