GR US

Με αφορμή το μέλλον της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Βασίλης Καυκάς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Διαβάσαμε για την αβεβαιότητα που υπάρχει και το μέλλον της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Απόδημος είναι και ο νεκρός) και είπαμε… ε και…

Από προσωπική πείρα αλλά και συνομιλώντας με αξιωματούχους Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην Αμερική και τον Καναδά, γεγονός είναι ότι οι πολιτικοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών συνεργάστηκαν λίγο ή καθόλου με την οργανωμένη Ομογένεια!

Αλήθεια, δεν βλέπουμε τον λόγο να υπάρχει η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού πλέον αλλά ούτε και το Υφυπουργείο! Τι προσέφεραν τα τελευταία… τόσα χρόνια; Την απάντηση δεν θα τη δώσω εγώ αλλά η κυβέρνηση και γιατί όχι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ναι καλά…

Θυμάμαι, πριν χρόνια, όταν αντιπρόσωποι ομοσπονδιών επισκεφθήκαμε την Ελλάδα και μιλήσαμε κατ’ ιδίαν σε συναντήσεις με την πολιτειακή και όλη την πολιτική ηγεσία (πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρόεδρος Αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου, αρχηγός ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόεδρος Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη) με το Εθνικό Συμβούλιο, τις παλιές καλές εποχές.

Ζητήσαμε από τον τότε πρωθυπουργό (Κωνσταντίνο Μητσοτάκη) και τον υπουργό Εξωτερικών (Αντώνη Σαμαρά) να αναβαθμιστεί η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (Γενικός Γραμματέας τότε ο Ανδρέας Ζαΐμης) πράγμα που έγινε.

Επειδή έζησα από κοντά και συμμετείχα ενεργά σε Περιφερειακά και Παγκόσμια Συνέδρια ομολογώ ότι κάτι πήγε να γίνει. Εως ότου μπήκαν τα κομματικά και άλλα συμφέροντα στη μέση.

Απογοήτευση, γιατί δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόγραμμα συνεργασίας για να αναπτερώσει το ηθικό και το ενδιαφέρον των μεταναστών. Αυτών των μεταναστών που ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται για την Ελληνική Ταυτότητα, την Ελληνική Γλώσσα, Την Ελλάδα, Την Πατρίδα.

Δεν λέω για τις διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας. Δεν λέω για τις υπογραφές και τις πιέσεις στους Αμερικανούς πολιτικούς για να υποστηρίζει την Ελλάδα η κυβέρνηση και το Κογκρέσο αυτής της χώρας. Δεν λέω ούτε και για τις ελληνικές μας παρελάσεις στους κεντρικούς δρόμους των αμερικανικών μεγαλουπόλεων και τη συμμετοχή των Αμερικανών αξιωματούχων. Αλλά, λέω για την απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για την ΑΠΟΥΣΑ Ελληνική Πολιτεία από την Ελληνική Ομογένεια.

Οι προηγούμενοι, μας είπαν ότι δεν είχαν λεφτά για να προωθήσουν προγράμματα. Αφαίρεσαν υπαλλήλους από τα Προξενεία και την Πρεσβεία. Γνωρίζουμε ότι οι διπλωματικοί υπάλληλοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους για να βοηθήσουν την κατάσταση ή ζήτησαν βοήθεια από εύπορους Ελληνες ομογενείς για να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, πολιτιστικές, ακαδημαϊκού/επιστημονικού περιεχομένου!

Πριν 2 χρόνια συναντήσαμε τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ στη Βοστώνη και μιλήσαμε για την Ομογένεια και τα θέματά μας. Μας άκουσε και τον ευχαριστούμε αλλά δεν είδαμε τίποτα μέχρι στιγμής.

Ναι βέβαια, στη Βοστώνη ήρθαν και άλλοι στο παρελθόν όπως ο πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον κ. Χάρης Λαλάκος. Ηρθε και ο «πλανητάρχης» αναπληρωτής υπουργός κ. Κουίκ. Τον συναντήσαμε στο νεκροταφείο Mt. Auburn του Watertown! (sic) και στο ξενοδοχείο «Χίλτον» στο Logan airport. Ηρθαν και άλλοι… «τουρίστες». Και τι έγινε; ΤΙΠΟΤΑ.

Μετά ανέλαβε ο Αντώνης Διαματάρης. Είπαμε κάτι μπορεί να γίνει, ο κ. Διαματάρης γνωρίζει την Ομογένεια από πρώτο χέρι και εμείς γνωρίζουμε τον Διαματάρη.

Βρισκόμουν στην Ελλάδα πέρυσι και ψήφισα εκ του σύνεγγυς και όχι εξ αποστάσεως και όταν ανακοινώθηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης τόσο εγώ όσο και άλλοι ομογενείς που είμαστε σε ένα γάμο είπαμε «καλή επιλογή έκανε ο Κυριάκος». Ετσι είναι. Πρέπει να γνωρίζει ο κάθε αξιωματούχος το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί, και ο Αντώνης Διαματάρης ξέρει την Ομογένεια και την ξέρει με όλη τη σημασία της λέξεως. Δυστυχώς για την Ομογένεια, γιατί «οι αλάνθαστοι» φρόντισαν να υποβάλει την παραίτησή του.

Αντικαταστάθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Βλάση, ο οποίος είπε πως «γνωρίζει την Ομογένεια από τις εκδηλώσεις που είχε παρευρεθεί στις ΗΠΑ»! Μπορεί ο κύριος Βλάσης να είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον Κόσμο, την Ομογένεια όμως δεν την γνωρίζει!

Αρκετοί ομογενείς μου λένε να κοιτάξουμε «εδώ τι θα κάνουμε και άστους αυτούς του πολιτικάντηδες στην Ελλάδα». Μήπως έχουν δίκιο;

Η Ομογένεια γερνάει και οι «στρατιώτες» του Ελληνισμού των ΗΠΑ και ανά τον κόσμο λιγοστεύουν. Από τότε που έσβησαν το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) έσβησε και κάθε ουσιαστική προσπάθεια συνεργασίας της Ελλάδας με την οργανωμένη ομογένεια, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Δεν διαφωνώ ότι υπήρχαν και υπάρχουν διάφορα προβλήματα αλλά από το νεκροταφείο καλύτερα είναι να υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ, από σεβασμό. Θα τα πω όμως στα γραπτά μου στο μέλλον. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να συνεργαστεί με την Ομογένεια. Εκτός… και εάν θέλουν να είμαστε… απόδημοι, πεθαμένοι με άλλα λόγια!

* Ο κ. Βασίλης Καυκάς είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας