GR US

Κορίνα Μελεντζοπούλου: Είμαστε αγρότες στο τέλος της ημέρας

Εθνικός Κήρυξ

ChΓΆteau Margaux

Την πέτυχα στο τηλέφωνο, μόλις είχε μπεί με τις βαλίτσες στο νεοκλασικό αρχοντικό της «Versailles du Medoc», στην κοινότητα Margaux, επιστρέφοντας από το πατρικό του πατέρα της στο Ξυλόκαστρο. Σας «έπιασα από τον λαιμό» της λέω. Δεν το κατάλαβε. Τα ελληνικά της είναι καλά, αλλά με τους ιδιωματισμούς δεν τα καταφέρνει. Της εξήγησα, γέλασε εγκάρδια και μου είπε να της στείλω την έκφραση στο email της, για να τη λέει στους φίλους της. Αυτή είναι η Κορίνα Μεντζελοπούλου, δισεκατομμυριούχος και ένας από τους 6 πιο πλούσιους ανθρώπους στη Γαλλία, που τα αμπέλια της βγάζουν τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, τα Chateau Margaux.

Ας πάρουμε από την αρχή την παραμυθένια αυτή ιστορία, που αρχίζει κάπου γύρω στο 1500 στο Μargaux, μια μικρή πόλη στη Νότιο Γαλλία, όταν ο νέος ιδιοκτήτης του πύργου Pierrede Lestonnac μετέτρεψε τις εκτάσεις με τα δημητριακά, που παρέλαβε από τους προκατόχους του σε αμπελώνες. Οι αμπελώνες αυτοί γράφουν ακόμα ιστορία εδώ και πέντε αιώνες. Τα 262 εκτάρια γης άλλαξαν πολλά χέρια και το κρασί που φτιάχτηκε από τα πολύτιμα αυτά σταφύλια, ονομάστηκε Chateau Margaux. Σήμερα αποτελούν μια από τις ελάχιστες παραγωγές που τους έχει απονεμηθεί η σημαντική διάκριση Premier Cru, μια διάκριση που απονεμήθηκε από τον Ναπολέοντα τον Τρίτο το 1855, για να χαρακτηρίσει τις καλύτερες περιοχές του Μπορντό στην παραγωγή κρασιού. Το 1977 το Chateau Margaux αγοράστηκε από ένα πολύ πλούσιο Ελληνα επιχειρηματία που ζούσε στο Παρίσι, τον Αντρέα Μεντζελόπουλο, με καταγωγή από την Πελοπόννησο.

Ο ιδιοφυής αυτός άνθρωπος βλέποντας πολύ μακριά, αποφάσισε να επενδύσει στο Chateau Margaux, που είχε χάσει την υπόληψή του για αρκετά χρόνια και κυρίως μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όπου η αγορά του ακριβού κρασιού παγκοσμίως βρέθηκε σε βαθιά ύφεση. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να το επαναφέρει στη θέση που ανήκε. Το έκανε πάλι ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά στον Κόσμο, που λίγοι μπορούν να απολαύσουν! Το 1980 ο Αντρέας Μεντζελόπουλος έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών. Είχε χάσει τον 18χρονο γιο του μόλις πέντε χρόνια πριν το 1975. Η απώλεια ήταν θανατηφόρα γι' αυτόν.

Ο πατέρας σας άφησε σε σας κάτι μοναδικό στον Κόσμο.

Εθνικός Κήρυξ

Ναι και αξιοποιώ σωστά αυτή τη γη, που μου άφησε ο πατέρας μου. Την καλλιεργώ με γνώση και σοφία, που απόκτησα σε όλα αυτά τα χρόνια κρατώντας την παράδοση.Η κόρη μου Αλεξάνδρα, το δεύτερο από τα τρία μου παιδιά, θα με διαδεχτεί στην ηγεσία της εταιρείας.

Τι μέτρα πήρατε τώρα με την κρίση της πανδημίας;

Η πρώτη μας ανησυχία, όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊου, ήταν και παραμένει να είναι ασφαλές και προστατευμένο το προσωπικό μας.

Δεν είμαστε σαν ένα εργοστάσιο που μπορεί εύκολα να σταματήσει την παραγωγή του. Τα αμπέλια μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται και χρειάζονται συνεχή προσοχή. Το ίδιο ισχύει και για το κρασί που κάθεται στα δρύινα βαρέλια μας.Είχαμε μόνο δύο εργαζόμενους στο κελάρι κάθε μέρα, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε μόλυνση ανάμεσά τους. Αποδείχθηκε ευκολότερο στον αμπελώνα, επειδή είναι υπαίθριος χώρος και είναι αρκετά απέραντος για να μην έχουμε συνωστισμό.

Είναι σημαντικό οι 200 άνθρωποι που εργάζονται για μας να έχουν καλή υγεία γι' αυτό πρέπει να μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο ανά πάσα στιγμή. Το πρωινό και το μεσημεριανό σερβίρονται με αποστάσεις. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, και φυσικά είναι πολύ χρονοβόρες. Μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί επιτυχημένη η στάση μας αυτή, αφού κανείς δεν είναι άρρωστος.

Η κρίση συμπεριέλαβε τα Château Margaux;

Θα σας απαντήσω μόνο για το Château Margaux και όχι για τη γαλλική βιομηχανία κρασιού στο σύνολό της που είναι τεράστια και πολύπλοκη, απλωμένη σε πολλές περιοχές και με πολλές διαφορές η καθεμία από αυτές.

Οι πωλήσεις των Château Margaux εξαρτώνται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, από την ποιότητα και την ποσότητα κάθε vintage που, με τη σειρά της, εξαρτάται από το κλίμα, κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προσδιορίσουμε την ποιότητα της συγκομιδής του 2020, κάτι που θα κάνουμε μάλλον στα τέλη Δεκεμβρίου. Αρχίζουμε τώρα τη συγκομιδή των σταφυλιών που θα έχει διάρκεια περίπου δύο έως τρείς εβδομάδες. Στο τέλος της ημέρας είμαστε εργάτες.

Πείτε μας για τα φημισμένα βαρέλια σας…

Εθνικός Κήρυξ

Οταν κάνουμε τη συγκομιδή των σταφυλιών τα βάζουμε σε ανοιχτά βαρέλια και τα αφήνουμε για δυο χρόνια. Τα βαρέλια είναι δρύινα και έχουν και αυτά επάνω τους ιστορία. Φύονται μόνο σε ένα μέρος στην κεντρική Γαλλία, εκεί που τα πρωτοφύτεψεένας υπουργός του Λουδοβίκου 14ου, όταν ανέλαβε την βασιλεία.

Σας αρέσει να πίνετε κρασί ;

Οταν ανέλαβα την επιχείρηση δεν έπινα καν κρασί και ό,τι είχε σχέση με αυτό, μου ήταν ολότελα άγνωστο. Ο πατέρας μου είχε διαλέξει εξαιρετικό προσωπικό και ήταν εύκολο για μένα να προσαρμοστώ. Δεν ήμουν μόνη μου. Ομως το μόνο που έκανα στην αρχή, ήταν να ακούω, να ακούω, να ακούω. Το μόνο που ήξερα, ήταν ότι δεν ήξερα τίποτα για τα κρασιά.

Πόσα μπουκάλια κρασί παράγετε τον χρόνο και πόσο κοστίζουν;

Το κτήμα εκτάσεως 3.200 στρεμμάτων παράγει 280.000 μπουκάλια κρασί ανά έτος, που κοστολογούνται από 200 ευρώ μέχρι το ακριβότερο 225.000.

Από τι εξαρτάται ένα καλό κρασί;

Ενα καλό κρασί εξαρτάται από το χώμα και τις καιρικές συνθήκες περισσότερο παρά από τον τρόπο παρασκευής του. Εχουμε λοιπόν «κολλήσει» σε ένα μέρος, όπου το έδαφος είναι ιδανικό και οι εποχές σε αρμονική συνύπαρξη με τα σταφύλια μας. Δεν μπορώ να πάω φερ' ειπείν αύριο και να φυτέψω 10 εκτάρια σε άλλη γη, για να φτιάξω το ίδιο κρασί. Είναι αδύνατον. Τα εδάφη αυτά έχουν διαλεχτεί εδώ και γενιές για την ιδιαίτερη αξία τους. Το Chateau Margaux είναι ένα σπάνιο μοναδικό μέρος στον Κόσμο ενώ στο Μπορντώ υπάρχουν τα καλύτερα κρασιά από οπουδήποτε αλλού.

Ποιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας σας;

Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου, που ανέλαβε μια έτοιμη και υγιή επιχείρηση αλλά και περήφανη, που την διατηρώ με σκληρή δουλειά και ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και στην παράδοση. Είναι υποχρέωσή μου, να αξίζω αυτό το δώρο που μου έκανε ο πατέρας μου και είμαι ευγνώμων σ' αυτόν τον άνθρωπο, που αν ερχόταν τώρα να δει τι έχω καταφέρει, θα μου έβρισκε χίλια λάθη!