GR US

Ο ομογενής παραγωγός Μπιλ Κύρκος μεταξύ των συλληφθέντων του CNN (βίντεο)

Αssociated Press

Διαδηλωτής στη Μινεάπολις της Μινεσότα. (AP Photo/Julio Cortez)

ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ. Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση της σύλληψης του τηλεοπτικού συνεργείου του CNN κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Μινεάπολις, με τα μέλη του να αφήνονται ελεύθερα λίγες ώρες αργότερα, κατόπιν παρέμβασης και του Κυβερνήτη της Πολιτείας, Τιμ Ουόλζ (Tim Walz).

Εκτός από τον δημοσιογράφο Ομάρ Χιμένεζ (Omar Jimenez) και τον φωτορεπόρτερ Λίονελ Μέντεζ (Leonel Mendez), μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο έμπειρος ομογενής τηλεοπτικός παραγωγός Μπιλ Κύρκος (Bill Kirkos), που επέβλεπε την ειδησεογραφική κάλυψη.

Παρότι η Πολιτειακή Αστυνομία της Μινεσότα τόνισε ότι οι τρεις άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από εξακρίβωση των στοιχείων τους, η δική τους πλευρά τονίζει πως οι αστυνομικοί γνώριζαν πολύ καλά ποια ακριβώς δουλειά έκαναν εκεί, καθώς είχαν τις διαπιστεύσεις τους.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ουόλζ ζήτησε συγγνώμη από τον τηλεοπτικό στθαμό CNN.

Εμπειρο στέλεχος και ακτιβιστής

Εθνικός Κήρυξ

Κύρκος Μπιλ (Φωτογραφία: Screenshot/Chicago Tonight)

Ο Κύρκος έχει μια μακρά συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό του, αρχικά ως εξωτερικός συνεργάτης, ενώ από το 2013 και έπειτα αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενο παραγωγής, με έδρα το Σικάγο.

Εκτός από το CNN, είναι και επιτελικό στέλεχος της εταιρείας παραγωγής OXIProductions LLC, με έδρα επίσης την πόλη του Σικάγο, η οποία ασχολείται με το ντοκιμαντέρ, την ειδησεογραφική κάλυψη, την παραγωγή βίντεο και άλλες δραστηριότητες.

Μάλιστα, μέσω της OXIProductions, ο κ. Κύρκος προκάλεσε αίσθηση στην αμερικανική κοινή γνώμη το 2007, με το περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ «Trashed», το οποίο έφερε στη δημοσιότητα σημαντικά ντοκουμέντα και στοιχεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση αλλά και την υπερκατανάλωση στην αμερικανική επικράτεια.

Επρόκειτο για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο ο Μπιλ Κύρκος είχε καταφέρει να γυρίσει, όπως αποκάλυψε, χωρίς καμία συνδρομή επενδυτών, γεγονός που τον ανάγκασε να προχωρήσει με δικά του έξοδα, σφιχτό μπάτζετ, ολιγομελές συνεργείο και μικρές ψηφιακές κάμερες, οι οποίες, εκείνα τα χρόνια, δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες.

Οπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο του «Herald Bulletin», για τις ανάγκες των γυρισμάτων και της συλλογής των στοιχείων, ο κ. Κύρκος ταξίδεψε σε 10 Πολιτείες στην αμερικανική επικράτεια, αλλά και σε περιοχές του Καναδά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, σε ρεπορτάζ της εποχής, ο Κύρκος είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την κατάσταση των τότε υφιστάμενων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε Πολιτείες όπως η Ιντιάνα, το Ιλινόις, το Οχάιο και το Μίσιγκαν, εκτιμώντας ότι διαφαινόταν «μια ανησυχητική τάση στη βιομηχανία διαχείρισης απορριμμάτων».

«Στην Ιντιάνα και το Μίσιγκαν υπάρχει ένας μεγάλος όγκος απορριμμάτων από την Ανατολική Ακτή αφού τους τελειώνει ο χώρος και τα ωθούν στην δυτική πλευρά», είχε δηλώσει τότε ο κ. Κύρκος.