GR US

Θεμελίωση του πρώτου Ορθόδοξου Μοναστηριού στην Αυστρία

Εθνικός Κήρυξ

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της υπό ανέγερση πρώτης Ορθόδοξης Μονής στην Αυστρία. Φωτογραφία Μητρόπολη Αυστρίας

ΒΙΕΝΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος τέλεσε εις Sankt Andrä Zicksee την Κατάθεση του Θεμελίου Λίθου της πρώτης εν Αυστρία Ορθοδόξου υπό ανεγέρσεως Ιεράς Μονής της Αγίας Σκέπης και του Αγίου Παϊσίου, παρουσία εκπροσώπων των κρατικών, τοπικών, διπλωματικών και εκκλησιαστικών αρχών, αλλά και αρκετών πιστών, αφού εξαιτίας της παρούσης υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού Covid-19 και των δεδομένων μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή συνωστισμών, η προσέλευσις περισσοτέρων προσώπων δεν ήταν δυνατή. Τα διάφορα τμήματα του Λίθου τοποθετήθηκαν από τον Μητροπολίτη Αρσένιο, του Περιφερειάρχη του Burgenland κ. Hans Peter Doskozil, του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου του Eisenstadt κ. Ägidius Zsifkovics, του τοπικού Δημάρχου κ. Andreas Sattler και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Παϊσίου Jung.

Η Α.Θ.Π. και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, που δεν παρευρέθηκε στην εν λόγω τελετή εξαιτίας της εξελίξεως της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19, σε μήνυμα που απέστειλε, τονίζει την σημασία ανεγέρσεως Ορθοδόξου Ιεράς Μονής στο κέντρο της Εσπερίας ευχόμενος αυτή να καταστεί τόπος συνάντησης μεταξύ ανθρώπων και Θεού με πολλούς πνευματικούς καρπούς. Από πλευράς της Ρώμης, τις ευχές του Προκαθημένου αυτής μετέφερε μέσω μηνύματος ο Καρδινάλιος Kurt Koch τονίζοντας ταυτοχρόνως την σημασία της Ιεράς Μονής για την ενότητα των Χριστιανών.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος τελεί τη θεμελίωση της πρώτης Ορθόδοξης Μονής στην Αυστρία. Φωτογραφία Μητρόπολη Αυστρίας

Εκ μέρους των παρευρισκομένων, ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους Πατέρες της Ιεράς Μονής στην περιοχή τονίζοντας, ότι αυτός ο τόπος αποτελεί πρότυπο συναδέλφωσης και συνύπαρξης διαφόρων λαών και πολιτισμών, ενώ ταυτοχρόνως εξέφρασε και την πεποίθησή του, ότι η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης και του Αγίου Παϊσίου θα αποτελέσει μελλοντικώς αναπόσπαστο μέρος του τοπικού μοναχισμού. Ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος χαρακτήρισε το εν λόγω γεγονός ως ιστορικό, θυμίζοντας την δήλωση του Πάπα Ιωάννη Παύλου κατά το έτος 1988 όταν επισκεπτόμενος την περιοχή του Burgenland, τόνισε ότι ο Χριστιανισμός αναπνέει μέσω δύο πνευμόνων, της Δυτικής και της Ανατολικής παράδοσης. Σήμερα, συνέχισε, αυτοί οι δύο πνεύμονες εκπνέουν έναν αέρα ομοφωνίας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πηγή ζωής για πολλούς ανθρώπους και πέρα από τα τοπικά μας σύνορα. Τέλος, ο Δήμαρχος της περιοχής ευχήθηκε ο χώρος αυτός να αποτελέσει πνευματική όαση, τόπο διαλόγου, σημείο συνάντησης και ειρήνης για τους καθόλου επισκέπτες του.

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος στην προσλαλιά του, εν πρώτοις, τόνισε ότι πραγματώνεται μία επιθυμία που είχε εκφράσει ήδη κατά την άφιξή του στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας. Κατά δεύτερον, ευχήθηκε η Ιερά Μονή που θα ανεγερθεί μελλοντικώς, να καταστεί τόπος προσευχής, αγάπης και συνάντησης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, αλλά και των ανθρώπων μεταξύ των. Επίσης, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλους όσους συνέβαλαν στην πραγμάτωση αυτού του πολιτιστικού και πνευματικού οράματος, ιδιαιτέρως την Α.Θ.Π. και τον Προκαθήμενο της Ρώμης, τον ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο του Eisenstadt, τις τοπικές Αρχές, την ρωμαιοκαθολική Ενορία Sankt Andrä, τον Αρχιτέκτονα κ. Θεμιστοκλή Ιωάννου και τέλος, τους δωρητές και ευεργέτες της Ιεράς Μονής. Απευθυνόμενος προς τους Πατέρες της Αδελφότητος προέτρεψε αυτούς, να γίνουν μιμητές της αγάπης του Κυρίου μας, αλλά και μάρτυρες του Σταυρού και της Αναστάσεως Αυτού. Οπλισμένοι με την υπομονή θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δοκιμασίες και στους πειρασμούς κατά την διάρκεια της διακονίας τους. Εν κατακλείδι, ευχήθηκε πατρικώς ο Νυμφίος της Εκκλησίας να τους δίδει δύναμη στον πνευματικό τους αγώνα, ώστε με αυταπάρνηση να γίνουν υπηρέτες της ευαγγελικής αλήθειας με αγαθή συνείδηση ενώπιον ανθρώπων και Θεού προς δόξαν της Εκκλησίας Του.

Στο μέσον του μοναστηριακού συγκροτήματος θα ανεγερθεί το Καθολικόν της Ιεράς Μονής, βυζαντινού ρυθμού με πέντε τρούλους και εσωτερική διακόσμηση, το οποίο θα περιβάλλεται από την Βιβλιοθήκη, την Τράπεζα, βοηθητικούς χώρους, αλλά και διάφορα Εργαστήρια. Πέρα από τα κελία των Μοναχών, θα ανεγερθεί και Ξενώνας Προσκυνητών. Στις καθόλου εργασίες θα μετέχουν και Μαθητευόμενοι της Επαγγελματικής Σχολής Κτιστών πλινθοδομών Pinkafeld προκειμένου να λάβουν το πτυχίο τους.