GR US

Συμβούλιο «Φως» από τις γυναίκες της Παναγίας Σουμελά για την προβολή και ανάπτυξη του έργου του ιδρύματος

Εθνικός Κήρυξ

"Φως" ονομάζεται το νέο γυναικείο τμήμα που συγκροτείται από το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά». Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα νέο τμήμα συγκροτείται από το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά». Πρόκειται για το συμβούλιο «Φως» το οποίο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία των γυναικών του ιδρύματος και του προέδρου Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Το «Φως» θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την προβολή και ανάπτυξη του επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου του ιδρύματος μέσα από μια σειρά από εκδηλώσεις.

«Πρόκειται για ένα ανοικτής δομής συμβούλιο του Ιερού Ιδρύματος ‘Παναγία Σουμελά’ των εν ΗΠΑ και Καναδά Ποντίων Ρωμιών που θα παρέχει επικουρικές υπηρεσίες αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη και αμεσότερη προσέγγιση, στήριξη, ανάπτυξη, διεύρυνση, προβολή του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου του Ιδρύματος» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Την πρωτοβουλία για την συγκρότηση του συμβουλίου ανέλαβε πριν λίγο καρό μια παρέα από γυναίκες - μέλη του Ιδρύματος. Πριν μερικές ημέρες συναντήθηκαν στο πάρκο της Αστόριας για να συζητήσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, καθώς η πανδημία του Covid-19 πήγε πίσω τα σχέδιά τους.

Οπως είπε στον «Ε.Κ.» η Ελένη Χατζή, «η ιδέα αρχικά ήταν του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, προέδρου του Ιδρύματος. Υπήρχε πάντοτε γυναικείο τμήμα αλλά τώρα θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, με στόχο να ενισχύσουμε το ίδρυμα. Να τονίσω πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ποντιακής καταγωγής για να συμμετέχει. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Προσωπικά, έχω μεγαλώσει μέσα στο ίδρυμα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες ακούγοντας πολλές ιστορίες από τον Πόντο και την Παναγία Σουμελά». Η ίδια τονίζει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του κόσμου «ώστε να δούμε την εκκλησία να χτίζεται. Εχουμε ήδη ένα οικόπεδο με εκκλησία στη Νέα Ιερσέη, αλλά θέλουμε να φτιάξουμε καινούργια. Θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το έργο πραγματικότητα το οποίο ήταν και το όνειρο του Βασίλη Βασιλειάδη, του πατέρα του σημερινού προέδρου του ιδρύματος».

Η Ελένη Μελισσινού έχει καταγωγή από τον Πόντο. «Πόντια όμως έγινα εδώ στην Αμερική. Και μια χρονιά στο πρώτο βουνό που ήταν η Παναγία Σουμελά, ο άνδρας μου μου έδωσε το δαχτυλίδι του αρραβώνα μας. Ετσι, τα πρώτα χρόνια πηγαίναμε κάθε Δεκαπενταύγουστο και ήρθαμε πιο κοντά στην Παναγία Σουμελά. Αυτή την προσπάθεια την κάνουμε και για τα παιδιά μας, για να έρθουν κοντά στο Ιδρυμα. Και εμείς αργήσαμε να πάμε κοντά σε αυτό. Πιστεύω και η νεολαία θα θέλει τον χρόνο της. Αν δεν κάνουμε κάτι εμείς τώρα, η δική μας γενιά, δεν θα έρθει και η νεολαία».

Την προσωπική ιστορία της γιαγιάς της θυμήθηκε η Μαρία Χατζηλαζαρίδου, όταν εκείνη γύρισε μόνη με 4 παιδιά, στην Ελλάδα. «Οταν είσαι μικρός δεν καταλαβαίνεις. Αλλά τώρα πια καταλαβαίνω τη γιαγιά μου που έμεινε χήρα με τα τέσσερα παιδάκια, ήταν πάντα θυμωμένη και αυστηρή μαζί μας. Σήμερα αναρωτιέμαι, πώς άντεξε αυτή η γυναίκα, έφυγε με τέσσερα παιδιά, χωρίς λεφτά, πήγε στην Ελλάδα και τα κατάφερε. Ηταν 28 ετών, της πήραν τον άντρα. Τώρα τα λέω στα παιδιά μου να μην το ξεχάσουν».

Οι γυναίκες του συμβουλίου «Φως» έχουν ως στόχο για την ενίσχυση του τμήματός τους να εντοπίσουν Πόντιους και από άλλες Πολιτείες ώστε να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν σε όλα τα σημεία της Αμερικής.

«Θέλαμε από χρόνια να γίνει αυτό το τμήμα και το καταφέραμε. Να δείξουμε στον κόσμο, στα παιδιά μας, στους Πόντιους, να τους πλησιάσουμε αυτούς που δεν μας ξέρουν, να έρθουν να μας βρούνε. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος και από άλλες Πολιτείες» είπε η Αθηνά Μπουρλά.

Για το λόγο αυτό, το «Φως» θα πραγματοποιήσει στις 13 Ιουνίου την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωσή του με κύριο θέμα την Πόντια γυναίκα. Μια εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 15 Μαρτίου, όμως ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

«Μας πρόλαβε ο κορωνοϊός. Ετσι σκεφτήκαμε να την κάνουμε ζωντανά από τη σελίδα του τμήματος στο Facebook για όλα τα μέλη και τους φίλους του τμήματος. Μέσω του ZOOM μέλη του συμβουλίου θα γνωστοποιήσουν στον κόσμο την ύπαρξη του ιδρύματος, τις λειτουργίες, τις δραστηριότητές του ενώ μερικές κυρίες θα μιλήσουν για τη δική τους προσωπική ιστορία και τους απογόνους τους. Τις ιστορίες που βίωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους» είπε στον «Ε.Κ.» η Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Οι σκοποί της ίδρυσης και λειτουργίας του εν λόγω συμβουλίου θα επιτευχθούν μέσα από μια σειρά από εκδηλώσεις αλλά και αναγνώριση της προσφοράς και του έργου επιφανών και μη ατόμων ή φορέων. Θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου και προβολής της Ιστορίας του Πόντου, του πολιτισμού, της λαογραφίας και των παραδόσεών του.