GR US

Μηνύματα και Χοροστασία Μητροπολίτη Σάρδεων Ευαγγέλου στο Φανάρι

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος μπροστά στον αρχιερατικό Θρόνο κατά την εισόδευση των Τιμίων Δώρων στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Εγινε η τελετή του Μικρού Μηνύματος στο επίσημο Πατριαρχικό Γραφείο και του Μεγάλου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Μητροπολίτη Σάρδεων Ευαγγέλου με τα οποία έλαβε την «επίταξη» της Εκκλησίας και την ανάληψη επίσημα της Μητρόπολης Σάρδεων.

Προς τούτο εκδόθηκε και το ακόλουθο επίσημο ανακοινωθέν:

«Οικουμενικόν Πατριαρχείον

Αγία και Ιερά Σύνοδος

Το Σάββατον, 21ην τ.μ. Νοεμβρίου, ετελέσθη εν τω επισήμω Πατριαρχικώ Γραφείω το Μικρόν Μήνυμα επί τη κατά τον παρελθόντα μήνα γενομένη εκλογή του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, ενώπιον των παρευρεθέντων αγίων Αρχιερέων και των Συνοδικών Γραφείων, εν συνεχεία δε ετελέσθη εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου το Μέγα Μήνυμα και η Ευχαριστία.

Η Αυτού Σεβασμιότης, Μητροπολίτης Σάρδεων, συλλειτουργήσας κατά την εορτήν των Εισοδίων της Θεοτόκου μετά της Α. Θ. Παναγιότητος και χοροσταστήσας την επομένην κατά την Θείαν Λειτουργίαν εν τω Π.Π. Ναώ, επιστρέφει εις Αμερικήν την προσεχή Δευτέραν, 23ην τ.μ..

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 22α Νοεμβρίου 2020.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου»

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, απομάκρυνε τον Μητροπολίτη Ευάγγελο από τη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης στην οποία υπηρέτησε επί 17 σχεδόν έτη και τον μετέθεσε δ' εκλογής στην εν ενεργεία Μητρόπολη Σάρδεων στη Μικρά Ασία. Ταυτόχρονα τιμώρησε με την ποινή της αργίας από κάθε ιεροπραξία τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, ενώ προ ετών του είχε επιβάλλει εκκλησιαστική μομφή.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος, χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κατά τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του νεοανακηρυχθέντος Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη του εν Ευβοία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα κατά τη Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε σε ακρόαση τον Μητροπολίτη Ευάγγελο με τον οποίο είχε μακρά συνεργασία.

Επίσης, Γεωργιανοί διπλωμάτες και εκπρόσωποι της Γεωργιανής Κοινότητας επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι το απόγευμα της Κυριακής, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Μητροπολίτες του Θρόνου, Σάρδεων Ευάγγελος και Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος, καθώς και ο υπεύθυνος της Γεωργιανής Ενορίας της Πόλης, π. Ilia Jinjolava.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος χοροστατεί επί του αρχιερατικού Θρόνου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Εν τω μεταξύ, σε κείμενό του στον Ιστότοπο «Φως Φαναρίου», ο γνωστός δημοσιογράφος και φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Μαγγίνας έγραψε τα εξής:

«Συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο επάξια προαχθείς Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος (21, 22 Νοεμβρίου 2020).

Το γεγονός αυτό ανακάλεσε στη μνήμη μου τον Ιεράρχη Μάξιμο (1914 -1986), προκάτοχο της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως, η οποία καταγράφεται ως μια από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως.

Τον αοίδιμο Ιεράρχη τον γνώριζα εκ του σύνεγγυς και τον τιμούσα ιδιαιτέρως.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η Νέα Υόρκη δέχτηκε μια τρομερή τρομοκρατική επίθεση, εξαιτίας της οποίας καταστράφηκε ολοσχερώς ο Ναός του Αγίου Νικολάου που γειτνίαζε με τους Δίδυμους Πύργους. Ενα μήνα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, τον Οκτώβριο του 2001, βρέθηκα στη Νέα Υόρκη και επισκέφθηκα τους χώρους με το αποτύπωμα της καταστροφής.

Στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο Ναΐδριο του Αγίου Παύλου, 'φιλοξενούνταν' κάποια, λιγοστά αντικείμενα, που ως εκ θαύματος - διασώθηκαν. Αυτά ήταν λίγα κεριά και ένα βιβλίο. Η έκπληξή μου υπήρξε μεγάλη, όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος μού παρουσίασε το μοναδικό βιβλίο που 'επέζησε', αν και 'ταλαιπωρημένο', της γενικής καταστροφής. Διεπίστωσα ότι αυτό ήταν το σύγγραμμα του Μητροπολίτη Σάρδεων Μαξίμου που έφερε τον τίτλο 'Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία'.

Η χαρά μου ήταν μεγάλη, καθώς διέκρινα έναν υψηλό συμβολισμό στη διάσωση, μέσα στο χαλασμό, του αφιερωμένου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βιβλίου.

Αυτό το γεγονός επανέφερε στη μνήμη μου η εκλογή στην ιστορική Επαρχία της Μικράς Ασίας, του Μητροπολίτου Σάρδεων Ευαγγέλου και η έλευσή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη Βασιλίδα των πόλεων».