GR US

Απεβίωσε ο επιφανής φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Μαγγίνας

Εθνικός Κήρυξ

Ο αείμνηστος Νίκος Μαγγίνας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΊΟ ΝΙΚΟΥ ΜΑΓΓΙΝΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών ο επιφανής φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Μαγγίνας προσβληθείς από τον κορωνοϊό. Ο αείμνηστος ήταν από τους πλέον στενούς και εξ' απορρήτων συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου καθ' όλη την μέχρι τώρα τριακονταετή Πατριαρχία του, τον οποίον συνόδευε σε όλα τα ταξίδια του ανά τον κόσμο και απαθανάτιζε με τον φωτογραφικό του φακό όλα τα στιγμιότυπα. Από τις συναντήσεις του Πατριάρχη με τον Επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης, τον Πάπα, αρχηγούς κρατών, Συνόδους και Συνάξεις συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το καλοκαίρι του 2016, Θεολογικά και Εκκλησιαστικά Συνέδρια, μέχρι κυριακάτικες και καθημερινές χοροστασίες και Λειτουργίες στον Πατριαρχικό Ναό, σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, σε όμορες Μητροπόλεις και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε επικοινωνήσει με τον αείμνηστο Νίκο Μαγγίνα την Πέμπτη 8 Απριλίου με την παράκληση να μας στείλει μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του αειμνήστου Μητροπολίτη Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, κι όπως πάντοτε ανταποκρίθηκε αμέσως με μεγάλη προθυμία. Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύθηκε στον «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο 10-11 Απριλίου. Ο Νίκος μάς είχε πληροφορήσει πως πρόσφατα είχε κάνει την πρώτη δόση του κινεζικού εμβολίου το οποίο είναι διαθέσιμο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πριν προλάβει να ενεργήσει το εμβόλιο προσβλήθηκε από τον ιό, μάλλον από άλλον φορέα του ιού εντός του Πατριαρχείου, καθότι έχουν προσβληθεί αρκετοί κληρικοί και λαϊκοί τον τελευταίο καιρό συμπεριλαμβανομένου και ενός ιεράρχη. Μας είπε ακόμα ότι μετέβη στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί διέγνωσαν και αποφάνθηκαν ότι δεν συνέτρεχε λόγος να νοσηλευθεί καθότι δεν υπήρχαν και διαθέσιμα δωμάτια διότι υπάρχει μεγάλη έξαρση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά να τεθεί σε απομόνωση κατ' οίκον.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Νικός Μαγγίνας (αριστερά).

Ο Νίκος διέμενε εντός του Πατριαρχείου όπου και συνέβη το μοιραίο, εξέπνευσε στον ύπνο του το πρωί του Σαββάτου 10 Απριλίου. Συγκεκριμένα, τον βρήκε νεκρό ένας εκ των κλητήρων του Πατριαρχείου όταν του πήγε το πρωινό του. Εκείνη την ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατούσε από το παραθρόνιο του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη μνήμη του μαρτυρίου του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε', όταν τον πλησίασε ο κλητήρας και του είπε ότι βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του ο Νίκος Μαγγίνας ζητώντας οδηγίες τι να κάνουν. Ειδοποιήθηκε αμέσως η Αστυνομία και η Υπηρεσία Υγιεινής παρέλαβε το σκήνωμα του άτυχου Νίκου για εξετάσεις και ξεκίνησε η γενική απολύμανση των χώρων του Πατριαρχείου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία του έχει ορισθεί να τελεστεί επί του οικογενειακού τους τάφου στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης του Σισλί.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αποφοίτησε από το Ζωγράφειο και από μικρή ηλικία επί εποχής ακόμα του Πατριάρχη Αθηναγόρα ασχολήθηκε με τη φωτογραφική τέχνη. Διαθέτει ένα πολύ πλούσιο φωτογραφικό αρχείο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν έχει στενούς συγγενείς, ο αδελφός του απεβίωσε πριν μερικά χρόνια στον Καναδά, έχει μόνο εξαδέλφια στην Πόλη.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Νίκος είχε κάποια προβλήματα με τους πνεύμονές του, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε περικαρδίτιδα, πράγμα το οποίο συνετέλεσε στην επιδείνωση της κατάστασής του από τον κορωνοϊό.

Εθνικός Κήρυξ

Το φέρετρο με το σκήνωμα του αειμνήστου Νϊκου Μαγγίνα στην είσοδο του Πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου επί του οποίου κληρικοί της Πατριαρχής Αυλής τελούν Τρισάγιο λίγο πριν το παραλάβουν οι Αρμόδιες Αρχές. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Ο κορυφαίος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, δήλωσε στον «Ε.Κ.» τα ακόλουθα:

«Ο Νίκος Μαγγίνας που έφυγε ειρηνικά, σαν πουλάκι όπως θα 'λεγε ο λαός, υπήρξε μια μορφή ξεχωριστή στο Φανάρι και στην Πόλη. Τον γνώριζαν οι πάντες και τον έκλαψαν κι οι πέτρες. Γνώστης της φωτογραφίας και όχι μόνο, γνώστης των θεμάτων του Πατριαρχείου, υποστηρικτής των δικαιωμάτων του Θρόνου και πραγματικός σωματοφύλακας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ενας σύγχρονος Διογένης, με τον δικό του τρόπο...

Πέρασε κι ακούμπησε στο Φανάρι στηρίζοντάς το με την πένα του και τον φακό του, μην περιμένοντας τίποτα σαν ανταμοιβή. Πέρασε και έφυγε σιωπηλά. Καλή Ανάσταση αγαπητέ μου Φίλε».

Ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, εξέχων ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε στον «Ε.Κ.» τα εξής:

«Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω τα αισθήματά μου αυτή τη στιγμή. Θλίψη, ανθρωπίνως, με διακατέχει από τον χαμό του αγαπητού Νίκου Μαγγίνα.

Εθνικός Κήρυξ

Το σκήνωμα του αειμνήστου Νίκου Μαγγίνα μεταφέρεται στο όχημα το οποίο θα το παραλάβει για την εξέταση και την ετοιμασία του ενταφιασμού του. Προηγούνται κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΊ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Ο Νίκος Μαγγίνας ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Γνωστός και αγαπητός στους εκκλησιαστικούς κύκλους, στους απανταχού της Γης ομογενείς. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, πιστός στην Εκκλησία, στα ήθη και έθιμα του Γένους μας και ιδιαιτέρως της Κωνσταντινουπολίτικης παραδόσεως. Με αγάπη βαθιά και ανιδιοτελή για το Πατριαρχείο μας και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Υπηρέτησε το Πατριαρχείο με τον φωτογραφικό του φακό από μικρή ηλικία, από την εποχή του Πατριάρχη Αθηναγόρα, στα χρόνια της Πατριαρχίας του αοιδήμου Πατριάρχου Δημητρίου, αλλά κυρίως κατά τα τριάντα χρόνια πατριαρχίας του νυν Πατριάρχου μας Βαρθολομαίου. Με τον φωτογραφικό του φακό απαθανάτισε όλη την ιστορία του Πατριαρχείου μας των τελευταίων τριάκοντα ετών. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον στήριζε και τον αγαπούσε. Κι αυτός ήταν αφοσιωμένος και πιστός στον Πατριάρχη του. Μας έλεγε πάντοτε ότι 'ο Βαρθολομαίος είναι ο μεγαλύτερος Πατριάρχης των τελευταίων τριών αιώνων'. Θα τον θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης του Πόλης που θα τον καλύψει. Ο Θεός να τον αναπαύει εν Χώρα Ζώντων».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προέβη στο ακόλουθο ιδιαίτερα συγκινητικό σχόλιο για τον Νίκο Μαγγίνα:

«Η τελευταία συνομιλία μου με τον αγαπημένο σε όλους Νίκο Μαγγίνα:

Πληροφορήθηκα ότι είχε κολλήσει τον ιό και τον κάλεσα να του πω περαστικά. Η φωνή του ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένη, χαμηλή, κουρασμένη. Μου είπε ότι προσπάθησε να πετάξει για Αθήνα, για να κάνει ιατρικές εξετάσεις, αλλά δεν πρόλαβε το αεροπλάνο. Ετσι αναγκάστηκε να πάει στους γιατρούς στην Πόλη, όπου διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Ήδη από την Κυριακή της Ορθοδοξίας που τον είχα δει στην Πόλη φαινόταν ότι η υγεία του είχε επιδεινωθεί. Άλλωστε, ποτέ δεν πρόσεχε τον εαυτό του. Μόνη του έγνοια ήταν το Πατριαρχείο μας, η Ομογένειά μας, ο Πατριάρχης μας. Όλα τα άλλα ήταν δεύτερα για εκείνον. Ο Μαγγίνας ήταν ένας κοσμοκαλόγηρος 'παπαδιαμαντικού' τύπου, ένας ευγενής Κωνσταντινουπολίτης παλαιάς κοπής, κιμπάρης.

Η Πόλη τον κράτησε. Δεν τον άφησε να φύγει. Οπως και ο ίδιος δεν άφησε ποτέ την Πόλη μας. Όσα χρόνια κι αν έζησε στην Αθήνα, στο τέλος η γη της γενέτειρας τον έλκυσε πάλι στο δρόμο της επιστροφής. Τώρα πια πρέπει να παραδοθεί στη γη αυτή, εκεί που είναι οι πατέρες μας όλοι. Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Όταν έρθει η ώρα, να είμαστε στη γη των πατέρων μας, αυτή που ζυμώθηκε με τα όνειρα, τον πόνο, τις χαρές, τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τελεί Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου Νίκου Μαγγίνα, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι περιστοιχισμένος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μας Μαγγίνα, ή 'Νικάκη', όπως συνήθιζα να σε λέω στην Πολίτικη διάλεκτο. Θα σε θυμόμαστε πάντα».

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, στενός συνεργάτης και επί πολλά χρόνια αγαπητός φίλος του αείμνηστου Νίκου Μαγγίνα δήλωσε στον «Ε.Κ.»:

«Η ψυχή μας είναι κατώδυνη με τη λυπητερή αγγελία της εκδημίας του Νίκου Μαγγίνα, αφοσιωμένου πνευματικού υιού του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, ο οποίος συνέλαβε με τη φωτογραφική του μηχανή πολλές από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της Εκκλησίας μας.

Μας παρηγορεί το γεγονός πως εξεδήμησε την ημέρα του μαρτυρίου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' εις μαρτυρία της Πίστεώς μας και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος εξεδήμησε την ίδια μέρα πριν από χρόνια μαρτυρεί πως η καρδιά του αειμνήστου Νίκου Μαγγίνα ήταν πάντοτε με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε ως το νέο παιδί το οποίο δεν μεγάλωσε ποτέ. Οπως ο Λάκης Βίγκας είπε 'το αγόρι μας που ποτέ δεν γέρασε'. Ας είναι η μνήμη του αιωνία».