GR US

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας συμμετείχε στην Ακολουθία της Αναστάσεως

Εθνικός Κήρυξ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος μεταδίδει το Αγιος Φως στον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Scott Morrison και στον Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Geoff Lee.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ΣΥΔΝΕΫ. Σε πανηγυρική και αναστάσιμη ατμόσφαιρα εορτάστηκε στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Αυστραλίας η «Εορτή των Εορτών» για τη Χριστιανοσύνη, η Ανάσταση του Χριστού.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των χιλιάδων πιστών στον Ι. Ναό Αναστάσεως του Χριστού, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ, όπου της Ακολουθίας της Αναστάσεως και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Μελόης κ. Αιμιλιανό. Το «παρών» έδωσε και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Scott Morrison (Σκοτ Μόρισον), καθώς και ο Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Geoff Lee (Τζεφ Λι).

Προ της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Πρωθυπουργό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ κατά τη διάρκεια της Τελετής της Αναστάσεως, τον καλωσόρισε ενώπιον του λαού, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για τον Ελληνισμό και τον ίδιο η παρουσία του πρώτου της χώρας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο κ. Μόρισον, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Jenny (Τζένυ), απηύθυνε θερμό μήνυμα και ευχές προς τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, ενώ νωρίτερα, εισερχόμενος με ευλάβεια στον Ιερό Ναό, άναψε ένα κερί και για τους δοκιμαζόμενους από την πανδημία κατοίκους της Ινδίας.

Στην Τελετή της Αναστάσεως παρέστησαν ακόμη ο πολιτειακός Βουλευτής, Mark Coure, η Υπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Μάρθα Μαυρομμάτη, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, Χρήστος Καρράς, με τη σύζυγό του, Εμπορική Ακόλουθο, κ. Κάτια Γκίκιζα.

Το Πασχαλινό Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου έχει ως εξής:

«Τιμιώτατοι Αδελφοί συνεπίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

Οι Μυροφόρες γυναίκες επισκέφθηκαν τον τάφο του Χριστού ‘λίαν πρωί’ (Λουκ. 24, 1) χωρίς να φοβηθούν το σκοτάδι και το μίσος των Ιουδαίων, προκειμένου να αλείψουν το νεκρό σώμα με μύρα και αρώματα κατά την παράδοσή τους. Παρά τις λογικές δυσκολίες, που εύλογα θα προβλημάτιζαν κάθε άνθρωπο, δε δίστασαν να ξεκινήσουν. Κι όταν έφτασαν εκεί, άρχισαν να ανακαλύπτουν το θαύμα της τόλμης και του θάρρους τους: Ο τάφος ήταν ανοικτός. Ο τεράστιος λίθος που σφράγιζε την είσοδό του είχε μετακινηθεί. Οι στρατιώτες που φρουρούσαν το σώμα του Ιησού είχαν εξαφανιστεί. Το νεκρό σώμα απουσίαζε και τις εξηγήσεις για όλα αυτά τα παράδοξα φαινόμενα τις έδινε ένας λαμπροφορεμένος άγγελος.

Ο πρώτος λόγος που άκουσαν από τον άγγελο ήταν ‘μη φοβείσθε υμείς’ (Ματθ. 28, 5). Πολύ δυνατός αυτός ο λόγος. Να μη φοβάστε! Στην εποχή μας χρειάζεται ο λόγος αυτός όσο ποτέ άλλοτε. Να μη φοβάστε, να έχετε θάρρος και τόλμη. Να μη φοβάστε για αυτό που είστε. Να μη φοβάστε να ομολογήσετε την πίστη σας και την ταυτότητά σας. Να μη φοβάστε να μαρτυρείτε την καταγωγή σας και πάνω από όλα να μη φοβάστε να λέτε την αλήθεια. Το ανώτερο επίτευγμα που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος δεν είναι η γνώση ή η καταξίωσή του από τον κόσμο τούτο, αλλά το να μπορέσει να διαλύσει μέσα του κάθε φοβία και κατάθλιψη, κάθε στεναχώρια και πίεση. Ο Ορθόδοξος Χριστιανός δε φοβάται τον θάνατο και δε δειλιάζει μπροστά σε οποιαδήποτε δοκιμασία της καθημερινότητας.

Σήμερα, λοιπόν, που εορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού, σας καλώ όλους, από τη μια άκρη της Αυστραλίας μέχρι την άλλη, να διαλύσετε μέσα σας κάθε φοβία και να αποκτήσετε το θάρρος και την τόλμη των Μυροφόρων γυναικών. Η σημερινή εποχή ίσως μας μαθαίνει να μην τολμούμε, να μην αναζητούμε, να μην έχουμε θάρρος και ελπίδα. Ομως ο Χριστός μας διδάσκει το αντίθετο: να τολμούμε, να οραματιζόμαστε, να έχουμε θάρρος και να ελπίζουμε. Απευθυνόμενος σε όλο το Ορθόδοξο ποίμνιο της Αυστραλίας, προτρέπω τον κάθε ένα και την κάθε μία χωριστά: Μη φοβάσαι. Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις».