GR US

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διένειμε το ποσό των $620.775 σε πληγέντες από τον κορωνοϊό

Εθνικός Κήρυξ

Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Μανχάτταν, ΝΥ, 17 Μαρτίου 2020. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διένειμε ποσό ύψους $620.775 για τη βοήθεια και ανακούφιση 358 πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτενές ανακοινωθέν της στην ιστοσελίδα της. Το Ταμείο βοηθείας για τον κορωνοϊό το άνοιξε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον περασμένο Μάρτιο με το αρχικό ποσό των 500.000 δολαρίων, το οποίο αυξήθηκε από δωρεές. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε κάτι τέτοιο όταν είδε ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για να βοηθηθούν άνθρωποι οι οποίοι από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν εμπερίστατοι, είτε διότι προσβλήθηκαν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα. Είτε διότι έχασαν τις εργασίες τους και κατά συνέπεια το εισόδημά τους, είτε γιατί δεν είχαν οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα της κηδείας συγγενικών τους προσώπων που απεβίωσαν από τον κορωνοϊό.

Το ανώτατο ποσό για κάθε αιτούντα για βοήθεια ανερχόταν στις $2.500 και οι πληρωμές γίνονταν εκ μέρους των αιτούντων ατόμων στους προμηθευτές εκείνους στους οποίους χρωστούσαν χρήματα όπως λόγου για τη δόση πληρωμής του δανείου της υποθήκης της οικίας, είτε για το ενοίκιο, ή για ιατρικούς λογαριασμούς, για ηλεκτρισμό, για αγορά τροφίμων, για φροντίδα παιδιών και κηδείες.

Ο Ματ από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι εκ των βοηθηθέντων, έγραψε πως «αυτό που κάνετε είναι έργο Θεού» καθότι βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού το εισόδημά του, το οποίο προερχόταν από ποσοστά, εξαφανίστηκε λόγω της πανδημίας. Οταν έλαβε ειδοποίηση για τη χορηγία αναφώνησε «είμαι τόσο ευγνώμων στην Αρχιεπισκοπή για τη βοήθεια. Αυτή η χορηγία στάλθηκε από τον Θεό».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Υπογραμμίζεται πως από το άνοιγμα του λογαριασμού μέχρι την εξάντλησή του διένειμε σε όλους όσοι έχρηζαν βοήθειας χωρίς εξαίρεση Χριστιανούς Ορθόδοξους και μη Ορθόδοξους Χριστιανούς από 25 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών με τις περισσότερες περιπτώσεις να προέρχονται από τις πολιτείες εκείνες οι οποίες επλήγησαν πιο πολύ όπως λόγου χάρη η Νέα Υόρκη. Ανάμεσα στους αιτούντες ήταν από μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες προσπαθούσαν να καλύψουν τους λογαριασμούς τους έχοντας χάσει τις προσωπικές τους επιχειρήσεις, μέχρι οικογένειες των οποίων όλα τα μέλη έχασαν τις εργασίες τους. Ενα πράγμα είχαν κοινό οι αποδέκτες της χορηγίας: ήταν η ευχαριστία για την βοήθεια που έλαβαν όταν την χρειάζονταν τόσο πολύ.

Η Κίσα από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης είναι ανεξάρτητη εργολάβος που έχασε την εργασία της όταν ο κορωνοϊός χτύπησε τη Νέα Υόρκη και η οποία φοβόταν ότι θα καταντούσε άστεγη, αλλά η βοήθεια έφτασε ακριβώς την ώρα που την είχε ανάγκη. Η Κίσα σχολίασε πως «ήταν διά της χάριτος του Θεού που πληροφορήθηκα για το Ταμείο του κορωνοϊού από μία τοπική κοινότητα στο Μπρούκλιν. Πέρασα από το κλάμα που έκανα κάθε μέρα για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμουν κάθε μέρα σε δάκρυα χαράς όταν έλαβα την χορηγία από το Ταμείο. Δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά για τη βοήθεια για την πιο μεγάλη ανάγκη μου. Ανακουφίστηκα, είμαι ευγνώμων. Είναι ένα θαύμα το γεγονός ότι είστε εδώ για να βοηθάτε».

Αλλη μία ευγνώμων γυναίκα η Κάθριν, η οποία είναι χήρα με δύο παιδιά κολεγιακής ηλικίας, είχε προγραμματίσει οικονομικώς εκ των προτέρων, κι όσο δύσκολο κι αν ήταν κατόρθωσε και επιβίωνε. Ωστόσο, είπε πως «αυτή η πανδημία δεν ήταν προγραμματισμένη. Οι λογαριασμοί ήταν ληξιπρόθεσμοι. Είμαστε τρεις ενήλικοι σ' αυτό το σπίτι αγωνιζόμενοι να επιβιώσουμε, και δεν είχα άλλη επιλογή από το να υποβάλλω αίτηση στο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής για τον κορωνοϊό». Οταν η Κάθριν έλαβε ειδοποίηση ότι μπορεί να λάβει τη βοήθεια από την Αρχιεπισκοπή, άρχισε να κλαίει, αισθάνθηκε ευλογημένη και είπε μία προσευχή, ευχαριστώντας τον Θεό που έλαβε αυτή την ανακούφιση σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είπε πως «όταν νομίζεις ότι δεν υπάρχει διέξοδος από μία δύσκολη κατάσταση, έρχεται ο Θεός και δίνει λύση».

Τονίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή χρησιμοποιεί τα ονόματά τους κατόπιν αδείας των ανθρώπων εκείνων που βοηθήθηκαν.

Η Πάτινς από τη Φλόριδα είπε ότι η χορηγία την ανακούφισε από το μεγάλο άγχος της και τη βοήθησε να βλέπει μπροστά και προσμένει καλύτερες μέρες. Είπε πως «έχει γεμίσει η καρδιά μου από ευγνωμοσύνη. Εκλαιγα και μόνο που σκεπτόμουν ότι θα λάμβανε αυτή τη βοήθεια. Είμαι χήρα και βρίσκομαι εκτός εργασίας από τις 19 Μαρτίου επειδή καταργήθηκαν θέσεις λόγω κορωνοϊού».

Πληροφορήθηκε την ύπαρξη του Ταμείου Βοηθείας για τον κορωνοϊό από τον ιερέα της, ο οποίος γνωρίζει την κατάστασή της.