GR US

Δ' Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Τζέρσεϊ Σίτι

Εθνικός Κήρυξ

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος χοροστατεί της ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Τζέρσεϊ Σίτι. Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

ΤΖΕΡΣΕΪ ΣΙΤΙ. Χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου τελέστηκε η ακολουθία της Δ' Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Τζέρσεϊ Σίτι, την Παρασκευή 9 Απριλίου.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος επεσήμανε τον ρόλο της Παναγίας για την σωτηρία του ανθρώπου και κάλεσε τους πιστούς να την εμπιστευτούν, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος αυτές τις ημέρες.

Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση καθώς και εμπιστοσύνη στις υπεύθυνες υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, “Συγκεντρωθήκαμε σήμερα όλοι εδώ στον ιστορικό ναό του Αγ. Δημητρίου, στην πρώτη Ελληνική εκκλησία της Νέας Ιερσέης, για να αποδώσουμε την ανάλογη τιμή και σεβασμό στο ιερότερο πρόσωπο που γεννήθηκε στον κόσμο, την μητέρα του θεού και την μητέρα όλων των ανθρώπων, την Παναγία μας.

Δεν μπορεί να διανοηθεί ένας χριστιανός να ζει και να αναπνέει χωρίς να αναφέρει το όνομα της. Ολα τα οφείλουμε στη δική της ύπαρξη.

Σήμερα τέταρτη εβδομάδα των Χαιρετισμών οι Άγιοι Πατέρες καθιέρωσαν να προσφέρετε αυτή η ιερή ακολουθία ενώπιον της ιερής εικόνας της Θεοτόκου.

Εθνικός Κήρυξ

Μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Από αριστερά, Διαμάντω Σιόλου, πρόεδρος, Στέλλα Κουζούλη, Αννα Μπαρούτογλου, γραμματέας της εκκλησίας, Μαρία Καλκανίδη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Πρόκειται για το ωραιότερο ποίημα που έχει γραφτεί αφιερωμένο στην Παναγία. Εχει 24 στίχους, αρχίζει από το γράμμα Α και ολοκληρώνεται με το γράμμα Ω, το σύμβολο του Χριστού μας.

Σας προτρέπω όταν χρειάζεστε τη βοήθεια της Παναγίας, για οτιδήποτε πρόβλημα έχετε, να διαβάζετε τους Χαιρετισμούς, όπως κάνουν καθημερινά οι Πατέρες στο Αγιο Ορος, και είναι βέβαιο ότι θα σας ακούσει και θα σας βοηθήσει.

Μέσα από τα πανέμορφα αυτά τροπάρια μπορούμε να κατανοήσουμε και την θεολογία της Εκκλησίας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά που ήρθατε για να προσευχηθούμε όλοι μαζί και σας συγχαίρω που κρατάτε ζωντανή αυτή την όμορφη εκκλησία, την οποία επισκέπτομαι για πρώτη φορά και πραγματικά έχω ενθουσιαστεί από την ομορφιά της.

Προσεύχομαι η Παναγία να μας βοηθήσει να γιορτάσουμε το Πάσχα απαλαγμένοι από την πανδημία του κορονοϊού, που τόσα πολλά μας έχει στερήσει.

Εγώ προσωπικά έκανα το εμβόλιο και προτρέπω όλους να το κάνουν διότι μόνο έτσι θα σταματήσει η φοβερή αυτή αρρώστια. Οπως έχω πίστη στο θεό έτσι έχω πίστη και εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.

Εθνικός Κήρυξ

Ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αγγελος Μιχαλιός, με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Από αριστερά, Ευστάθιος Καλκανίδης, Γιώργος Καλογρίδης, πρόεδρος, Παναγιώτης Χατζόπουλος, ιεροψάλτης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Σας εύχομαι, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος μου ανέθεσε να σας μεταφέρω την πατρική του αγάπη, καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλό Πάσχα.”

Ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αγγελος Μιχαλιός, εξέφρασε μέσω “Εθνικού Κήρυκα” τη χαρά και τιμή της ενορίας για την παρουσία του Επισκόπου κ. Αποστόλου και ευχήθηκε να υποχωρήσει γρήγορα η πανδημία και να μπορέσουν να επιστρέψουν όλοι οι πιστοί πίσω στις εκκλησίες.

Οπως είπε, “Προσεύχομαι ο θεός να βοηθήσει να σώσει τον κόσμο από αυτή την άσχημη ασθένεια και να δώσει ειρήνη, αγάπη και ομόνοια.

Θερμές ευχές στον Αρχιεπίσκοπο μας κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος ενδιαφέρεται και προστατεύει όλες τις εκκλησίες, τους ιερείς και τον κόσμο.”

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Γιώργος Καλογρίδης, ευχήθηκε στους ομογενείς να γιορτάσουν το Πάσχα με υγεία, χαρά και μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η γραμματέας και μέλος του συμβουλίου, Αννα Μπαρούτογλου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκκλησίας η οποία συμπλήρωσε 101 χρόνια ζωής.

“Η εκκλησία ιδρύθηκε το 1920 στο Γιορκ Στριτ στο Τζέρσεϊ Σίτι από μετανάστες του Πόντου και αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Αγ. Βασίλειο. Το 1923 μεταφέρθηκε στο Μοντγκόμερι Στριτ, δύο δρόμους πιο πέρα, και αφιερώθηκε στον Αγ. Δημήτριο λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών από τη Θεσσαλονίκη. Το 1971 πουλήσαμε την εκεί έκταση και ήρθαμε στην διεύθυνση που η εκκλησία λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος χοροστατεί της ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Τζέρσεϊ Σίτι. Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Κάποτε η ενορία μας είχε εκατοντάδες οικογένειες, αλλά τώρα πολλοί μετακόμισαν σε άλλες περιοχές της Νέας Ιερσέης. Οσοι έχουμε μείνει αγαπάμε την εκκλησία και δίνουμε τα πάντα για να την συντηρούμε. Ακόμα και αυτοί που έφυγαν πάντα θυμούνται την πρώτη τους εκκλησία και συχνά την επισκέπτονται και την βοηθούν.” ανέφερε.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Διαμάντω Σιόλου, εξέφρασε την απέραντη θλίψη του συλλόγου για τον πρόσφατο ξαφνικό θάνατο ενός μέλους της, της Χρυσούλας Μπουχούτσου, η οποία υπηρέτησε την εκκλησία πάνω από 40 χρόνια και αναφέρθηκε στην συνεχή προσπάθεια που καταβάλει η Φιλόπτωχος για παροχή κοινωνικού έργου.