GR US

Οικουμενικός Πατριάρχης: Τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει τους πιστούς κατά του Ισλάμ

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταδίδει το Αγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης η οποία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορωνοϊού στα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.
Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος ενόψει και της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας της γειτονικής χώρας για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε μεταξύ άλλων το μήνυμα πως «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον Κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.

Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του μνημείου.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον Κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Υπενθυμίζεται, όπως είχε αναφέρει το «Associated Press» πρόσφατα, «η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά (τουρκικά: Ayasofya, λατινικά: Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή Μεγάλη Εκκλησία, είναι ναός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Το παρόν κτίριο ξεκίνησε να ανεγείρεται το 532 και εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α’, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις και Ισίδωρο από τη Μίλητο.

Από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Κατά την διάρκεια της άλωσης από τους Φράγκους, η Αγία Σοφία υπέστη τεράστιες ζημιές.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο. Επίσης κατά την περίοδο την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγιναν σημαντικές καταστροφές στις τοιχογραφίες του ναού (ασβεστώθηκαν), αφού η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος θεωρείται βλασφημία για το Ισλάμ.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του ναού τον κατατάσσει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας».

Εξάλλου, την Εδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ (David Satterfield).

Ο κ. Σάτερφιλντ έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση για θέματα της ζωής της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, για την περί αυτήν Ομογένεια, αλλά και για το ευρύτερο Ορθόδοξο ποίμνιο στην Τουρκία.

Τον Αμερικανό πρέσβη συνόδευαν ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Πόλη, Πίτερ Σι (Peter T. Shea) και το στέλεχος του προξενείου Ερικ Ιγκλεστον (Eric Eggleston), ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο Αρχων Διδάσκαλος του Γένους, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου.