GR US

Ο Ερντογάν επιμένει για την Αγία Σοφία σύμφωνα με τη «ΝΥΤ»

Αssociated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από την γυναίκα του Εμινέ χαιρετούν τους υποστηρικτές τους, εντός της Αγίας Σοφίας τον Μάρτιο του 2018 (Kayhan Ozer/Pool Photo via AP, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με εκτενές άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς» επανήλθε την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, στο θέμα της Αγίας Σοφίας με τίτλο «Ο Ερντογάν λέει ότι θα κάνει πάλι τζαμί την Αγία Σοφία, παρά την παγκόσμια κατακραυγή». Στην εισαγωγή του άρθρου αναφέρεται πως από «τότε που χτίσθηκε τον έκτο αιώνα αλλάζει χέρια από αυτοκρατορία σε αυτοκρατορία. Η Αγία Σοφία υπήρξε ως Βυζαντινός Καθεδρικός Ναός, μουσουλμανικό τζαμί από τους Οθωμανούς και τέλος μουσείο. Τώρα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει κινήσεις για να ανακηρύξει την Αγία Σοφία σε εν ενεργεία τζαμί, εκπληρώνοντας ένα δικό του όνειρο, των υποστηρικτών του και των συντηρητικών μουσουλμάνων πολύ πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας, ωστόσο υπάρχει η απειλή για το ξέσπασμα μιας διεθνούς μανίας».

Τονίζεται στο άρθρο πως «η ιδέα μεταποίησης του καθεστώτος του μνημείου έχει πυροδοτήσει εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, έχει εξοργίσει τους χριστιανούς ανά την Οικουμένη, κι έχει προκαλέσει μία ομαιχμία αντιδράσεων και δυσφορίας από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες από διαφορετικές περιοχές όπως είναι του υπουργού των Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο και του Πατριάρχη της Ρωσίας Κυρίλλου».

Παράλληλα, οι αντίθετοι του Ερντογάν λένε πως εγείρει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποια πολιτική κρίση, προκειμένου να προκαλέσει την υποστήριξη των υποστηρικτών του της εθνικιστικής και συντηρητικής του βάσης.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως με δεδομένη την κρισιμότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν έπειτα από 18 χρόνια στο πηδάλιο της τουρκικής πολιτικής σκηνής, ίσως να υπάρχουν περισσότερη αιτία από ποτέ άλλοτε για να εκληφθούν οι συνομιλίες του σοβαρά. Εχοντας χάσει την Κωνσταντινούπολη στις περσινές τοπικές εκλογές, βλέπει την ισχύ του κόμματός του να διολισθαίνει στις δημοσκοπήσεις καθώς η πανδημία του  κορωνοϊού έχει κλονίσει ακόμα περισσότερο την τρωτή Οικονομία.

Γίνεται αναφορά στην απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της 2ας Ιουλίου για την μετατροπή ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την αναμενόμενη τελική απάντηση εντός δύο εβδομάδων και στη συνέχεια αναμένεται ο Ερντογάν να προβεί στην τελική απόφαση.

Πριν από 25 και πλέον χρόνια που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και μέχρι σήμερα που είναι πρόεδρος της χώρας εργάζεται για να αφήσει τη σφραγίδα του στην αγαπημένη του ιδιαίτερη πατρίδα του. Καθάρισε το χρυσό κέρας, κατασκεύασε γέφυρες και σύριγγες και έχτισε καινούργια τζαμιά σε περίοπτες τοποθεσίες της Πόλης. Αλλά η Αγία Σοφία είναι ο αρχαιότερος και αρχιτεκτονικά μοναδικός Καθεδρικός Ναός παγκοσμίως και είναι η περηφάνια της ιστορικής περιοχής.

Ωστόσο, οι οπαδοί του Ερντογάν κάνουν λόγο ότι η Αγία Σοφία είναι το τρίτο ιερότερο τζαμί του Ισλάμ έπειτα από το Μέγα Τζαμί της Μέκκας και το Al-Asga Τζαμί στα Ιεροσόλυμα και επιμένουν πως από τη στιγμή που είχε γίνει τζαμί δεν όφειλε ποτέ να απολέσει την ιερότητά του.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τον οποίον αναφέρει ότι «είναι πνευματικός ηγέτης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και παραθέτει τις δηλώσεις του που έκανε πριν μερικές μέρες κατά τη διάρκεια κηρύγματός του πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα αποκαρδιώσει εκατομμύρια χριστιανών ανά τον Κόσμο και θα διαιρέσει χριστιανούς και μουσουλμάνους».