GR US

Εκλογή τριών Επισκόπων για την Αρχιεπισκοπή Καναδά

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Δημήτριος, για την Αρχιεπισκοπή Καναδά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στην εκλογή τριών Βοηθών Επισκόπων προέβη κατά την τακτική της συνεδρίαση την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή Καναδά, οι οποίοι θα διακονήσουν υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κανδά Σωτήριο.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής: «Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής σήμερον, Πέμπτην, 13ην Φεβρουαρίου 2020, προς εξέτασιν των εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ? αυτήν, προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, εξελέγησαν, παμψηφεί, τρεις Βοηθοί Επίσκοποι παρά τω Σεβασμιωτάτω Αρχιεπισκόπω Καναδά κ. Σωτηρίω. Ειδικώτερον, εξελέγησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Μοστράτος υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κεράμων, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Σαλμάς υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Πατάρων, και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αντωνόπουλος υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ζηνουπόλεως.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Πατάρων Αλέξανδρος Σαλμάς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Το 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το 1999 πρεσβύτερος, ενώ έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη το 2006 από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και διορίσθηκε ιερατικός προϊστάμενος των Ιερών Ναών Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου.

Το 2004 έλαβε με άριστα, το πτυχίο του τμήματος της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2007 έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο, επίσης με άριστα, στον τομέα Ιστορίας της Εκκλησίας και Δογματικής Θεολογίας με γνωστικό αντικείμενο Δογματική και Συμβολική. Ο τίτλος του μεταπτυχιακού είναι «Η Συνοδικότης της Εκκλησίας με βάση τα πρακτικά των Οικουμενικών Συνόδων». Ελαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Μέσω του BTI Σύνδεσμος Θεολογικών Σχολών Βοστώνης παρακολούθησε μαθήματα στο Boston College. Στη σχολή Τιμίου Σταυρού, έλαβε δεύτερη οικονομική υποτροφία επί αριστεία όπου χειροτονήθηκε κληρικός.

Μέχρι της εκλογής του ήταν Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του ξενοδοχείου «Διακονία» και Διευθυντής Έκδοσης του επίσημου περιοδικού της Ιερά Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης «Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς».  Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα Ιστορίας της Εκκλησίας και Δογματικής Θεολογίας. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά.

O εψηφισμένος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Δημήτριος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universitat zu Berlin) αποφοιτήσας με τον τίτλο του Μαγίστρου (Magister Artium) με βαθμό «λίαν καλώς».

Επίσης σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού Βοστώνης από την οποία έλαβε με άριστα το πτυχίο Master of Divinity.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: ΕΛΛΑΔΑ: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός. Υπέβαλλε μεταπτυχιακή διατριβή και έλαβε βαθμό «άριστα»

Το 2005, ο τότε  Βοηθός Επίσκοπος Κνωσού Ευγένιος (σημερινός Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ) τον έκειρε μοναχό στην Ιερά Μόνη Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ηρακλείου.

Το 2006 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2008 Ιερεύς από τον ίδιο αρχιερέα.

Επίσης το 2010 στην Ιερά Μόνη Αγκαράθου έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη με την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου από Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου.

Από το 2010 υπηρετεί με απόσπαση στην Αρχιεπισκοπή Καναδά αρχικά στον άγιο Νικόλαο Τορόντο και εν συνεχεία στο Μόντρεαλ μέχρι και σήμερα στους Ιερούς Ναούς της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων και φρόντισε για την αγιογράφηση του και στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο ανακαινίζει μέχρι σήμερα.

Από το 2018 έχει αναλάβει την διακονία της Νεολαίας σε ολόκληρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά διοργανώνοντας και συντονίζοντας ετήσιες συνελεύσεις νεολαίας σε επίπεδο επαρχιακό και ομοσπονδιακό στο πλαίσιο των Κληρικολαϊκών συνελεύσεων κ.α.

Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά (απταίστως) και γνωρίζει γαλλικά.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο εφηφισμένος Επίσκοπος Πατάρων Αλέξανδρος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Κεράμων Νεκτάριος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ