GR US

Γιορτή Αγίου Ανδρέα στον Ιερό Ναό Ράντολφ Νέας Ιερσέης

Εθνικός Κήρυξ

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος χοροστατεί του Μέγα Εσπερινού βοηθούμενος από πλειάδα ιερέων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Σωτήριος Μητράκος

ΡΑΝΤΟΛΦ. ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Με λαμπρότητα τελέσθηκε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, παραμονή του Αγίου Ανδρέα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην πόλη Ράντολφ Νέας Ιερσέης.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος κ. Απόστολος αναφέρθηκε στη ζωή και το βίο του Αγ. Ανδρέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους κορυφαίους Αποστόλους του Χριστού διότι ανέλαβε την ευθύνη να διδάξει και να κηρύξει την αλήθεια του Ευαγγελίου.

Οπως ανέφερε, «ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τον Χριστό να γίνει Απόστολος, γι' αυτό και στην ορθόδοξη παράδοση συχνά αποκαλείται 'Πρωτόκλητος'».

Είναι ο προστάτης όχι μόνο της Πάτρας, αλλά της Ελλάδας, της Κύπρου και προστάτης και ιδρυτής της μοναδικής Εκκλησίας ανά τον Κόσμο, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, όπου είναι ο φάρος της Ορθοδοξίας.

Σήμερα στρέφουμε τη σκέψη μας σε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο την προσευχή μας.

Στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, στον κ.κ. Βαρθολομαίο, και σε όλους τους αρχιερείς και ιερείς που διακονούν αυτή την μεγάλη Εκκλησία μέσα σε δύσκολες καταστάσεις που ζούνε, πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού.

Εθνικός Κήρυξ

Η περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγ. Ανδρέα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Σωτήριος Μητράκος

Η προσευχή μας είναι δυνατή και για την Ελλάδα που διανύει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Ακούμε και διαβάζουμε πράγματα τα οποία μας θλίβουν και μας στεναχωρούν αφάνταστα και βέβαια στην όμορφη μας Κύπρο, που δυστυχώς παραμένει ακόμα διχασμένη στα δύο».

Ο ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας, π. Ιωάννης Θεοδοσίου, ευχήθηκε μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» χρόνια πολλά στην Ομογένεια και έστειλε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

«Φέτος, αν και με περιορισμένο αριθμό πιστών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τιμήσαμε τη μνήμη του προστάτη μας του Αγ. Ανδρέα.

Προσεύχομαι και εύχομαι του χρόνου να μας αξιώσει ο Θεός να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον Αγιο μας.

Το να υποφέρουμε κάτω από την τυραννία του κορωνοϊού είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς.

Οι εμπειρίες, οι αγώνες και οι επιπλοκές της αρρώστιας αυτής είναι οικουμενικές. Δεν ξέρω κανέναν που να μην έχει επηρεαστεί δυσμενώς από αυτήν.

Από τη μία η δυσφορία που νιώθουμε με τη μάσκα, από την άλλη η απόσταση από άλλους και το άγχος μήπως εγώ ή κάποιος αγαπημένος μου κολλήσει, έφερε τον κόσμο στα άκρα.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Αποστόλος, κέντρο με τον ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας, π. Ιωάννη Θεοδοσίου, τον Σωτήριο Μητράκο, πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου και τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, από αριστερά, Μέρι Μιχαηλίδη, πρόεδρος, Μαρίνα Βενιζέλου και Maro Schuster. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Σωτήριος Μητράκος

Ανησυχεί ο κόσμος για την επιβίωση της επιχείρησής τους ή αν θα έχουν δουλειά, ή πώς θα πληρώσουν τη δόση του στεγαστικού δανείου.

Στ' αλήθεια δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε πάλι ελεύθεροι να γεμίσουμε την εκκλησία όπως κάναμε ένα χρόνο πριν, ή να πάμε σε ένα γεμάτο κόσμο εμπορικό κέντρο για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια μας, ή να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με το σχολικό λεωφορείο.

Ομως, γνωρίζω κάποια πράγματα. Ξέρω ότι αυτός ο ιός δεν θα κρατήσει για πάντα και ότι στο μέλλον θα διηγούμαστε στα παιδιά και τα εγγόνια μας ιστορίες από την τωρινή ζωή μας. Ξέρω επίσης πως έχουμε κάτι να μάθουμε από όλα αυτά και πως ο Θεός προσπαθεί να μας διδάξει κάτι.

Τι να προσπαθεί να μας διδάξει άραγε; Ισως προσπαθεί να μας μάθει την υπομονή. Οποτε έχουμε ένα πρόβλημα ή μια δυσκολία, πάντα θέλουμε άμεση απάντηση και γρήγορη λύση. Ο κορωνοϊός μας δίδαξε πως κάποια πράγματα δεν γίνεται και δεν θα λυθούν γρήγορα.

Εχουμε συνηθίσει να έχουμε τον έλεγχο σε τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μας. Τον ιό δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε όσο θέλουμε και δεν πιστεύω ότι η ανθρωπότητα έχει τη δύναμη να διώξει έτσι απλά τον ιό χωρίς κόπο. Αυτό όμως σημαίνει πως είμαστε αβοήθητοι και ότι είμαστε καταδικασμένοι να υποφέρουμε.

Πιστεύω ότι ο Θεός θέλει να στραφούμε σε Αυτόν και να στηριχτούμε σε Εκείνον για δύναμη να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον κορωνοϊό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα στη ζωή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Εχουμε μάθει στη ζωή να είμαστε ανεξάρτητοι και να κάνουμε πράγματα μόνοι μας. Δεν το βλέπω αυτό ως καλό. Πιστεύω δεν υπάρχει ντροπή να ζητήσουμε βοήθεια από τον Θεό για ένα συγγενή, γείτονα ή φίλο. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

Γι' αυτό να προσευχόμαστε και να ζητάμε από τον Θεό να μας δώσει υπομονή και τη δύναμη να αντέξουμε οτιδήποτε μας έρχεται, γνωρίζοντας ότι οι δοκιμασίες της ζωής είναι προσωρινές, όπως και η ζωή αυτή είναι προσωρινή.

Να θυμόμαστε την ώρα της προσευχής την υπόσχεση του Κυρίου μας για αιώνια ζωή όπου 'ουκ έστι πόνος ου λύπη ου στεναγμός αλλά ζωή ατελεύτητος' στην Ουράνια Βασιλεία του Κυρίου μας», είπε ο π. Ιωάννης Θεοδοσίου.

Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Σωτήριος Μητράκος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία της Εκκλησίας και όλων των προγραμμάτων της.

«Περνάμε δύσκολες μέρες», ανέφερε. Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μαζευόμαστε όλοι μαζί στο πνευματικό μας σπίτι για προσευχή και συντροφιά. Κι όμως παραμένουμε ενωμένοι ως οικογένεια πίστης, πάντοτε παρόντες ο ένας για τον άλλο με αγάπη και υποστήριξη.

Εργαζόμαστε για την επέκταση των ομάδων βοήθειας που ήδη έχουμε, όπως και για τη δημιουργία νέων ομάδων, που θα μας κρατήσουν ενωμένους.

Μεταδίδουμε ζωντανά τη Λειτουργία από την αρχή του έτους. Ξεκινήσαμε τη σχολική χρονιά του Ελληνικού σχολείου με κοινωνική απόσταση και μάσκες, το δε Κατηχητικό σχολείο λειτουργεί δύο Σάββατα τον μήνα.

Επικοινωνούμε τακτικά με τα μέλη μας για να βεβαιωθούμε πως τα καταφέρνουν με τις βασικές ανάγκες μέσα στην κρίση.

Εχουμε ξεκινήσει περισυλλογή τροφίμων και ρουχισμού τα οποία θα διανεμηθούν μέσα από τοπικές τράπεζες τροφίμων και καταφυγίων.

Αυτές οι πρωτοβουλίες και τα έργα θα συνεχιστούν και όταν θα έχει περάσει η τωρινή κρίση».