GR US

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη

Εθνικός Κήρυξ

Από την Πατριαρχική Λειτουργία για τη Θεομητορική Γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην ομώνυμη κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στο Πέρα. Προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ εκατέρωθεν διακρίνονται ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος και ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Σάββατο 21 Νοεμβρίου για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην Κοινότητα Σταυροδρομίου στο Πέρα. Επίσης, συλλειτούργησε και ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

Το εσπέρας του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση τον Μητροπολίτη Σάρδεων Ευάγγελο στο Πατριαρχικό Γραφείο και στη συνέχεια έγιναν τα Μηνύματα στον Πατριαρχικό Ναό για την εκλογή του στη Μητρόπολη Σάρδεων, αποδεχθείς το «επίταγμα» της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, απομάκρυνε τον Μητροπολίτη Ευάγγελο από τη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και τον μετέθεσε δ’ εκλογής στην εν ενεργεία Μητρόπολη Σάρδεων στη Μικρά Ασία.

Ο Πατριάρχης ανέθεσε στον Μητροπολίτη Ευάγγελο να χοροσταστήσει κατά τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στη Θεία Λειτουργία στην κοινότητα του Πέρα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Επίσκοπος Τράλλεων Βενιαμίν, Αρχοντες Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, η Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, και ικανός αριθμός πιστών, τηρουμένων των μέτρων προστασίας και αποστάσεων που προβλέπονται για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου, αλλά και την συμπαράσταση, την αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του για ταχεία ανάρρωση προς τους ασθενούντες Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και Αλβανίας Αναστάσιο.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον διάκονο  Νικόδημο Σαϊδάμ, για την Κοινότητα Σταυροδρομίου, και ακολούθως στο βαθμό του διακόνου τον Αλέξιο Torrance, διακεκριμένο θεολόγο και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο NotreDame των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του, πριν από τη χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης του έδωσε πατρικές συμβουλές για τη νέα αποστολή του στην Εκκλησία.

Είπε ο Πατριάρχης πως «είναι μεγάλη ευλογία διά σε να καταστής ιερεύς του Υψίστου και μάλιστα ως μέλος του ιερού κλήρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το πνεύμα, το ήθος, τας παραδόσεις της Μεγάλης Εκκλησίας οφείλεις να εκφράζης αμετακίνητος, ανύστακτος, αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι εις την αποστολήν σου.

Ελέγετο, προ μερικών δεκαετιών, ότι ο θεολόγος και ο ιερεύς οφείλουν να κρατούν ‘στο ένα χέρι την Βίβλο και στο άλλο την εφημερίδα’, εν τη εννοία ότι, μαζί με την θεολογίαν, απαραίτητος είναι η πληροφόρησις και η ενημέρωσις, η γνώσις των υπαρξιακών αναγκών και των οραμάτων του συγχρόνου ανθρώπου, των κοινωνικών προβλημάτων, του πνεύματος της εποχής και των τάσεων του πολιτισμού».

Ακολούθως, στην ομιλία του πριν από την εις διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Αλεξίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την σημασία της Εκκλησίας, κάνοντας αναφορά και στο δόγμα της Δ ́ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της ακαδημαϊκής έρευνας του υποψηφίου κληρικού.

«Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινη κοινωνία της ενώσεως του Θεού με τον άνθρωπον και του ανθρώπου με τον Θεόν. Το δόγμα της εν Χαλκηδόνι Δ’ Οικουμενικής Συνόδου ενεργείται εν τη Εκκλησία, και, ως λέγει προσφυώς ο πρύτανις των θεολόγων του εικοστού αιώνος αείμνηστος π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ, ‘Εν τη Εκκλησία ο αγών των κτισμάτων στεφανούται. Η κτίσις πράγματι σώζεται, αποκαθίσταται πλήρως. Εν τη Εκκλησία επαναλαμβάνεται, ή μάλλον συνεχίζεται ‘το μυστήριον’, δηλαδή το θαύμα των δύο φύσεων».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας, ενός σεβάσμιου Προκαθημένου, όπως είπε, που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε ότι οι περιορισμοί της πανδημίας τον εμποδίζουν να μεταβεί στη Σερβία για την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχου Ειρηναίου, όπως είχε πράξει στις Εξοδίους Ακολουθίες άλλων Προκαθημένων, και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο, Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου της Εκκλησίας της Σερβίας, να εκπροσωπήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.