x

Υπόλοιπος Κόσμος

Ομογενείς από την Χιλή συνομίλησαν με τον ΓΓΑΕ

07 Δεκεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννη Χρυσουλάκη, με νέους από την ελληνική κοινότητα της Antofagasta στη Χιλή.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα Ελλήνων, στην πλειοψηφία τους 3ης, 4ης ή και 5ης γενιάς, απόγονοι των Ελλήνων που έφτασαν στο απομακρυσμένο λιμάνι της Antofagasta τον 19ο και 20ο αιώνα με σκοπό την εκμετάλλευση του νιτρικού άλατος. Η ελληνική κοινότητα της Antofagasta επιζεί εδώ και πέντε περίπου γενιές, παρότι πολλές από τις πρώτες ελληνικές οικογένειες μετακινήθηκαν στο Σαντιάγο και στο Βαλπαράισο. Παρότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικτές ελληνοχιλιανές οικογένειες, εντούτοις εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση και να αισθάνονται και να δηλώνουν Ελληνες, χάρη σε έναν από τους πιο δραστήριους πατριωτικούς συλλόγους στη Λατινική Αμερική, αν και ελάχιστοι μιλούν Ελληνικά.

Δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν νέοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Γενικός Γραμματέας τους ενημέρωσε για τη δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών στην Ελλάδα, καθώς και για τα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, για τα οποία μπορούν να αναζητούν πληροφορίες μέσα από τη διαδικτυακή πύλη Study in Greece. Αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας και στα προγράμματα με σκοπό την προβολή της ελληνικής γλώσσας και τους προσκάλεσε στο Πανομογενειακό Συνέδριο το προσεχές καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι δέκα νέοι από τη χορευτική ομάδα θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία.

Από την πλευρά τους, οι νέοι ομογενείς παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις τους με έμφαση στις δράσεις του Χορευτικού Συλλόγου «Ακρίτες», ο οποίος έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις. Στόχος όλων των δράσεών τους, επισήμαναν, είναι «η διατήρηση, αλλά και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη κοινότητά της πόλης τους», στην οποία η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και δραστήρια. Απαντώντας στον κ. Χρυσουλάκη, ο οποίος ζήτησε να μάθει από πού πηγάζει αυτή η φλόγα που κάνει τόσο ξεχωριστή αυτήν τη μικρή και απομακρυσμένη κοινότητα Ελλήνων, οι νέοι της Antofagasta σημείωσαν ότι «οι ελληνικές ρίζες τους και το πάθος τους για την Ελλάδα τους δίνει δύναμη» και ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην καρδιά τους». Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησαν τον Γενικό Γραμματέα για την επικοινωνία και υπογράμμισαν ότι η διαδικτυακή συνάντηση αποτελεί για όλους μία «ένεση ενέργειας» και μία «αναγνώριση» για το έργο της κοινότητας, που τους «δίνει δύναμη να συνεχίσουν».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΝΑΧΟ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δύο άτομα περπατούσαν στο κέντρο του Μονάχου, όταν είδαν μια πινακίδα που έγραφε ότι το 1972, το Μόναχο θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας