GR US

Αντιδράσεις στον Αγιο Δημήτριο Τζαμέικα - 14 αγωγές για τον Σβρτσεκ

Εθνικός Κήρυξ

Δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα από τις 12 Μαϊου του 1997, σχετικά με την υπόθεση του ιερέα π. Εμμανουήλ Κοβέου, στο Βερμόντ, που κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε 10χρονη μαθήτρια του ελληνικού κοινοτικού σχολείου στην Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Μπέρλινγκτον (Φωτογραφία: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Κήρυκα)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκατέσσερις είναι οι αγωγές που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για την υπόθεση Σβρτσεκ από πρώην μαθητές του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα, όπως ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο πρόεδρος της κοινότητας, Κωνσταντίνος Δούκας, στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, ο «Ε.Κ.» έφερε στη δημοσιότητα την Παρασκευή την είδηση για τις αγωγές που κατέθεσε το δικηγορικό γραφείο του ομογενούς νομικού, Λάμπρου Λάμπρου, οι οποίες είναι 5 στον αριθμό και περιλαμβάνουν βαριές κατηγορίες για τον πρώην Βοηθό Διευθυντή και Γυμναστή του σχολείου, Λόρενς Σβρτσεκ, ενώ στρέφονται επίσης ενάντια στην Κοινότητα αλλά και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ως θεσμικές προϊστάμενες νομικές οντότητες του σχολείου, που ανέστειλε τη λειτουργία του πριν από μερικά χρόνια.

Ομως, όπως προκύπτει, υπάρχουν τουλάχιστον δυο ακόμη δικηγορικά γραφεία που αντιπροσωπεύουν πρώην μαθητές σε νομικές προσφυγές εναντίον των προαναφερόμενων εναγόμενων, με επίκεντρο τον Σβρτσεκ και πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος των εναγόντων, οι οποίοι ήταν μαθητές του σχολείου κατά το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '90.

«Οταν λάβαμε τις πρώτες αγωγές, ενημερώσαμε άμεσα τους ενορίτες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι ο Λόρενς Σβρτσεκ είναι ένας εκπαιδευτικός που δούλευε για το σχολείο. Δεν είχε καμία απευθείας οργανική σχέση με την Κοινότητα, ούτε λογοδοτούσε στο Συμβούλιό της. Το τονίζω αυτό, δεν θέλω να νομίζει ο κόσμος ότι έχει σχέση η Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είχε καμία ανάμειξη», είπε ο κ. Δούκας.

Εθνικός Κήρυξ

Η αγωγή κατηγορεί τους τότε υπεύθυνους της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα ότι προσπάθησαν να καλύψουν την υπόθεση Σβτσεκ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, η συλλογή μαρτυριών για την υπόθεση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς, από εκείνα τα χρόνια, λίγα μέλη του Συμβουλίου βρίσκονται εν ζωή. Τα συμβάντα που περιγράφονται στις αγωγές ανάγονται, κατά περιπτώσεις, πάνω από 30 χρόνια πίσω.

«Εγώ ήμουν μαθητής του σχολείου στην Τζαμέικα έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τον είχα γυμναστή τον Σβρτσεκ, αλλά, σας μιλάω ειλικρινά, δεν είχα ακούσει κάτι για αυτόν. Βέβαια, να τονίσουμε ότι οι αγωγές αναφέρονται σε μαθητές που ήρθαν στο σχολείο αργότερα από εμένα. Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα στοιχεία. Εχουμε μεγάλη δυσκολία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εμπλέκονταν στην Κοινότητα εκείνα τα χρόνια έχουν πεθάνει. Από το Συμβούλιο μιλήσαμε με δυο άτομα που είναι εν ζωή και δεν γνώριζαν τίποτα. Σας το ξαναλέω, βέβαια, ότι η Εκκλησία δεν είχε άμεση εποπτεία», ανέφερε ο κ. Δούκας.

Ασφαλώς, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι ότι σε περίπτωση που επιδικαστούν αξιώσεις για χρηματική αποζημίωση -και με το ενδεχόμενο επιπλέον αγωγών να είναι υπαρκτό- πώς θα αντέξει μια κοινότητα με οικονομικές προκλήσεις, όπως ο Αγιος Δημήτριος Τζαμέικα, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις;

«Είχαμε ασφάλεια τότε. Είναι ένα θέμα το οποίο το κοιτάμε με τους δικηγόρους μας. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα», κατέληξε ο κ. Δούκας.

Σημειώνεται πως κοινή συνισταμένη των πρώην μαθητών που έχουν προχωρήσει σε αγωγές είναι πως ο Σβρτσεκ προσέβαλε την αξιοπρέπειά τους και τους δημιούργησε προβλήματα ψυχολογικής φύσεως που είχαν συνέπειες στην ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, κατηγορούν την Κοινότητα, αλλά και την Αρχιεπισκοπή, ότι δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά αντιθέτως επιβράβευαν με προαγωγές τον άλλοτε εκπαιδευτικό.

Στο Βερμόντ ανάλογη υπόθεση

Σε αντίθεση με τα Καθολικά Σχολεία, τα ελληνορθόδοξα δεν πλήττονται από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μαθητών από εκπαιδευτικούς ή ιερείς, αφού ανάλογα σκάνδαλα που έχουν ταλανίσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής αφορούν περιστατικά σε ενορίες.

Ενα πανομοιότυπο περιστατικό, σύμφωνα με το ψηφιακό αρχείο του «Ε.Κ.», είχε δει το φως της δημοσιότητας στις 12 Μαϊου 1997 στο Βερμόντ. Τότε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο ιερατικός προϊστάμενος της Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μπέρλινγκτον, π. Εμμανουήλ Κωβαίος, ο οποίος δίδασκε στο ελληνικό σχολείο, είχε συλληφθεί για σεξουαλική παρενόχληση 10χρονης μαθήτριας.

Οπως είχε αναφέρει το κατηγορητήριο, ο Κωβαίος φερόταν να είχε αγγίξει τα γεννητικά όργανα του κοριτσιού, προκαλώντας σοκ στην Κοινότητα αλλά και σύσσωμη την πόλη.