GR US

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Εξαρχία του Πατριαρχείου στην Κύπρο

Ευρωκίνηση

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος επισκέπτεται την Εξαρχία του Πατριαρχείου στην Κύπρο. Προέστη της Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στην παλαιά Λευκωσία, ο οποίος ανήκει στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, στο τέλος της οποίας προχείρησε σε Αρχιμανδρίτη τον ιερομόναχο Διονύσιο, ο οποίος υπηρετεί στην Εξαρχία.

Με τον Πατριάρχη Θεόδωρο συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Κισούμου Μάρκος και Νιτρίας Νικόδημος, ενώ παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Θεοχάρης Λαλάκος, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Χρίστος Μαυρής, ο Αρχων οφικιάλιος τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Κωνσταντίνος Τσιρίδης και πλήθος πιστών.

Επίσης, ο Πατριάρχης τέλεσε την ύψωση και περιφορά του Τιμίου Σταυρού στον σολέα, όπου αναπέμφθηκαν δεήσεις και ψάλθηκαν οι εκατοντάδες των «Κύριε ελέησον».

Με λόγια πατρικής αγάπης απευθύνθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος προς τους παρευρισκομένους επισημαίνοντας εμφαντικά πως η εν Κύπρω παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οφείλεται ως επί το πλείστον στην υπερπερισσή αγάπη τού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος πολυμερώς και πολυτρόπως ενισχύει το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τόσο υλικά όσο και πνευματικά. Ο Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ήλθα στο ευλογημένο μας νησί την Κύπρο μας, για να ευχαριστήσω από την καρδία μου τον Μακαριώτατό μας Χρυσόστομο Β΄ Κύπρου που άνοιξε την καρδία του και μου έδωσε εκκλησία, μου έδωσε μια ανοιχτή αγκαλιά εδώ στην Κύπρο, για να μπορώ να έρχομαι να λειτουργώ, να σας χαιρετώ, να σας δίδω το αντίδωρο, να σας ακούω, να με ακούτε και να πορεύομαι με τα παιδιά μου στις ατελείωτες ιεραποστολές».

Ακόμη, αναφερόμενος στη μεγάλη δεσποτική εορτή της Υψώσεως τού Τιμίου Σταυρού, ο Μακαριώτατος είπε: «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την αγίαν σου Ανάστασιν υμνούμεν κα? δοξάζομεν! Υμνολογία, δοξολογία, μετάνοια, δάκρυα, ελπίδα, αγκάθινα στεφάνια, τριαντάφυλλα, ηλιαχτίδες, σύννεφα που λάμπουν στον ουρανό, άστρα λαμπερά είναι η ζωή του κάθε πιστού. Πήραμε πρωί - πρωί από το πιο ευλογημένο άνθος που μας προσέφερε ο Τίμιος Σταυρός από τα Ιεροσόλυμα, με την αγία μητέρα την Ελένη, τον βασιλικό. Πήραμε τριαντάφυλλα κόκκινα για να συμβολίζουν το αίμα του Χριστού μα και γυρίσαμε αιώνες, αιώνες πίσω στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ και είδαμε στα μάτια μας έναν αγιασμένο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τον Μακάριο, να υψώνει τον Τίμιο Σταυρό και όλοι χαιρετίζουμε τον Κύριό μας από τότε μέχρι σήμερα με δύο λέξεις ‘Κύριε Ελέησον, Κύριε Ελέησον’».

Πρόσθεσε πως «αυτή η αγάπη, αυτή η ελπίδα που πηγάζει από τον Σταυρό του Κυρίου μας, μας συντροφεύει σε όλη την χρονιά που θα έρθει, σε όλα τα χρόνια που θα έρχονται και θα φεύγουν. Και όπως λέμε φέτος, υψώνεται ο Τίμιος Σταυρός εν τω μέσω της πανδημίας, ένα τηλεγράφημα από τον Χριστό ότι είμαστε χώμα, μια χούφτα χώμα γεμάτη από Θεό». Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τους δύο Επισκόπους του Πατριαρχείου ο Μακαριώτατος τόνισε στον μεν Επίσκοπο Κισούμου Μάρκο πως «σήμερα εκπροσωπείς, Θεοφιλέστατε Μάρκε μου, την Ιεραποστολή εκεί που σε έστειλα στην μακρινή Κένυα για να δείξεις σε αυτούς τους ανθρώπους ότι το μόνο κουράγιο που έχουνε είναι ο Τίμιος Σταυρός». Στον δε Επίσκοπο Νιτρίας Νικόδημο είπε «Αγιε Νιτρίας, μας εκπροσωπεύεις εδώ στην Κύπρο μας μαζί με τους άρχοντες, σε ευχαριστώ. Σε γνώρισα πριν από σαράντα ολόκληρα χρόνια, ίσως και παραπάνω στην Αγία Πόλη την Ιερουσαλήμ, εκεί Νικόδημέ μου που υψώθηκε ο Τίμιος Σταυρός, από εκεί που εξήλθε το μήνυμα της Ανάστασης και σε ευχαριστώ, σε ευχαριστώ μέσα από την καρδία μου κι εσένα και όλους που μοχθείτε και μοχθήσατε για να χτυπάει η Αλεξανδρινή καρδιά σε αυτό το ευλογημένο μετόχιό μας. Και που στον Αγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, μιας και ο δικός μου Πατριαρχικός Ναός κάτω στην Αλεξάνδρεια Σάββας ο Ηγιασμένος και η Λαύρα του κάτω στα Ιεροσόλυμα ολόχαρη ποτίζει την Νεκρά Θάλασσα με τα δάκρυα των Πατέρων και Ασκητών».

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρέσβη, τον Υπαρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας για την παρουσία τους και ευχήθηκε ο Θεός να «ευλογεί την Κύπρο και ως Αρχων Ειρήνης, Αγάπης και Ελπίδος να φέρει την Ανάσταση στον Ελληνοκυπριακό λαό, καθώς επίσης και τον Αρχοντα του Πατριαρχείου κ. Τσιρίδη για την προσφορά του στον Αλεξανδρινό Θρόνο και στους κατατρεγμένους αδελφούς μας στην αχανή Αφρικανική Ηπειρο».