GR US

Χειροτονία νέου Επισκόπου στη Γερμανία

Εθνικός Κήρυξ

Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Χριστουπόλεως Εμμανουήλ Σφιάτκος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Φωτογραφία: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στον ιερό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος του Βερολίνου στη Γερμανία τελέσθηκε η εις Επίσκοπο χειροτονία του εφηφισμένου Επισκόπου Χριστουπόλεως Εμμανουήλ της Μητροπόλεως Γερμανίας. Ο νέος Επίσκοπος υπηρέτησε επί σειρά ετών ως ιερατικός προϊστάμενος στον ως άνω ναό. Της Θείας Λειτουργίας και χειροτονίας προέστη ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος συμπαραστατούμενος από τους τρεις βοηθούς Επισκόπους Αρίστης Βασιλείου, Λεύκης Ευμενίου και Αριανζού Βαρθολομαίου.

Ο νέος Επίσκοπος Εμμανουήλ Σφιάτκος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου και πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά τη Συνεδρία της 23ης Ιουνίου 2020 στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο στο Chambesy της Γενεύης.

Συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Γερμανίας Αμβρόσιος και ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Τσουμπακλής, θείος του χειροτονηθέντος, ενώ διακόνησαν ο αρχιδιάκονος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων Βησσαρίων Βακάρος και ο διάκονος της Μητροπόλεως Ελβετίας Δαμασκηνός Κασσότης. Καθήκοντα εκκλησιάρχη άσκησε ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμος Φραγκουλάκης.

Των χορών των ιεροψαλτών προεξήρχαν ο καθηγητής Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο Ιωάννης Πυργάκης.

Συμπροσευχόμενο παρέστη πλήθος ιερέων της Μητροπόλεως Γερμανίας καθώς και άλλων ορθοδόξων δικαιοδοσιών στη Γερμανία, οι οποίοι λόγω των μέτρων κατά της εξαπλώσεως του κορωνοϊού δεν επιτράπηκε να συλλειτουργήσουν. Για τον ίδιο λόγο εντός του ιερού ναού παραβρέθηκαν πλην της οικογένειας τού χειροτονηθέντος ελάχιστοι πιστοί. Το υπόλοιπο πλήρωμα της ενορίας, καθώς και όλος ο κόσμος είχαν την ευκαιρία να μετέχουν της χαράς της Εκκλησίας μέσω Διαδικτύου.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος ενδύει για πρώτη φορά με την αρχιερατική στολή τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Χριστουπόλεως Εμμανούηλ μπροστά στην Ωραία Πύλη στον ιερό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος του Βερολίνου. Φωτογραφία ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Στη Θεία Λειτουργία ήταν παρών ο πρέσβης της Ελλάδος στο Βερολίνο, Θεόδωρος Δασκαρόλης. Η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή του Βερολίνου απέστειλε τον βοηθό επίσκοπο Matthias Heinrich, η αντίστοιχη ευαγγελική Επισκοπή την αναπληρώτρια του επισκόπου Pripstin Christine-Maria Bammer, ενώ παρίστατο επίσης ο Αρχιεπίσκοπος της Αιθιοπικής Εκκλησίας στη Γερμανία Διονύσιος. Τις τοπικές Αρχές εκπροσώπησε ο τ. δήμαρχος Steglitz-Zehlendorf Norbert Kopp.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε με λόγους ευγνωμοσύνης στη Μητέρα Εκκλησία, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον πνευματικό του πατέρα, Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, ενώ ο Σεβασμιότατος αντιφωνώντας τόνισε τη λαμπρή βιογραφία και την εύορκη μέχρι σήμερα διακονία του νέου Επισκόπου.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας ανάμεσα στα άλλα είπε πως «ομολογώ την ιερή αυτή ώρα ότι διακατέχομαι από αισθήματα πηγαίας χαράς και βαθειάς συγκινήσεως, διότι θα δεχθεί την ύψιστη αυτή τιμή ένας άνθρωπος, που ανήκει στα σπλάγχνα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε εδώ, και που υπηρετεί με αυτοθυσία και τρόπο υποδειγματικό στον Αμπελώνα του Χριστού. Θα είσαι ο πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία, γεγονός που μαρτυρεί, μεταξύ άλλων, τη ζωντάνια του εκκλησιαστικού σώματος.

Σε γνωρίζω από τα παιδικά σου χρόνια και παρακολουθώ με θαυμασμό την εξέλιξή σου. Μαθήτευσες κοντά στο καύχημα των κληρικών μας και θείο σου, τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Παναγιώτη Τσουμπακλή. Ελαβες στερεές βάσεις ορθοδόξου ήθους και διόλου τυχαία εκκλησιαστική αγωγή, ώστε να τολμώ να πω ότι ήσουν ιεροπρεπής και πριν ακόμη από την πρώτη χειροτονία σου. Είσαι προικισμένος με πολλά τάλαντα, τα οποία αξιοποίησες εις το έπακρον».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος είπε πως «μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών σου φοίτησες στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, όπου ολοκλήρωσες τις σπουδές σου με τον βαθμό άριστα, ενώ ταυτοχρόνως ήσουν ο πολυτιμότερος των συνεργατών του τότε αρχιερατικού επιτρόπου Βαυαρίας, πρόθυμος σε κάθε διακονία και μη φειδόμενος κόπου και χρόνου, προκειμένου να φέρεις σε πέρας κάθε αποστολή που σου ανετίθετο. Η παροιμιώδης εργατικότητα, η συνέπεια, η πειθαρχία, η φιλοκαλία, το επικοινωνιακό χάρισμα και ο θεολογικός λόγος σου σε κατέστησαν αγαπητό, όπου κι αν κλήθηκες να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου, ιδίως στον τομέα των διαχριστιανικών σχέσεων και των σχέσεων με τη γερμανική πολιτεία, τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Επισήμανε, επίσης, πως «μετά την πάροδο λίγων ετών επιστρατεύτηκες στις τάξεις του ιερού κλήρου. Χειροτονήθηκες από τον ομιλούντα διάκονος στο Μονάχο και πρεσβύτερος στη Βόννη. Ιδία πατριαρχική φιλοτιμία και προαιρέσει σου επιδόθηκε το οφίκιο του αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Ευθύς μετά την εις πρεσβύτερον χειροτονία σου ανέλαβες υπηρεσία, αρχικά ως εφημέριος και στη συνέχεια ως ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Αναλήψεως του Σωτήρος Βερολίνου, στην ευθύνη της οποίας, ως γνωστόν, συγκαταλέγονται οι πόλεις της Δρέσδης και της Λειψίας, τις οποίες εξυπηρετούσες εκκλησιαστικώς καλύπτοντας αγόγγυστα μεγάλες αποστάσεις. Από την ανάληψη των καθηκόντων σου μέχρι σήμερα ανακαίνισες και εξωράισες τον ιερό ναό και τους χώρους γύρω από αυτόν, ενώ ήδη δρομολόγησες την ανέγερση και πνευματικού κέντρου».