GR US

«Εφυγε» για το μεγάλο ταξίδι ο Χρήστος Ιατρού από το Λιν Μασαχουσέτης

Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. «Εφυγε» για το μεγάλο ταξίδι πρόωρα και αναπάντεχα σε ηλικία 53 ετών ο Χρήστος Ιατρού, από την πόλη Λιν της Μασαχουσέτης, χτυπημένος από την επάρατη ασθένεια, τον καρκίνο. Τον χτύπησε με καλπάζουσα ορμή για να τον στερήσει από την αγαπημένη του σύζυγο, την Κατίνα, με την οποία ήταν νυμφευμένος επί 35 χρόνια, και από τα τρία φιλοπρόοδα παιδιά του, τον Βασίλη, τον Ηλία και τον Αλέξανδρο, όλα με πανεπιστημιακές σπουδές και καλές προοπτικές για τη ζωή και το μέλλον τους, καθότι ο αείμνηστος πίστευε πολύ στο αγαθό και την αρετή της Παιδείας.

Τον έχασαν επίσης τα πέντε του αδέλφια, ο Νίκος, η Γεωργία, η Κατερίνα, ο Γιώργος και ο Σωκράτης, τα οποία είναι απαρηγόρητα διότι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι «έφυγε» ο μικρότερος αδελφός τους, ο Χρήστος, και μάλιστα μέσα σε έξι μήνες από την ημέρα που έγινε η διάγνωση του.

Eίχε γεννηθεί στον Λογκανίκο της Σπάρτης στις 26 Ιουνίου του 1963 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1981 αναζητητής του «αμερικανικού ονείρου» το οποίο το πραγμάτωσε μαζί με την σύζυγό του, Κατίνα, με τη δημιουργία κατ’ αρχήν της οικογένειάς τους. Το παιδί τους ο Βασίλης είναι πτυχιούχος Λογιστικών από το Πανεπιστήμιο Suffolk της Βοστώνης, ο Ηλίας πτυχιούχος στον τομέα του μάρκετινγκ και επίσης παραγωγός μουσικής και ο Αλέξανδρος φοιτά στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire (UNH).

Ο αείμνηστος ήταν συνιδιοκτήτης με τον αδελφό του Σωκράτη του εστιατορίου «Billy's Roast Beef and Seafood» στην πόλη Wakefield της Μασαχουσέτης.

Ο αδελφός του, ο Γιώργος Ιατρού, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι ο Χρήστος «διαγνώστηκε πριν από έξι μήνες από μια άσχημη και πολύ επιθετική μορφή καρκίνου. Του άρεσε η οικογένεια στην οποία διέθετε αρκετό χρόνο, ήταν χαμηλών τόνων άνθρωπος». Είπε ακόμα, πως «τις τελευταίες του στιγμές βρήκε τέτοια δύναμη που μας εξέπληξε όλους. Συνεχώς μας έλεγε ‘σας αγαπώ όλους’. Διαχειρίστηκε την κατάστασή του με απίστευτη αξιοπρέπεια, δεν κατηγόρησε κανέναν για την αρρώστια του, με μια τεράστια ψυχική δύναμη δεν μας επέτρεψε να στενοχωρηθούμε, πήρε όλο το βάρος επάνω του, μας έδειξε μεγάλο σεβασμό και πολλή αγάπη. Πάρα πολύ αγάπη. Κι όλα αυτά χωρίς ένα δάκρυ. Πού βρέθηκε τέτοια ψυχική δύναμη! Λίγες αναπνοές πριν την τελευταία του μας κάλεσε όλους δίπλα του, μας ζήτησε να του κρατήσουμε το χέρι και τελείωσε» και πρόσθεσε πως «ο αδελφός μου πέθαινε κύριε Καλμούκο και μας μάθαινε να ζούμε».

Ευχαρίστησε πολλές φορές την γυναίκα του Κατίνα για την αγάπη ης και για την όμορφη οικογένεια που δημιούργησε μαζί της.

Συμβούλευσε τους δυο μεγάλους του γιους, λέγοντάς τους να έχετε αγάπη μεταξύ σας, σεβασμό, αλληλοεκτίμηση και να φτιάξετε μια ωραία οικογένεια.

Στον μικρό γιο του, τον Αλέξανδρο, συνέστησε να συνεχίσει τις σπουδές του και να γίνει αυτό που θέλει.

Ο Γιώργος είπε ακόμα πως «ο μεγάλος γιος -ο Βασίλης- ετοιμαζόταν να νυμφευθεί τον Ιούλιο. Επειδή η κατάσταση του Χρήστου επιδεινωνόταν, ανέβαλε τον γάμο για την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Καινούργια προσκλητήρια, όλα από την αρχή, αλλά ήλθε η πανδημία του κορωνοϊού και ανέκοψε τα σχέδια. Ορίσθηκε ξανά ο γάμος για τον Ιούλιο, αλλά ο Χρήστος βιάστηκε να φύγει. Αγοράζει σπίτι ο Βασίλης και κανονίζει να υπογράψει τα χαρτιά στις 26 Ιουνίου την ημέρα των γενεθλίων του Χρήστου, με τη σκέψη ότι θα του έδινε κάποια χαρά, πάει όμως κι αυτό.

Ο Γιώργος είπε ακόμα πως «η φωτογραφία που σας έχω στείλει ήταν από το περυσινό του ταξίδι στην Ελλάδα και ήταν η αγαπημένη του». Και συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστούμε που θα τιμήσετε τη μνήμη του αδελφού μας με δημοσίευμα στον ‘Εθνικό Κήρυκα’, θα είναι βάλσαμο στις καρδιές όλων μας που τις βαραίνει ατελείωτος πόνος αυτή τη στιγμή».

Ο Γιώργος ανέφερε επίσης, πως «ο επίλογος γράφεται τώρα στο μαγαζί, το ‘Billy's Roast Beef’ και τον γράφουμε εγώ και ο Σωκράτης που πρέπει να δουλεύουμε εκεί που για 30 χρόνια ήταν δίπλα μας ο Χρήστος. Τον βλέπουμε παντού, τον ακούμε, τον αισθανόμαστε. Κι έτσι θα μείνει γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχάσουμε εμείς και τον Χρήστο δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Η Εξόδιος Ακολουθία του τελέσθηκε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου του Λιν με την παρουσία της οικογένειας λόγω των μέτρων για την πανδημία και ελάχιστων στενών φίλων και γνώριμων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Βασίλης Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας. Εκατοντάδες όμως ομογενείς είχαν γεμίσει με τα οχήματά τους τον τεράστιο χώρο στάθμευσης του ναού και συνόδευσαν τον Χρήστο μέχρι το κοιμητήριο Pine Grove του Λιν. Ο π. Γεώργιος Τσουκαλάς τέλεσε την Ακολουθία και τον ενταφιασμό και μίλησε με θερμούς λόγους για τον μεταστάντα Χρήστο και παραμυθίας για την οικογένειά του.