GR US

Η πορεία ζωής ενός μεγάλου υμνωδού της Εκκλησίας, του Χαριλάου Ταλιαδώρου

Εθνικός Κήρυξ

Ο αείμνηστος Αρχων πρωτοψάλτης της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλαος Ταλιαδώρος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ.  Ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλαος Ταλιαδώρος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών λαβωμένος από τον κορωνοϊό, ήταν ένας εκ των μεγαλυτέρων και σπουδαιότερων ιεροψαλτών της Εκκλησίας, με πανελλαδική και παγκόσμια αναγνώριση.

«Εφυγε» έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών του καθότι ο ιός είχε επιφέρει ανεπίστρεπτες επιπλοκές και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Η Εξόδιος Ακολουθία του τελέσθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στο κοιμητήριο της Θέρμης Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και κατευόδωσε τον Αρχοντα της Ιερής Υμνωδίας στην τελευταία του κατοικία. Ο αείμνηστος είχε επισκεφθεί προ ετών την Ομογένεια της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βοστώνης και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, όπου έψαλλε σε Εσπερινό καταπλήσσοντας τους φοιτητές και τους πολλούς Ελληνορθόδοξους πιστούς οι οποίοι είχαν συρρεύσει για να τον ακούσουν.

Ο αείμνηστος  Χαρίλαος Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη και καταγόταν από την Κόνιτσα της Ηπείρου.

Ηταν πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών, μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη το 1945 με τον Αρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ο αείμνηστος ανέλαβε ιεροψάλτης από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης όπως Αγιο Θεράποντα Κάτω Τούμπας μεταξύ των ετών 1942-1944, Αγίου Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου 1944-1952 και για πάνω από εξήντα οκτώ χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Δίδαξε τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1964-1967, στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου με πλούσια ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική παρουσιάζεται η σύγχρονη συνθετική - εκδοτική του δραστηριότητα.

Τα σπουδαιότερα από τα έργα του που έχουν εκδοθεί είναι: το «Πρότυπον Αναστασιματάριον» (Θεσ/κη 1976, 2η έκδοση «βελτιωμένη», Θεσ/κη 2001) η «Επίτομος Λειτουργία» (Θεσ/κη 1972, 5η έκδοση 2003, «βελτιωμένη μετά προσθήκης νέων μαθημάτων», Θεσ/κη 2003) το «Νέο Ειρμολόγιο Καταβασιών του όλου Ενιαυτού Αργό και Σύντομο» (Θεσ/κη 1994) το «Τριώδιον περιέχον Δοξαστικά και Ιδιόμελα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής» (Θεσ/κη 2000) «Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς» (Θεσ/κη 1998) «O Ακάθιστος Υμνος» (Θεσ/κη, 3η έκδοση «βελτιωμένη», Θεσ/κη 2004). Πλουσιότατη παρουσιάζεται επίσης και η δισκο-κασετογραφική του δραστηριότητα, με Δίσκους (LP) (Μ. Εβδομάδας, Θ. Λειτουργίας, Μέλη Αναστάσιμα), Κασέτες (Δωδεκαημέρου, Πάσχα, Τριωδίου, Πεντηκοσταρίου, Υμνοι Θεοτόκου, Θεοτόκε Παρθένε Μπερεκέτη, κ.ά.) και συγχρόνως ψηφιακούς (CD) (Δωδεκαημέρου, Μ. Εβδομάδας, Παρακλητικού Κανόνα, Παναγίας Σουμελιώτισσας, Εσπερινού και Θ. Λειτουργίας Μεταμορφώσεως, Νεκρωσίμου Ακολουθίας, Oρατόριο Αποκάλυψης Ιωάννου, κ.ά.).

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερμηνείες του σε Καλοφωνικούς Ειρμούς του Πέτρου Μπερεκέτη και Δανιήλ πρωτοψάλτου (στη σειρά «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», Σώμα Δεύτερο, CD 10o). O Χαρίλαος Ταλιαδώρος ήταν ένας από τους πιο ενεργούς ιδιοπρόσωπους σύγχρονους ψάλτες του καθαυτό Ελλαδικού, και ειδικότερα του Βορειο-Ελλαδικού χώρου.

Με πληροφορίες από το «Φως Φαναρίου»