GR US

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πύλη Ανδριανουπόλεως

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προΐσταται της Θείας Λειτουργίας επί τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Πύλης Αδριανουπόλεως, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο και τον Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, προέστη της Θείας Λειτουργίας, κατά την εορτή της μνήμης του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Πύλης Αδριανουπόλεως, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου και του Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιότατος, τέλεσε και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του ιεροδιακόνου π. Ηρακλή Jinjolava, κληρικού Γεωργιανής καταγωγής, δίνοντάς του το όνομα Ηλίας, προς τιμήν του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία Β', του οποίου, κατά μία αγαθή σύμπτωση, το κατά κόσμον όνομα ήταν επίσης Ηρακλής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του υπογράμμισε πως «εν κατανύξει και χαρά τελούμεν σήμερον εις τον ιστορικόν ιερόν ναόν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Πύλης Αδριανουπόλεως την εις πρεσβύτερον χειροτονίαν σου. Εν τω προσώπω σου, η γεωργιανή παροικία της Πόλεώς μας αποκτά τον μόνιμον ιερέα της, σάρκα εκ της σαρκός της, και ούτως αρχίζει μία νέα περίοδος εις την ζωήν της. Είναι μεγάλη ευλογία και ιδιαίτερον προνόμιον διά σε, να ανήκεις από της σήμερον εις τον ιερόν κλήρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίον είναι πιστός φύλαξ της παραδόσεως των Πατέρων, των Αγίων και των Μαρτύρων της πίστεως, της φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας της Ορθοδοξίας».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τελεί την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Ηρακλή Jinjolava, κληρικού Γεωργιανής καταγωγής, δίνοντάς του το όνομα Ηλίας, προς τιμήν του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

Ο Πατριάρχης συμπλήρωσε πως «αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να διακονεί όλους τους εν τη χώρα ταύτη ορθοδόξους πιστούς, ανεξαρτήτως εθνικότητος, γλώσσης και πολιτισμικής ταυτότητος. Αυτός ο υπερεθνικός ρόλος της Μεγάλης Εκκλησίας εμπερικλείει πολλάς δυνατότητας ποιμαντικής δραστηριοποιήσεως και καλής μαρτυρίας εις τας συγχρόνους πλουραλιστικάς κοινωνίας.

Και εσύ, εις την ιερατικήν και ποιμαντικήν διακονίαν σου θα βιώσεις εντόνως την παρουσίαν της διαφορετικότητος και την συμβίωσιν των διαφορετικών. Θα κληθείς να δίδης την μαρτυρίαν σου μέσα εις ένα χώρον με πολλάς απαιτήσεις προς σε και την ιερατικήν σου συνείδησιν, αλλά και με πολλάς ευκαιρίας διά προσφοράν προς τον συνάνθρωπον. Είναι βέβαιον ότι θα συναντάς ανθρώπους, οι οποίοι δεν ανήκουν εις την Εκκλησίαν, είναι όμως άνθρωποι θεοφοβούμενοι και σέβονται τα μνημεία, τα προσκυνήματα και τας παραδόσεις μας. Η χριστιανική πίστις, η οποία είναι η σπουδαιοτέρα αξιολογική επανάστασις εις την Ιστορίαν της ανθρωπότητος και βλέπει εις τον κάθε άνθρωπον την θείαν προέλευσιν και τον αιώνιον αυτού προορισμόν, απαιτεί τον σεβασμόν προς κάθε άνθρωπον. Αυτός ο σεβασμός απορρέει από το κέντρον της πίστεώς μας, και οφείλει και δύναται να συμβαδίζει με την καλλιέργειαν, την βίωσιν και τον αγώνα διά την διάσωσιν της ιδικής μας ορθοδόξου χριστιανικής ταυτότητος».

Απευθύνοντας πατρικούς λόγους και συμβουλές προς το νέο κληρικό του Θρόνου ο Παναγιότατος υπενθύμισε ότι ο ιερέας δεν ανήκει στον εαυτό του, αλλά στον Χριστό και τον λαό του Θεού. Εις το σημείον αυτό, επιθυμούμεν να επαναλάβομεν αυτό το οποίον αναφέρομεν συχνάκις: Υπάρχει μία 'εικονική ιερωσύνη', η οποία θέλει περισσότερον να φαίνεται παρά να είναι, να επιδεικνύεται παρά να θυσιάζεται, να διεκδικεί παρά να προσφέρει. Αυτή η ιερωσύνη δεν πείθει κανέναν».

Εθνικός Κήρυξ

Το εκκλησίασμα κατά την εορτή του Αγίου Παϊσίου στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πύλη Ανδριανουπόλεως, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην λιπαρά μόρφωση και την θεολογική κατάρτιση, στην γλωσσομάθεια, στην σεμνότητα και το εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος του νέου πρεσβυτέρου, που, όπως είπε, εγγυώνται μίαν χριστοπρεπή και καρποτόκον διακονίαν της Εκκλησίας.

Στην αντιφώνησή του, ο π. Ηλίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό του, αλλά και για την μεγάλη αγάπη και την ποιμαντική φροντίδα Του προς τους Ορθοδόξους πιστούς που κατάγονται από την Γεωργία και διαβιούν στην Πόλη.

«Υπάρχει ιστορική συγγένεια και δεσμός αγάπης μεταξύ των Εκκλησιών της Γεωργίας και της Κωνσταντινουπόλεως, από τους αποστολικούς χρόνους. Διαβάζουμε στον Βίο της εκ Καππαδοκίας Ισαποστόλου Νίνας, ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος απέστειλε, από την βασιλική αυτή Πόλη, τον πρώτο επίσκοπο και πρεσβυτέρους στην Ιβηρία. Η ταπεινή παρουσία μου μπροστά στην Παναγιότητά σας είναι μία επιπλέον μαρτυρία αυτής της αδιάκοπης συγγένειας! Η χειροτονία ενός Γεωργιανού πρεσβυτέρου στην Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δηλώνει ξεκάθαρα την πανορθόδοξη ενότητα και μαρτυρεί την φροντίδα που δείχνετε ως αληθινός ποιμένας και πατέρας προς κάθε άνθρωπο και κάθε λαό».