GR US

Εγινε η χειροτονία του Επισκόπου Φωκαίας Ιωάννη, στο Πισκαταγουέι

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επιδίδει την ποιμαντορική ράβδο στον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Φωκαίας Ιωάννη.Διακρίνεται ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τελέσθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου η εις Επίσκοπο χειροτονία του Επισκόπου Φωκαίας Ιωάννη (Κωνσταντίνου) στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της ομώνυμης κοινότητας στην πόλη Piscataway (Πισκαταγουέι) της Νέας Ιερσέης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Συμμετείχαν οι Επίσκοποι Μηδείας Απόστολος, Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, και Ευκαρπίας Ιερόθεος Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρότσιος και ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Εψαλλαν καλλιφωνικοί χοροί ιεροψαλτών εκ δεξιών και αριστερών με επικεφαλής τον Νεκτάριο Αντωνίου και τον Απόστολο Κομπίτση.

Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Ιωάννης και απαντώντας στην ερώτηση πώς αισθάνεται με τη χειροτονία και την ανύψωσή του στον βαθμό του Επισκόπου, είπε ότι «έτρεμα με το βίωμα της ιστορίας της Εκκλησίας και την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος» και συμπλήρωσε πως «χρειάσθηκε μισή ώρα έως ότου συνέλθω λόγω της έντασης, αλλά και της σπουδαιότητας της ημέρας».

Στην ερώτηση «περιμένατε ότι θα γινόσαστε Επίσκοπος;», απάντησε «όχι δεν το επεδίωξα εγώ, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος το ζήτησε γιατί νόμιζε ότι ως πρωτοσύγκελος θα είχα άλλο κύρος αν ήμουν Επίσκοπος».

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από την εις Επίσκοπο χειροτονία του Επισκόπου Φωκαίας Ιωάννης από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο με τη συμμετοχή των Επισκόπων Μηδείας Αποστόλου και Ευκαρπίας Ιεροθέου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Στην προσλαλιά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προς τον εψηφισμένο Επίσκοπο Φωκαίας Ιωάννη είπε, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Αγαπητέ εψηφισμένε Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Φωκαίας, Ιωάννη, συναχθήκαμε σήμερα σ' αυτήν την όμορφη ενορία του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος του Τροπαιοφόρου, προκειμένου να σε εισάγουμε στην πληρότητα της διακονίας του Μεγάλου Αρχιερέως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και μαζί με τους αδελφούς ιεράρχες να σε ανυψώσουμε σε Επίσκοπο Φωκαίας. Προτιθέμεθα να κάνουμε κάτι τέτοιο στη Μητρόπολη του Αγίου Φραγκίσκου, όπου υπηρετείς τώρα ως Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Γερασίμου και όπου θα εξακολουθήσεις να υπηρετείς. Ομως οι καιροί έκαναν άλλα σχέδια για όλους μας. Κι έτσι κατά ευλογημένη συγκυρία βρισκόμαστε εδώ στο Πισκαταγουέι στην ενορία στην οποία υπηρέτησες όταν στην αρχή χειροτονήθηκες ιερεύς. Από το 1992 μέχρι το 1995 τούτο το ποίμνιο ήταν η ευθύνη σου, η παρακαταθήκη σου, επιστεφθέν σε σένα από τον Κύριο και από τον τότε αείμνηστο Μητροπολίτη Σίλα».

Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «ίσως να εκπλαγείτε πολλοί από εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ να πληροφορηθείτε πως η Φώκαια, στα παράλια της Μικράς Ασίας, ήταν το Κέντρο της Ελληνικής ζωής για πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζουμε Ιωνία από την οποία προήλθαν οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι της εποχής πριν από την εμφάνιση του Σωκράτη. Ονόματα όπως Θαλής, Αναξίμανδρος, Ηράκλειτος και Αναξαγόρας έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι σκέπτονται γύρω από τον κόσμο και την σκέψη τους και την κριτική τους ανάλυση».

Στην αντιφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο Επίσκοπος Ιωάννης ανάμεσα στα άλλα είπε: «Σεβασμιότατε, κατά τους τρεις περασμένους μήνες τρέμω διαλογιζόμενος την εκλογή μου και τώρα την ανύψωσή μου σε Επίσκοπο. Είναι η ιερή κλήση του Αγίου Πνεύματος και το θέλημα της Εκκλησίας όπως εκφράσθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Εθνικός Κήρυξ

Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Φωκαίας Ιωάννης για πρώτη φορά επί του αρχιερατικού θρόνου ως Επίσκοπος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Σε άλλο σημείο, είπε πως «σήμερα η εις Επίσκοπο χειροτονία μου γίνεται σε μία εποχή πανδημίας ανά τη χώρα και ανά τον κόσμο. Η χειροτονία μου επρόκειτο να γίνει στον Αγιο Γεώργιο στο Ντόουνι (Downey) της Καλιφόρνιας, στην ενορία την οποία ποίμανα κατά τα περασμένα 19 χρόνια. Οι ενορίτες μου εκεί ήταν η χαρά μου και η ιερή ευθύνη μου, η οικογένειά μου. Λυπούνται σήμερα επειδή οι περιορισμοί του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια δεν τους επέτρεψαν να φιλοξενήσουν την χειροτονία μου. Λυπούνται επίσης οι συνάδελφοί μου ιερείς της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου και πολλοί πιστοί που δεν μπόρεσαν να έλθουν στη χειροτονία. Κι όμως, είναι παρόντες εδώ σήμερα όχι μόνο με τις προσευχές τους, αλλά και μέσω της τεχνολογίας και πολλοί παρακολουθούν αυτή τη στιγμή ευρισκόμενοι χιλιάδες μίλια μακριά».

Τόνισε ακόμα, πως «ίσταμαι ενώπιόν σας σεβασμιότατε με ευχαριστία και ευγνωμοσύνη προς τον 270ο διάδοχο του Αποστόλου Ανδρέα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υπό την εξουσία του οποίου εκλέχτηκα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο στην Ιερά Επισκοπή Φωκαίας. Ο Θεός να του χαρίζει έτη πολλά να είναι ο Αρχιποιμένας μας, ο Αυθέντης και Δεσπότης μας».

Ο Επίσκοπος Ιωάννης ευχαρίστησε επίσης ενθέρμως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο.

Ο Επίσκοπος Φωκαίας Ιωάννης είναι πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου, στην οποία θα εξακολουθήσει τα καθήκοντά του κατ' ανάθεση καθότι, σύμφωνα με τα κανονικά και εκκλησιαστικά θέσμια, θα είναι βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή του έγινε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, συνωδά και των άλλων δύο βοηθών Επισκόπων Αμάστριδος Σπυρίδωνα και Εξαμιλίου Τιμοθέου των οποίων οι χειροτονίες ήδη έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και για τις οποίες ο «Εθνικός Κήρυκας» έγραψε εκτενώς.