x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενείς δικηγόροι μήνυσαν τη Νέα Υόρκη για τραυματισμό πυροσβεστών

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Οι ομογενειακές δικηγορικές εταιρείες KI LEGAL και LIAKAS LAW κατέθεσαν αγωγή ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον της πόλης της Νέας Υόρκης εκ μέρους τεσσάρων πυροσβεστών του Στάτεν Αϊλαντ για τον σοβαρό τραυματισμό τους σε πυρκαγιά του 2023 και για το αδικαιολόγητο κλείσιμο των πυροσβεστικών σωμάτων.

Η ανακοίνωση της κατάθεσης έγινε τη Δευτέρα 20 Μαΐου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο προαύλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Στάτεν Αϊλαντ από τους δικηγόρους Ανδρέα Κουτσουδάκη και Μιχάλη Ιακώβου, συνιδρυτές της δικηγορικής εταιρείας KI LEGAL.

Οπως ανέφεραν στη συνέντευξή τους, «ο συνταξιούχος υπολοχαγός πυροσβέστης, Bill Doody και οι πυροσβέστες William Guidera, Kwabena Brentuo και John Sarnes παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά στις 17 Φεβρουαρίου 2023.

Η φωτιά, τέταρτης κατηγορίας, ξεκίνησε σε μια μονοκατοικία στη διεύθυνση 84 και 88 Shotwell Ave και εξαπλώθηκε σε γειτονικά σπίτια λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ομως, το πλησιέστερο πυροσβεστικό κέντρο, ‘Ladder Company 167’, ήταν κλειστό προσωρινά εκείνη την εποχή επειδή οι πυροσβέστες υποβάλλονταν στις υποχρεωτικές ετήσιες ιατρικές εξετάσεις τους.

Η συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την αγωγή των ομογενών δικηγόρων κατά της πόλης της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Δεν επανατοποθετήθηκαν πυροσβέστες από άλλους πυροσβεστικούς σταθμούς για την κάλυψή τους για αποφυγή υπερωριών, αναγκάζοντας πυροσβέστες από πιο μακρινή περιοχή να ανταποκριθούν, παραβιάζοντας ταυτόχρονα τους νόμους ασφάλειας της πόλης, της πολιτείας, της ομοσπονδίας, καθώς και την οδική κυκλοφορία.

Αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής καθυστέρησης ήταν η περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς και ο σοβαρός τραυματισμός των τεσσάρων πυροσβεστών, με τον Doody να έχει καεί τόσο άσχημα που οι μπότες του έλιωσαν στα πόδια του.

Αυτή η πολιτική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να κλείνει τακτικά πυροσβεστικά κέντρα για ιατρικές εξετάσεις και εκπαίδευση, συνέβαλε στη σοβαρότητα της κατάστασης.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, ένα πυροσβεστικό όχημα από τον Σταθμό 162 ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα ενώ ανταποκρινόταν στην πυρκαγιά και δεν έφτασε καν στο σημείο.

Είναι σπάνιο για πυροσβέστες να ασκούν μήνυση στο Σώμα και την πόλη επειδή αναλαμβάνουν τη δουλειά γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν προσωπικό κίνδυνο για να προστατεύσουν το κοινό και να σώσουν ζωές ενώ σβήνουν τις φλόγες.

Ωστόσο, το να κλείνει τελείως έναν πυροσβεστικό σταθμό ώστε οι πυροσβέστες να μπορούν να κάνουν τις ιατρικές τους εξετάσεις χωρίς να αναπληρώνουν τη θέση τους άλλοι στερείται οποιασδήποτε λογικής και είναι πολύ επικίνδυνη πολιτική, καθώς θέτει άσκοπα σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και όσων προσπαθούν να βοηθήσουν σε περίπτωση φωτιάς.

Τα πυροσβεστικά οχήματα τίθενται επίσης εκτός λειτουργίας για επισκευές κατά τη διάρκεια του προσωρινού κλεισίματος.

Δεν πρέπει ποτέ να κλείνει ένας πυροσβεστικός σταθμός. Κανένα χρηματικό ποσό που εξοικονομείται δεν δικαιολογεί το κλείσιμο αυτό.

Και οι τέσσερις τραυματίες πυροσβέστες στη μήνυσή τους ζητούν από την πόλη να αλλάξει αυτή την πολιτική και να τους καταβάλει 20 εκατομμύρια στον καθένα σε αποζημιώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μικρό ελληνικό χωριό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στήθηκε, για μια ακόμη χρονιά, στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ για το καθιερωμένο φεστιβάλ της κοινότητας, το οποίο ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Ιουνίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ