GR US

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για την τηλεδιάσκεψη με τους ιερείς ανά τις ΗΠΑ

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ»/ Κώστας Μπέη.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα έχει τηλεφωνική συνδιάσκεψη και συνομιλία με όλους τους ιερείς των κοινοτήτων ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 2 η ώρα το απόγευμα. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει καλέσει και όλους τους κατά πόλεις Μητροπολίτες να συμμετάσχουν.

Υπενθυμίζεται ότι είχε κάνει κάτι παρόμοιο λίγες ημέρες μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάιο που επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης με όλους τους ιερείς στις ΗΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παραχώρησε τηλεφωνικώς στον «Εθνικό Κήρυκα» την παρακάτω συνέντευξη:

«Εθνικός Κήρυξ»: Σεβασμιώτατε, πληροφορηθήκαμε ότι θα επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με όλους τους ιερείς ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι δυνατόν να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Ελαβα ένα αίτημα από τον π. Μάρκο Λεοντή, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ιερέων όλης της Αμερικής και ο οποίος μου ζήτησε να απευθυνθώ σε όλους τους ιερείς με τηλεδιάσκεψη, όπως έκανα μετά την εκλογή μου. Ευχαρίστως δέχθηκα διότι κατανοώ ότι οι ιερείς μας αντιμετωπίζουν σε επίπεδο ενορίας σε όλο το Αμερικανικό Εθνος, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις αγωνίες, τους φόβους, τις απορίες των πιστών μας. Κι είναι σωστό και δίκαιο πως οι ιερείς μας χρειάζονται την καθοδήγηση της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Γι’ αυτό και ορίσαμε την αυριανή μέρα για να γίνει μία τηλεδιάσκεψη με τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν και παρακάλεσα και τους αρχιερείς κατά τόπον να συμμετάσχουν και αυτοί ώστε όλοι μαζί να έχουμε μία από κοινού συνδιάσκεψη και αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικής κατάστασης, η οποία είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και άρα πρέπει όλοι μαζί να την αντιμετωπίσουμε. Εφ’ όσον λέμε ότι είμαστε σ’ αυτό το πρόβλημα όλοι μαζί, επομένως πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και ως Εκκλησία, κι αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει.

«Ε.Κ.»: Τι περίπου θα πείτε στους ιερείς;

Ελπιδοφόρος: Θα κάνω μία γενική εισαγωγή στο θέμα και θα είμαι και εγώ και φαντάζομαι και άλλοι αρχιερείς, γιατί τους κάλεσα όλους, να είμαστε στη διάθεση των ιερέων για να απαντήσουμε σε απορίες που έχουν και να δώσουμε οδηγίες σε ερωτήματα που θα μας τεθούν.

«Ε.Κ.»: Σχετικά με την επερχόμενη Μεγάλη Εβδομάδα έχετε αποφασίσει τι θα γίνει ή όχι;

Ελπιδοφόρος: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε επειδή η κατάσταση όπως προείπα είναι πρωτόγνωρη, είναι και απρόβλεπτη, δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει τις επόμενες εβδομάδες, επομένως είναι πρόωρο να λάβουμε αποφάσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα τώρα. Εάν συνεχιστούν τα πράγματα όπως έχουν τώρα, πράγμα το οποίο είναι μεγάλη πιθανότητα να συνεχιστούν έτσι όπως είναι σήμερα, τότε θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για να εξαντλήσουμε τη φαντασία μας και τη δημιουργικότητά μας να εξεύρουμε τρόπους και λειτουργικά και πνευματικά να εξυπηρετήσουμε τους πιστούς μας, αλλά και να λάβουμε μέριμνα ώστε και οικονομικά να μην καταρρεύσουν οι κοινότητες λόγω έλλειψης εσόδων. Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία αυτές τις μέρες με όλους τους Οργανισμούς και τις Διακονίες της Αρχιεπισκοπής ώστε να δώσουμε εργαλεία στις κοινότητες τέτοια, δημιουργικά, αξιοποιώντας την τεχνολογία που να δημιουργήσουν νέα έσοδα, να αυξήσουν τον τρόπο που θα μπορούσε ο πιστός και από το σπίτι του να στηρίξει οικονομικά την κοινότητα και την ενορία του από την οποία παρά τη θέλησή του έχει αναγκασθεί να απομακρυνθεί αυτή την εποχή λόγω του ιού και της επιδημίας.

«Ε.Κ.»: Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πού βρίσκεται; Θα αναβληθεί ή όχι;

Ελπιδοφόρος: Ολα είναι στο τραπέζι. Το επίσημο ανακοινωθέν για την τελική απόφαση θα εκδοθεί τη Δευτέρα.

«Ε.Κ.»: Δεν μας δίνετε την είδηση, θα γίνει η επίσκεψη ή όχι;

Ελπιδοφόρος: Δεν είναι σωστό πριν εκδοθεί το επίσημο ανακοινωθέν να ανακοινώσω εγώ.

«Ε.Κ.»: Για την Κληρικολαϊκή έχετε αποφασίσει;

Ελπιδοφόρος: Οχι ακόμα, αλλά και γι’ αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Είμαστε σε θετικές διαπραγματεύσεις, υπάρχει αρκετή κινητικότητα και γύρω από αυτό το θέμα, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις οριστικές ανακοινώσεις.