GR US

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε τον Διάκονο Μιχαήλ Διαμαντάκο

Εθνικός Κήρυξ

Από τη συνάντηση για την αποκατάσταση του Διακόνου Μιχαήλ Διαμαντάκου. Διακρίνονται από αριστερά η Διακόνισσα Αδαμαντία Διαμαντάκου, ο Διάκονος Μιχαήλ Διαμαντάκος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης.Φωτογραφία: GOA

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποκατέστησε τον Διάκονο Μιχαήλ Διαμαντούκο, γνωστό ευρύτερα ως Ντάιμοντ (Diamond), της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης κατόπιν εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Η αποκατάσταση του Διακόνου Μιχαήλ έγινε κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου του μηνός Ιανουαρίου 2021 και γνωστοποιήθηκε η απόφασή της στον Αρχιεπίσκοπο. Στις 18 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κάλεσε στην Αρχιεπισκοπή τον Διάκονο Μιχαήλ μαζί με τη Διακόνισσα Αδαμαντία και την κόρη τους Βασιλική και τους ανακοίνωσε επίσημα τη Συνοδική απόφαση συμπεριφερθείς πατρικώς με αγάπη και στοργή, όπως αρμόζει σε πνευματικό πατέρα και ταγό.

Στον «Ορθόδοξο Παρατηρητή» εγράφη ότι «ο Διάκονος Μιχαήλ έλαβε την ευλογία του Αρχιεπισκόπου να υπηρετήσει, όπως και πριν στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον διορισμό του στην Ιερά Μητρόπολη Ντένβερ». Ο π. Μιχαήλ σε λίγο χρονικό διάστημα θα χειροτονηθεί σε πρεσβύτερο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2005 από τον Μητροπολίτη πρώην Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, ο οποίος ως γνωστόν την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου απομακρύνθηκε από τη Νέα Ιερσέη και εκλέχτηκε στη Μητρόπολη Σάρδεων της Μικράς Ασίας.

Ο Διάκονος Μιχαήλ υπηρέτησε με αφοσίωση και πιστότητα τον κ. Ευάγγελο επί δέκα και πλέον έτη, πλην όμως κάποια στιγμή στοχοποιήθηκε και ο κ. Ευάγγελος έφτασε μέχρι την καθαίρεσή του. Κατά τα τελευταία έτη της απομάκρυνσής του από τη διακονία της Εκκλησίας και μέχρι τώρα ο Διάκονος Μιχαήλ και η σύζυγός του Αδαμαντία εργάζονται σε δύο εργασίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κανόνισε να λαμβάνει ένα επιμίσθιο για όσο διάστημα θα διακονήσει στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, έως ότου χειροτονηθεί ιερέας και μεταβεί να ιερατεύσει στη Μητρόπολη Ντένβερ. Ηδη άρχισε και υπηρετεί ξανά στη Νέα Ιερσέη.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Διάκονος Μιχαήλ Διαμαντάκος κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετείχε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Whyckoff της Νέας Ιεστρέης έπειτα από την αποκατάσταση του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δίπλα του η Διακόνισσα του Αδαμαντία και η κόρη τους Βασιλική. Φωτογραφία: Παραχώρηση του ιδίου

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Διάκονο Μιχαήλ δεν θέλησε να αναφερθεί διόλου στον Μητροπολίτη Ευάγγελο και τα διαμειφθέντα προ πενταετίας, παρά μόνο είπε ότι «είχα πάντοτε ελπίδα στον Θεό και εμπιστοσύνη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι μια μέρα θα αποκατασταθώ».

Είπε επίσης «δόξα τω Θεώ που είναι Θεός αγάπης και καλοσύνης που ποτέ δεν μας δίνει περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε στη ζωή. Ο Θεός εισακούει όλες τις προσευχές μας και ανταποκρίνεται όταν έχομε πίστη και καρτερία. Είμαι ευγνώμων στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη που εισάκουσαν το αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και αποκατέστησαν τη Διακονία μου».

Ο Διάκονος Μιχαήλ είπε ακόμα πως «δεν μπορώ να εκφράσω τη χαρά που αισθάνομαι μέσα στη καρδιά μου που μπορώ και ενδύομαι και πάλι τα Διακονικά μου άμφια. Αισθάνομαι ευλογημένος που αποκαλούμαι και πάλι Διάκονος διότι έχω προσπαθήσει με όλη μου την καρδιά να υπηρετήσω τον Χριστό και την Εκκλησία Του Παιδιόθεν. Ευχαριστώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος είναι ένας δυναμικός ηγέτης και ένας συμπονετικός πατέρας και που παρέσχε την ευκαιρία να επιστρέψω στην Εκκλησία ως μέλος του κλήρου».

Ο Διάκονος Μιχαήλ είπε για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πως «μου θυμίζει τον Καλό Σαμαρείτη του Ευαγγελίου που με βρήκε τραυματισμένο και με χωρίς τίποτε, αλλά είχε την συμπόνια και με έφερε στο πανδοχείο που είναι η Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπός μας είναι ένας ποιητής έργων, άνθρωπος ο οποίος τιμά τον λόγο του. Υποσχέθηκε σε μένα και στη σύζυγό μου Αδαμαντία πως θα κάνει τα πάντα για να μας βοηθήσει να επιστρέψω στον κλήρο και πραγματικά το έκανε. Είναι αυτό που λέγει το όνομά του, κομιστής ελπίδας».

Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα «ο οποίος με αγκάλιασε και ζήτησε να με συγκαταλέξει στην Ιερή Μητρόπολή του ως μέλος του κλήρου. Παρακαλώ τον Θεό να με αξιώσει να φτάσω στο επόμενο βήμα της χειροτονίας μου σε πρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής».

Ακόμα είπε πως «ευχαριστώ τη Διακόνισσά μου Αδαμαντία η οποία στάθηκε δίπλα μου όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια μαζί με την κόρη μας τη Βασιλική παραμείνασες πιστές στην Εκκλησία και με βοήθησαν να λάβω την μεγάλη ευλογία του Θεού ακόμα μια φορά».