GR US

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική (OCA) πουλά το κτίριο των γραφείων της στη Νέα Υόρκη

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Τύχων της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική (OCA). Φωτογραφία OCA

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική, η οποία είναι γνωστή περισσότερο ως OCA και είναι ουσιαστικά η πρώην Ρωσική Μετροπόλια έβαλε προς πώληση το κτίριο των γραφείων της, στο οποίο διαμένει και ο Μητροπολίτης της Τύχων.

Το κτίριο βρίσκεται στη διεύθυνση 6850 N. Hempstead Turnpike Oyster Bay Cove, New York. Η Εδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική είναι στην ως άνω διεύθυνση επί μισό αιώνα. Το κτίριο αποτελείται από 32 δωμάτια, είναι δομής Revival Style Home, κτίσθηκε το 1914 πάνω σε 14.56 έκρες οικοπέδου, διαθέτει 17 υπνοδωμάτια, 5,5 μπάνια, και η τιμή πώλησής του έχει οριστεί στα $6,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο λόγος της πώλησης, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική, τόσο από τον πρωτοσύγκελο Alexander Rentel (Αλεξάντερ Ρέντελ), όσο και από τον Μητροπολίτη Τύχωνα, είναι η μεταφορά της Εδρας της Εκκλησίας εν Αμερική στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, προκειμένου όπως λένε να είναι σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας κατά την οποία η Εδρα της Εκκλησίας οφείλει να είναι στην πρωτεύουσα του κράτους.

Αναμένεται το αντίτιμο από την πώληση να διατεθεί για να αγοραστούν γραφεία και κατοικία για τον εκάστοτε Μητροπολίτη στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα πάντοτε με την επίσημη ιστοσελίδα, ο τίτλος του Μητροπολίτη Τύχωνα είναι Αρχιεπίσκοπος Ουάσιγκτον, Μητροπολίτης Πάσης Αμερικής και Καναδά - Archbishop of Washington, Metropolitan of All America and Canada.

Η OCA απαρτίζεται, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα, από 700 ενορίες, ιεραποστολές, μοναστήρια, Θεολογικές Σχολές και έχει 14 Επισκόπους. Η Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στην οποία δίδαξαν γνωστοί Ρώσοι Ορθόδοξοι Θεολόγοι της Διασποράς όπως οι αείμνηστοι πρωτοπρεσβύτεροι Αλέξανδρος Σμέμαν και Ιωάννης Μέγιεντωρφ, ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική.

Τονίζεται ότι το έτος 1970 το Πατριαρχείο Μόσχας κατά παράβαση της ισχύουσας κανονικής τάξης και της εκκλησιολογίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανακήρυξε με πραξικοπηματικό τρόπο Αυτοκέφαλη την μέχρι τότε Ρωσική Μετροπόλια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκκλησιολογική παρεκτροπή καθότι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το αποκλειστικό ιστορικό προνόμιο χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε μία Ορθόδοξη Τοπική Εκκλησία και ουδείς άλλος. Το Πατριαρχείο Μόσχας ευρισκόμενο κάτω από την πίεση του αειμνήστου π. Σμέμαν και άλλων, αποτόλμησε να καταργήσει την κανονική τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στοχεύοντας στην απομείωση του κύρους και της προνομίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πλην όμως ουδεμία εκ των Ορθοδόξων Εκκλησιών ανεγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική. Κατήργησαν ολοκληρωτικά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας από τη Λειτουργία και τις Ακολουθίες προκειμένου να προσελκύσουν ανεκκλησίαστους Αμερικανούς προσήλυτους, ενώ έχασαν πολλούς δικούς τους πιστούς οι οποίοι ήθελαν να ακούνε τη Λειτουργία ρωσιστί.

Στην αρχή είχαν διακοπεί οι σχέσεις με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στη συνέχεια άρχισε κάποια προσέγγιση μέσω της τότε SCOBA, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε η καλλιέργεια σχέσεων με Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις υπαγόμενες στη Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες ο Μητροπολίτης Τύχων επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για να τον συγχαρεί για την εκλογή και ενθρόνισή του και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανταπέδωσε την επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών η OCA πέρασε από διάφορες εσωτερικές κρίσεις και διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να έχει σήμερα τρεις τουλάχιστον πρώην Μητροπολίτες και συγκεκριμένα τους Θεοδόσιο, Γερμανό και Ιωνά.