x
 

Αμερική

Ομογενείς Εκπαιδευτικοί στον «Ε.Κ.»: Αυτά που λένε όσοι αγαπούν και εκπαιδεύουν

«Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται», είχε πει η Αμερικανίδα εθνολόγος Μάργκαρετ Μιντ (Margaret Mead), κάτι πολύ απλό σαν έννοια, αλλά τόσο δύσκολο ή απρόσιτο σχεδόν καμιά φορά στην εφαρμογή. Οι δάσκαλοι είναι το σύστημα υποστήριξης στη ζωή των μαθητών και  αναμφισβήτητα τα πιο σημαντικά μέλη της κοινωνίας μας, αφού αυτοί αποτελούν πρότυπο και έμπνευση και δίνουν στα παιδιά σκοπό, γνώση και προστασία, για να πετύχουν ως πολίτες του Κόσμου.

Τα παιδιά κουβαλάνε ό,τι διδάσκονται σε νεαρή ηλικία σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Θα χρησιμοποιήσουν ό,τι έμαθαν για να επηρεάσουν την κοινωνία. Οι δάσκαλοι έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση των νέων στα πιο ευεπηρέαστα χρόνια τους – είτε αυτά είναι η διδασκαλία της προσχολικής ηλικίας, ή διδασκαλία εξωσχολικών, αθλητικών ή παραδοσιακών μαθημάτων.

Στην πραγματικότητα, αν το πούμε με απλά λόγια, οι δάσκαλοι κάνουν την πιο σημαντική δουλειά στον Κόσμο, γιατί έχουν στα χέρια τους μια δύναμη, που πολλές φορές αγνοούν ή καταχρώνται, τη δύναμη να αλλάξουν ζωές, όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για τις ζωές όλων.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά, μεταξύ ενός καλού δασκάλου και ενός πραγματικά μεγάλου δασκάλου, που γίνεται έμπνευση για τους μαθητές του όπως είναι: η Συμπόνια που νιώθει ο δάσκαλος, όχι μόνο όταν ασχολείται με τους μαθητές, αλλά και με άλλους δασκάλους, άλλο σχολικό προσωπικό και τους γονείς. Το Πάθος για τη μάθηση και τα παιδιά. Η διδασκαλία μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτική, έτσι οι σπουδαίοι δάσκαλοι πρέπει να έχουν ένα βαθύ πάθος, για να συνεχίζουν καθημερινά. Την ικανότητα να κατανοήσουν βαθειά την προέλευση και τα βιώματα των μαθητών τους, τις αγωνίες και τις ικανότητές τους. Την υπομονή, το «κλειδί» της μάθησης, όχι μόνο με τα παιδιά, αλλά με το σχολικό σύστημα, την γραφειοκρατία και τους γονείς.

Την ικανότητα να είναι πρότυπο. Ο δάσκαλος πρέπει να έρχεται στη δουλειά κάθε μέρα γνωρίζοντας ότι οι μαθητές του θα απορροφήσουν τις πράξεις του σαν σφουγγάρια. Πρέπει να δείχνει πώς να είναι ένας καλός άνθρωπος, όχι μόνο λέγοντας, αλλά πράττοντας. Πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους μαθητές από πολλές κουλτούρες και γενιές, καθώς και με το διδακτικό προσωπικό και τους ανωτέρους με διάφορα υπόβαθρα και από άλλες γενιές. Και, τέλος, πρέπει να είναι πρόθυμος να καταβάλει προσπάθειες. Αν ο δάσκαλος δεν νοιάζεται ή δεν κάνει την προσπάθεια, ούτε οι μαθητές του θα το κάνουν.

Είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους αυτούς, που διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες αγωνίζονται για την ελληνική παιδεία. Ευχαριστούμε όλα τα σχολεία της Ομογένειας των ΗΠΑ για την προσπάθειά τους να μορφώσουν τα νέα παιδιά και κυρίως τους συμμετέχοντες, που ευγενικά προσφέρθηκαν να απαντήσουν στην πρόσκλησή μας για την επέτειο των Τριών Ιεραρχών και τα Ελληνικά Γράμματα, τις κ. Ρίτα Συντήλα, Ελένη Καραγεωργίου, Παναγιώτα Ποταμίτη, Χριστίνα Ξανθοπούλου και τους κ. Κωνσταντίνο Αρετή και Ελευθέριο Περούλια.

Να μην γίνουμε σαν τους Ποσειδωνιάτες που «εξέχασαν»

Ρίτα Συντίλα – Φιλόλογος καθηγήτρια του Λυκείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας

Με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων θα ήθελα να αναφερθώ στο έργο του δασκάλου, που κρατά το βάρος της εκπαίδευσης στην πλάτη του και χτίζει «κοινωνίας το παλάτι», όπως λέει ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς, στην «γλώσσα την ελληνική και τον πολιτισμό μας που πρέπει να είναι η έγνοια μας», που λέει και ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, καθώς και στην πολυετή πείρα μου από την διδασκαλία της Γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού στο μοναδικό Γυμνάσιο – Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Αναμφισβήτητα το έργο του εκπαιδευτικού είναι ιερό λειτούργημα, γιατί ο δάσκαλος, πέρα από τις γνώσεις, διαπλάθει χαρακτήρες. Με τέτοια δύσκολη αποστολή, η αρχική ευθύνη του είναι να μην πληγώσει, να μην αποθαρρύνει, να μην ξεχωρίζει το παιδί, αλλά να το κάνει να αισθάνεται ότι είναι μοναδικό, αξιόλογο και αξιαγάπητο. Για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός πρέπει να έχει περίσσευμα ψυχής, που θα το καταθέσει στο βωμό της παιδείας. Το να διδάσκεις Γλώσσα και Πολιτισμό στα Ελληνόπουλα έξω από τα σύνορα είναι επιβεβλημένο, αν θέλουμε να υπάρχει συνέχεια. Η αγάπη, ο ζήλος και ο ενθουσιασμός κάποιων φωτισμένων ομογενών για την διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στην καρδιά του Ελληνισμού, που θα αποτελούσε το λίκνο της μεγαλωνύμου κοινότητας, αλλά και της Ομογένειας ολόκληρης.

Πρώτος διευθυντής του Λυκείου έγινε ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου, άνθρωπος με ενθουσιασμό και όραμα, ο όποιος με προσέλαβε και μου ανέθεσε να συντάξω το πρόγραμμα του ελληνικού τμήματος του Γυμνασίου-Λυκείου και το οποίο στείλαμε στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας για έγκριση. Ακολούθησε και η αναγνώριση του σχολείου μας, ως ισότιμου των Λυκείων της Ελλάδος και έτσι το σχολείο του Αγίου Δημητρίου, άρχισε την ανοδική του πορεία με υψηλούς στόχους, προετοιμάζοντας, τους μαθητές μας με τα απαραίτητα προσόντα για την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη. Οι μαθητές μας όλοι Ελληνόφωνοι τότε, παιδιά Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς, είχαν ήδη από τις οικογένειές τους τις βάσεις και με τη δική τους θέληση και ενθουσιασμό, την αφοσίωση των εκπαιδευτικών καθώς και την συνεργασία και το ενδιαφέρον των γονέων, γιορτάσαμε με περηφάνια την αποφοίτηση της πρώτης 12ης τάξης του Λυκείου μας.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί παράγοντες, νιώσαμε μεγάλη συγκίνηση, γιατί δικαιώθηκαν, όσοι οραματίστηκαν και όσοι κοπίασαν. Νιώσαμε ότι φύτρωσαν φτερά στους ώμους μας, για να συνεχίσουμε με τους μαθητές μας το ταξίδι της γνώσης, για να τους οδηγήσουμε στην προσωπική τους Ιθάκη. Ανακαλώ στη μνήμη μου τις επιτυχίες των μαθητών μου και νιώθω πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Επιτυχίες στις πολιτειακές εξετάσεις για την ελληνική γλώσσα, που ετοιμάζει το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στις εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, που οργανώνει το Γραφείο Παιδείας του Ελληνικού Προξενείου στην Νέα Υόρκη, επιτυχίες και διακρίσεις στο διαγωνισμό που διεξάγει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Ανεβάσαμε τραγωδίες, όπου οι μαθητές μας εξέπλητταν με το ταλέντο τους στις γιορτές που οργανώναμε και εξακολουθούμε να οργανώνουμε, με τις γνωστές δυσκολίες λόγω πανδημίας, για να τιμήσουμε τις εθνικές μας επετείους. Τα παιδιά μας, αφήνουν άφωνο το ακροατήριο με τα άπταιστα Ελληνικά και με το συναίσθημα του θαυμασμού και της περηφάνιας που νιώθουν, γνωρίζοντας από την διδασκόμενη ύλη, την Ελληνική Ιστορία. Η χορωδία μας είναι μοναδική! Κάθε φορά που έρχονται επίσημα πρόσωπα από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, και επισκέπτονται το σχολείο μας, ομολογούν, πως ούτε στη σημερινή Ελλάδα δεν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αναγνώριση του έργου μας από τους μαθητές μας, φαίνεται πιο πολύ, όταν έχουν αποφοιτήσει, έχουν σταδιοδρομήσει και δεν περιμένουν από εμάς βαθμούς, αναγνώριση ή διάκριση ανάμεσα στους συμμαθητές τους. Παντού συναντώ πρώην μαθητές μου, που με ευχαριστούν για τα Ελληνικά που έμαθαν, για το μάθημα ζωής που πήραν, για τις ωραίες μαθητικές αναμνήσεις που έχουν και είναι πολύ συγκινητικό, αλλά και ενδεικτικό, του πώς τα παιδιά προσλαμβάνουν το δικό μας πάθος για την γλώσσα και τον πολιτισμό μας και πώς μας το  ανταποδίδουν.

Μία πρώην μαθήτριά μου, η Αναστασία, επισκέφτηκε το σχολείο μας και με περηφάνια μου είπε, πως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο οποίο σπούδαζε   Κλασσικές Σπουδές, όταν ο καθηγητής έκανε ερωτήσεις από την Οδύσσεια και την Ιλιάδα του Ομήρου, εκείνη απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις και μάλιστα με λεπτομέρειες. Οταν ο καθηγητής την ρώτησε, πώς τα ξέρει όλα αυτά, με καμάρι απάντησε, ότι τα έμαθε στην τάξη των Ελληνικών στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου.

Σε κάποια συνάντηση Γονέων και Δασκάλων περίμεναν έξω από την αίθουσα  πέντε νέες κοπέλες, για να με δουν. Μόλις τελειώσαμε, όρμησαν στην τάξη που και αυτές παρακολουθούσαν κάποτε τα μαθήματα Ελληνικών και με δάκρυα με αγκάλιασαν. Ηταν παλιές μαθήτριές μου και μαμάδες παιδιών, που έκαναν και αυτά Ελληνικά. Την τελευταία Μέρα των Ευχαριστιών πήρα ένα μήνυμα από πρώην μαθήτριά μου, την Κατερίνα, που με συγκίνησε αφάνταστα, γιατί με ευχαριστούσε για το χρόνο που αφιέρωνα να την ακούω να μου λέει τα προβλήματά της, εκτός από την διδασκαλία. Αυτές οι εμπειρίες και πολλές άλλες είναι ευλογία και δείχνουν πως ο αγώνας των εκπαιδευτικών που αγαπούν τα παιδιά και την Ελλάδα μπορεί να αποφέρει καρπούς.

Οι μαθητές του Αγίου Δημητρίου καθώς και των άλλων σχολείων της Ομογένειας διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, αναγνωρίζουν τις θυσίες των γονιών τους και τους ευγνωμονούν που τους έστειλαν στα ελληνικά σχολεία, σέβονται τους δασκάλους και καθηγητές τους και τους ευχαριστούν για όσα τους δίδαξαν, αγαπούν το σχολείο τους, αλλά και τις ομογενειακές οργανώσεις, στις οποίες παίρνουν ενεργό μέρος. Πρώην μαθητές μου και μαθητές άλλων σχολείων, είναι επιτυχημένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες και πέρα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, ασχολούνται και με τα κοινά, γιατί θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τον πολύτιμο χρόνο τους σαν αντίδωρο, για ότι αποκόμισαν, για ότι ωφελήθηκαν. Ετσι τους βλέπουμε στα κοινοτικά συμβούλια, στις σχολικές επιτροπές, στις ομογενειακές οργανώσεις, σε τοπικές ομάδες, όπου φέρνουν τα παιδιά τους. Ταξιδεύουν  στην Ελλάδα, για να γνωρίσουν τα παιδιά τους, τον τόπο των παππούδων και των γιαγιάδων τους και επισκέπτονται ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Ετσι, όταν κάθε Σεπτέμβριο οι μαθητές μας γράφουν εκθέσεις με θέμα «Πώς πέρασα το καλοκαίρι», όσοι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα περιγράφουν με περηφάνια τον τόπο της καταγωγής τους κάνοντας σχέδια για το επόμενο καλοκαίρι. Μέσα από την ελληνική παιδεία, που μεταγγίζουν αρχικά οι γονείς και οι δάσκαλοι, τα παιδιά διαμορφώνονται με ελληνοπρέπεια και γίνονται άξιοι πολίτες, που τιμούν την καταγωγή τους και σέβονται τη χώρα που έδωσε στους γονείς τους και στους παππούδες τους, τις ευκαιρίες να διαπρέψουν. Οσο υπάρχουν γονείς, που τους διακρίνει θυσιαστική αγάπη, δάσκαλοι με ανιδιοτελή προσφορά και αφοσίωση, αλλά και παππούδες και γιαγιάδες που επιμένουν ελληνικά, μιλώντας ελληνικά, μαγειρεύοντάς ελληνικά, λέγοντας ιστορίες και τραγούδια στα ελληνικά με τη συμμετοχή των εγγονών τους τότε ελπίζουμε, ότι δεν θα χαθεί η φυλή μας. Είναι παρήγορο, που οι σημερινοί γονείς, ενδιαφέρονται για τα μαθήματα των Ελληνικών. Θέλουν τα παιδιά τους να παίρνουν καλούς βαθμούς, να λαμβάνουν μέρος στις ελληνικές γιορτές και να χορεύουν ελληνικούς χορούς. Οταν έχουν ελληνικές εργασίες, επιστρατεύεται όλη η οικογένεια για να τα βοηθήσει. Στο μέλλον όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αφομοίωσης και η τεχνολογία -όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά και με μέτρο- δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Η σοφία των Τριών Ιεραρχών, αυτών των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας, που μελέτησαν με σεβασμό τα Ελληνικά Γράμματα και τα συνταίριαξαν αρμονικά με την διδασκαλία του Χριστού, ας μας καθοδηγεί και ας μας εμπνέει. Εύχομαι στους νέους εκπαιδευτικούς, να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους, ακόμα κι αν δεν αμείβονται υλικά, όπως τους αξίζει. Τα πνευματικά οφέλη και η προσφορά τους είναι ανεκτίμητα. Σας προτρέπει μια εκπαιδευτικός, που αφιέρωσε τη ζωή της σ’ αυτό το λειτούργημα. Πρέπει να αγρυπνούμε, οικογένεια, σχολείο, Εκκλησία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να χρησιμοποιούμε την ελληνική γλώσσα και όπου υπάρχει δυσκολία κατανόησης και τις δύο γλώσσες και να είμαστε κοινωνοί του πολιτισμού μας και των παραδόσεών μας, για να μην αφανιστούμε σαν τους Ποσειδωνιάτες, τους Ελληνες της Κάτω Ιταλίας, που  «εξέχασαν -όπως γράφει ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής ποίησης, ο Κάβαφης- τόσους αιώνας ανακατευμένοι με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους. Το μόνο που τους έμενε προγονικό ήταν μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες, με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους».

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας τους δίνει την αίσθηση της ταυτότητας

Ελένη Καραγεωργίου – Διευθύντρια στο πρόγραμμα Ελληνικών – Σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» – Τίμιος Σταυρός – Μπρούκλιν

Επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών θα ήθελα να αναφερθώ στην αξία των Ελληνικών γραμμάτων και του Ελληνικού Πολιτισμού και την πορεία τους στη ομογενειακή εκπαίδευση. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η ελληνική γλώσσα μεταφέρει και προάγει τον ελληνικό πολιτισμό. Στην Ελληνική Γλώσσα είναι δυνατή η διατύπωση και των πιο λεπτών εννοιών. Επιστήμες όπως: η Ιατρική, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία χρησιμοποιούν πλήθος ελληνικών λέξεων, αλλά και δίνουν ελληνικά ονόματα σε κάθε τι που ανακαλύπτουν. Ακόμη και τώρα με τον κορωνοϊό οι παραλλαγές του ονομάζονται με ελληνικά γράμματα «Δέλτα», «Ομικρον».

Η Ελληνική είναι μια γλώσσα πολιτισμικά και ιστορικά ιδιαίτερα φορτισμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην Ελληνική. Επίσης ο ελληνικός πολιτισμός ανέδειξε πανανθρώπινες αξίες: τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον ορθό λόγο, στην γλώσσα του Ομήρου και του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοτέλη, η γλώσσα του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά, και του Ελύτη. Τα ελληνόπουλα διδασκόμενα την ελληνική πρέπει να μυούνται σε αυτές τις αξίες, οι οποίες σφυρηλατούν μια ισχυρή προσωπικότητα. Δυστυχώς η εμπειρία μου από τα τόσα χρόνια της ύπαρξής μου μέσα στα ομογενειακά σχολεία είναι ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Αμερικής βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Ειδικά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία χτυπήθηκαν τα ελληνικά απογευματινά σχολεία (που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία) σκληρά.

Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Αμερική ακολουθεί την πορεία που ακολουθείται σε όλο τον υπόλοιπο Κόσμο: Αυστραλία, Αφρική, Ευρώπη. Βασικά για να συνεχίσει να υπάρχει η Ελληνική Γλώσσα στην Αμερική και να συνεχισθεί η διδασκαλία της είναι βασικό να πεισθούν οι γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν Ελληνικά. Το να μάθουν Ελληνικά τα παιδιά αυτά, τα βοηθάει να συνειδητοποιήσουν την καταγωγή τους. Η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας τούς δίνει την αίσθηση της ταυτότητας. Ακόμη προάγει τη σκέψη τους, αποτελώντας ένα είδος «γυμναστικής του μυαλού» τους. Τέλος είναι μια σημαντική στήριξη για τα Αγγλικά τους. Βέβαια η ποιότητα της διδασκαλίας της γλώσσας δεν προσελκύει τα παιδιά. Γι’ αυτό απαιτείται ριζική ανανέωση και αναβάθμιση της διδασκαλίας στα σχολεία της Ομογένειας. Η Ελλάδα στέλνει αποσπασμένους δασκάλους. Η επιλογή αυτών των δασκάλων πρέπει να γίνεται με καθαρά εκπαιδευτικά κριτήρια, με ειδική προετοιμασία γι’ αυτό που θα κάνουν. Οι εκπαιδευτικοί όμως αυτοί πάνε στα Charter σχολεία ή στα ημερήσια ενοριακά σχολεία. Τα απογευματινά δεν έχουν καθόλου αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Οπως και να ’χει, δεν φτάνουν αυτοί οι δάσκαλοι. Υπάρχουν άτομα εδώ που έχουν τη διάθεση και τη θέληση να διδάξουν Ελληνικά και είναι γνώστες άριστων Ελληνικών. Δεν έχουν όμως διδακτική εμπειρία. Επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνονται αρκετά, αλλά η ποιότητα αυτών είναι αμφισβητήσιμη. Είναι βασικό να ειπωθεί ότι άτομα με προσόντα ικανά να διδάξουν σωστά Ελληνικά δεν απευθύνονται στα ενοριακά σχολεία, διότι οι αμοιβή είναι πενιχρή. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα προωθούσε πολύ την ελληνική ομογενειακή παιδεία η σοβαρή αύξηση των μισθών των διδασκόντων, ώστε να προσελκυστούν ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας.

Τέλος τα βιβλία είναι ακατάλληλα για τη διδασκαλία αυτών των μαθητών ειδικά όταν οι διδάσκοντες δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις ή εμπειρία. Αυτό όμως είναι το ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο μέρος είναι αυτά τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τα φέρνουν καθόλου στα σχολεία μας. Το ερώτημα λοιπόν αναφορικά με την ελληνομάθεια, δεν πρέπει να είναι μόνο το πώς να βελτιωθούν οι διδακτικές συνθήκες στο μικρό ποσοστό των παιδιών της Ομογένειας που φοιτούν στα ελληνικά ομογενειακά σχολεία, αλλά το πώς θα προσεγγίσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική Ομογένεια είναι ένα τελείως ανομοιογενές σώμα. Εχουμε ανθρώπους που μετρούν πολλές γενιές, από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Εχουμε μετανάστες της τελευταίας 50ετίας και τους ακόμη νεότερους, αυτούς που μετανάστευσαν τα τελευταία 10 χρόνια, αυτούς της οικονομικής κρίσης.

Τέλος έχουμε και παιδιά από μεικτούς γάμους. Γι’ αυτήν την κατηγορία θα βοηθούσε το να προωθήσουμε τον Ελληνισμό συνολικά. Μόνον όταν μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη Ελλάδα και τον πολιτισμό της θα ενδιαφερθούν πραγματικά και για τη γλώσσα. Οι οργανωμένες επισκέψεις στην Ελλάδα (μαθήματα–γνωριμία με Ελληνόπουλα –αδελφοποίηση σχολείων- επισκέψεις πολιτιστικές –αρχαιολογικοί χώροι-διασκέδαση), που ξεδιπλώνουν στα μάτια των παιδιών τη σύγχρονη ζωντανή ευρωπαϊκή Ελλάδα, αυτή που τα κάνει να νιώθουν περήφανα. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας. Τα Ελληνικά Γράμματα η κληρονομιά μας. Ο Ελληνικός Πολιτισμός η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Να μην έρθει ποτέ η μέρα που οι απόγονοί μας δεν θα μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Παναγιώτα Ποταμίτη-Δελημάρη, – Διευθύντρια Απογευματινού  Σχολείου Αγίου Θωμά, Cherry Hill

Μεγάλη μέρα για την Παιδεία, αλλά ακόμα μεγαλύτερη για τους απόδημους Ελληνες απανταχού. Αυτούς που πασχίζουν να κρατήσουν την Ελληνική Γλώσσα στη χώρα που ζουν. Από την εμπειρία των 19 χρόνων στο χώρο της εκπαίδευσης, έχω βιώσει κι εγώ ως εκπαιδευτικός αλλά και ως μητέρα, τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Ελληνες της Αμερικής να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους για τη μητέρα πατρίδα, την Ελληνική Γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα στα παιδιά τους. Ολα τα ελληνικά σχολεία, ιδιαίτερα τα απογευματινά, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με την εύρεση καταρτισμένου διδακτικού προσωπικού και την οικονομική βοήθεια. Ο αριθμός των μαθητών μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Τα παιδιά είναι πολυάσχολα και οι γονείς κουρασμένοι από την καθημερινότητα. Το ελληνικό σχολείο παύει για πολλούς να είναι προτεραιότητα.

Το σχολείο του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, παρακολουθώντας όλες αυτές τις αλλαγές, πριν 3 χρόνια μαζί με τον τότε ιερατικό προϊστάμενο Πατέρα Χριστοφόρο Οικονομίδη, αποφάσισε να προβεί σε μερικές μεταρρυθμίσεις και να αναβαθμίσει το απογευματινό σχολείο. Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής και να συμπεριλάβουμε τεχνολογία και υπολογιστές στη διδασκαλία μας και στον τρόπο που κάνουν την εργασία τους οι μαθητές στο σπίτι για να είναι διασκεδαστική η εκμάθηση της γλώσσας. Αφού ερευνήσαμε, ενημερωθήκαμε και αφαιρέσαμε τις παροπίδες μας, αρχίσαμε μια σειρά ενεργειών που θα τραβούσε την προσοχή των γονιών και θα προσέλκυε τους μαθητές. Αρχίσαμε μια εκστρατεία διαφήμισης του σχολείου, με ενημερωτικά φυλλάδια κι επιστολές στις οικογένειες των παιδιών που θα μπορούσαν ηλικιακά να φοιτήσουν στο σχολείο μας. Το επόμενο βήμα μας ήταν να ενταχθούμε στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Ελληνόπουλα» και να εκπαιδεύσουμε το διδακτικό προσωπικό στην διαδραστική διδασκαλία. Αυτή η κίνηση αποδείχτηκε σωτήρια όταν η χώρα όπως και ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκε σε lockdown. Τo σχολείο μας έκλεισε μόνο για μια εβδομάδα. Με τη βοήθεια της Google Classroom και της πλατφόρμας «Ελληνόπουλα» μπορέσαμε να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας διαδικτυακά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρήσουμε τον ίδιο αριθμό μαθητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και φέτος που τα μαθήματα είναι διά ζώσης. Πολλοί μιλούν για μια ημερομηνία λήξης όλης αυτής της προσπάθειας διατήρησης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι οι ελληνικές κοινότητες και η Εκκλησία μας καταλαβαίνουν την αξία και τη σημασία των ελληνικών σχολείων, τα οποία είναι το μέλλον της γενιάς μας και κατ’ επέκταση της γλώσσας μας, και θα επενδύουν πάνω σε αυτά για να μην έρθει ποτέ η μέρα που οι απόγονοί μας δεν θα μιλούν την ελληνική γλώσσα. Αλλωστε το χρωστάμε στους προγόνους μας, που την διατηρήσαν για 400 χρόνια υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Μεταλαμπαδεύοντας το φως του ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ

Κωνσταντίνος Αρετής – Διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος – Ακαδημία Πλάτωνος – Φλόριδα

«Η γνώση που αποκτάται με καταναγκασμό δεν συγκρατείται στη μνήμη», είναι ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του Πλάτωνα. Ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος υπήρξε η έμπνευση για το όνομα ενός αμερικανικού δημοσίου charter σχολείου (ή «Εναλλακτικού Σχολείου», όπως συχνά ορίζεται ώστε να διαχωριστεί από το κλασικό δημόσιο σχολείο) στο Clearwater της Φλόριδας, καθώς η επιρροή του έργου του στη διαμόρφωση της σύγχρονης δυτικής σκέψης, υπήρξε καθοριστική. Η αγάπη για την Ελλάδα και η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού ήταν το κίνητρο για τον πρώην διευθυντή της Ακαδημίας Πλάτωνος, Στηβ Χριστόπουλο που από το 2004, με τις προσπάθειες του ιδίου όσο και του εξαιρετικού εκπαιδευτικού προσωπικού που προσέλαβε, η Ακαδημία Πλάτωνος του Clearwater, όχι μόνο διακρίθηκε γρήγορα στο καλύτερο μεταξύ των 132 σχολείων της κομητείας, αλλά μέσα από μια ανοδική και εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία μετρά σήμερα, εννέα σχολεία στους παρακάτω Δήμους της Κεντρικής Φλόριδας: Clearwater, Palm Harbor, Tarpon Springs, Largo, St. Petersburg, Pinellas Park, Trinity, Tampa, και Seminole.

Διδακτικό Πρόγραμμα: Στα σχολεία φοιτούν μαθητές νηπιαγωγείου έως και 8ης τάξης, σύμφωνα με το αμερικανικό οργανόγραμμα εκπαίδευσης. Αυτό που κάνει τα σχολεία Plato Academy να ξεχωρίζουν είναι ότι όλοι οι μαθητές διδάσκονται Ελληνικά καθημερινά και ενθαρρύνονται να επικοινωνούν στα ελληνικά. Το πρόγραμμα διδασκαλίας ξεκινά κάθε πρωί με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος. Κάθε τμήμα, από το νηπιαγωγείο έως την 5η τάξη διδάσκεται μισή ώρα Ελληνικά κάθε μέρα. Οι μαθητές της 6ης, 7ης και 8ης τάξης (Middle School) ωστόσο, διδάσκονται Ελληνικά 50 λεπτά κάθε μέρα. Η διδασκαλία εστιάζεται στον προφορικό και γραπτό λόγο, την Ελληνική Ιστορία, Τέχνη, και Πολιτισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξάσκηση του διαλόγου στα ελληνικά μεταξύ των μαθητών. Με την επιτυχή παρακολούθηση Ελληνικών 7ης και 8ης, οι απόφοιτοι αποκτούν επιπλέον βαθμούς στην ξένη γλώσσα οι οποίοι προσμετρώνται στη βαθμολογία του Γυμνασίου, αποκτώντας έτσι ένα πλεονέκτημα με την είσοδό τους στο Λύκειο.

Ελληνομάθεια: Πολλοί από τους μαθητές μας επιλέγουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις ελληνομάθειας που οργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη και αποκτούν έτσι Πιστοποίηση Ελληνομάθειας Α1 και Α2 και από αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία ίδρυμα.

Εθνικές Εορτές: Εθνικές Επέτειοι 25ης Μαρτίου, και 28ης Οκτωβρίου τιμώνται ανελλιπώς από όλα τα σχολεία μας με θεατρικές παραστάσεις, ελληνικά τραγούδια, συμμετοχή στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας στο Τάρπον Σπρινγκς και ελληνικούς χορούς.

Γιορτή Ολυμπιακών Αγώνων: Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του σχολείου, κάθε άνοιξη οι μαθητές ετοιμάζουν με ενθουσιασμό την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μια δραματοποίηση της τελετής έναρξης που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από κάθε Ολυμπιάδα.

Χορωδία: Οι μαθητές της ελληνικής χορωδίας μαθαίνουν μια πλούσια ποικιλία ελληνικών τραγουδιών, που υμνούν την Ελλάδα και τις εθνικές μας επετείους, αλλά και την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Θα συνεχίσουμε να εμπνέουμε την αριστεία

Ελευθέριος Περούλας – MA, APC (NYU) – Συνιδρυτής και πρόεδρος – Ακαδημία Σωκράτη

Στγμιότυπο από τον εορτασμό της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας

Αγαπητή κυρία Κατσαγεώργη θα ήθελα κατ’ αρχάς και από καρδιάς να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αλλά και την αρχαιότερη και έγκυρη -τη μόνη ημερήσια ελληνική εφημερίδα της Ομογένειας της Αμερικής- τον «Εθνικό Κήρυκα», για την ευκαιρία που μας παρέχετε να συμμετάσχει και η Ακαδημία μας στο καθιερωμένο πλέον ετήσιο και πλούσιο αφιέρωμα που κάνετε για τη διπλή τρανή γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Αναφορά στην αξία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, την αγάπη όλων των μαθητών και γονέων και τη μεταλαμπάδευση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε παιδιά από όλον τον Κόσμο, θα γίνει παρακάτω από την εξ’ Ελλάδος αποσπασμένη προσοντούχο εκπαιδευτικό μας κα Χριστίνα Ξανθοπούλου. Τον Δεκέμβριο του 2021, η κα Ξανθοπούλου επιλέχθηκε και αναγνωρίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ανταλλαγής Δασκάλων (ITES-International Teacher Exchange Services–J1 Visa) «για τις αξιοσημείωτες επιτυχίες που σημείωσε διδάσκοντας αλλά και για τον αντίκτυπό της μέσα στην τάξη και την ευρύτερη κοινότητα». Την ίδια σχολική χρονιά, η Χριστίνα ανακηρύχθηκε επάξια από τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση της Ακαδημίας ως η Ελληνίδα Δασκάλα της Χρονιάς – «Greek Teacher of The Year».

Η μακέτα του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τους μαθητές του λυκείου

Από την πλευρά μου και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης της Ακαδημίας μας, θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη περιγραφή της αναπτυξιακής πορείας του σχολείου μας, των επιτευγμάτων αλλά και των εξαιρετικών αναγνωρίσεων που του έχουν απονεμηθεί τόσο σε πολιτειακό όσο και σε παναμερικανικό επίπεδο.

Η Ακαδημία άνοιξε τις πόρτες της με Νηπιαγωγείο και Πρώτη Τάξη τον Αύγουστο του 2005 με 67 μαθητές. Από εκεί κι έπειτα, κάθε χρόνο το σχολείο αυξανόταν κατά μία τάξη για να γίνει το 2012 ένα πλήρες σχολείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο (Κ-8). Το τρέχον σχολικό έτος 2021-2022 και με τάξεις από Νηπιαγωγείο-9η, το σχολείο μας έχει 835 εγγεγραμμένους μαθητές και μια λίστα αναμονής με εκατοντάδες μαθητές. Για τη σχολική χρονιά 2022-2023 έχουμε ήδη λάβει πάνω από 650 αιτήσεις για όλες τις τάξεις από Νηπιαγωγείο-10η. Οι τυχεροί στην κλήρωση θα είναι, λόγω έλλειψης χώρου, μόνο γύρω στους 160, από τους οποίους οι 60 θα είναι, λόγω νομοθεσίας, αδέλφια μαθητών της Ακαδημίας.

Πολλά επίσημα πρόσωπα από Αμερική και Ελλάδα έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς το σχολείο μας και έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για την αναπτυξιακή του πορεία και την συμβολή του στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και μεταλαμπάδευσης των αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, η πρόεδρος των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής κα Στέλλα Κοκόλη, ο κυβερνήτης της Β. Καρολίνας κ. McCrory και ο αείμνηστος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Δρ Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος, ερωτηθείς, μετά την απονομή των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στην Ακαδημία το 2016, δήλωσε τα εξής:

«Επισκέφθηκα την Ακαδημία Σωκράτη στο Σάρλοτ της Β. Καρολίνας, ένα δημόσιο σχολείο 700 περίπου μαθητών που λειτουργεί με την παράδοση των καλύτερων ιδιωτικών σχολών στην Αμερική, προσφέροντας καινοτομικά προγράμματα διδασκαλίας στα Μαθηματικά και στα Ελληνικά. Εντυπωσιάστηκα πολύ από τις τάξεις που επισκέφτηκα και από την λαμπρή γιορτή του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας που διοργάνωσαν εκεί οι 18 Ελληνες εκπαιδευτικοί στις 9 Φεβρουαρίου, μια πραγματική γιορτή ποίησης, έργων, παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών και χορών που εκτελούσαν τα παιδιά όλων των ηλικιών στην ελληνική γλώσσα, η οποία, όπως ξέρουμε, είναι η τροφοδότης γλώσσα της επιστήμης και του πολιτισμού της Δύσης. Αν και είναι ένα αμερικανικό σχολείο, είμαι σίγουρος ότι αυτό το είδος σχολείου θα διατηρήσει και θα καλλιεργεί την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό για τις επόμενες γενιές ελληνοπαίδων αλλά και παιδιών απ’ όλο τον Κόσμο».

Πέρασαν σχεδόν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ακαδημία Σωκράτη άρχισε να λειτουργεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πρόοδος της Ακαδημίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των εθελοντών ιδρυτών της, γονέων και υποστηρικτών. Σ’ αυτά τα χρόνια, η Ακαδημία κατέκτησε και με υπερηφάνεια γιορτάζει τις, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, υψηλές τιμητικές διακρίσεις και διαπιστεύσεις, οι οποίες την κατατάσσουν σήμερα επίσημα στο 1% των καλύτερων δημόσιων, ιδιωτικών και τσάρτερ σχολείων στην Αμερική. Παρά τις τρέχουσες επιτυχίες μας, υπάρχει άφθονο περιθώριο να αναπτυχθούμε, να βελτιωθούμε και να φτάσουμε ψηλότερα. Η Ακαδημία μας είναι σε ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι, αλλά δεν έφθασε στο τέλος αυτού του δρόμου ακόμα. Καθώς διανύουμε τα χρόνια, θα συνεχίσουμε να εμπνέουμε την αριστεία σε όλους γύρω μας. Τα ίδια κίνητρα που μας ώθησαν να δημιουργήσουμε, να οικοδομήσουμε και να επεκτείνουμε την Ακαδημία Σωκράτη σε ένα μοναδικό και επιτυχημένο σχολείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο (K-8), ισχύουν και για την επιτυχή επέκτασή του σε Λύκειο (9-12). Ελπίζουμε σε καλύτερες και λαμπρότερες μέρες για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Εχουμε ανάγκη εκπαιδευτικών από την Ελλάδα

Χριστίνα Ξανθοπούλου – Εκπαιδευτικός – Ακαδημία του Σωκράτη

Επειτα από 15 χρόνια υπηρεσίας σε δημόσια σχολεία της Ελλάδος, αποφάσισα το 2019 να ζητήσω απόσπαση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με σκοπό να επεκτείνω τους διδασκαλικούς μου ορίζοντες και να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στη διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και κουλτούρας στο εξωτερικό. Δεν είχα κάποια συγκεκριμένη επιθυμία ή προορισμό, γι’ αυτό και το υπουργείο Παιδείας με τοποθέτησε, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων, στο δημόσιο σχολείο τσάρτερ Ακαδημία του Σωκράτη, στην πόλη Σάρλοτ της Β. Καρολίνας.

Μετά από τρία χρόνια διδασκαλίας στο πολυβραβευμένο αυτό σχολείο, νιώθω τελικά τυχερή και ιδιαίτερα ευγνώμων για την τοποθέτησή μου. Οχι μόνο γιατί το σχολείο χρήζει τοποθέτησης Ελλήνων αρμόδια καταρτισμένων εκπαιδευτικών, αλλά και γιατί βιώνω από την πρώτη μέρα την αγάπη όλων των μαθητών και γονέων, Ελλήνων και μη, για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και για τη μεταλαμπάδευση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Αν και το σχολείο μας είναι πολυπολιτισμικό/πολυγλωσσικό και συγκροτείται από μικρό ποσοστό παιδιών ελληνικών οικογενειών, παρ’ όλα αυτά, όλοι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί καταφέρνουν καθημερινά με το έργο τους να διαδίδουν την Ελληνική Γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Κινητήριος δύναμη σε αυτό αποτελεί η αγάπη, το πάθος, ο ενθουσιασμός και οι υψηλές προσδοκίες του προέδρου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της διεύθυνσης αλλά και η προσπάθειά τους στο να κάνουν το έργο μας ευκολότερο και πιο ευχάριστο.

Παιδιά όλων των ηλικιών, από το Νηπιαγωγείο ακόμη έως και την 9η (προς το παρόν) τάξη, έρχονται σε καθημερινή δίωρη επαφή με τη γλώσσα μας. Μία ώρα για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και μία ώρα για τα Μαθηματικά στα ελληνικά. Πέρα από τις γνώσεις όμως, αξίζει να αναφερθεί και το όφελος που αποκομίζουν και χρησιμοποιούν και στα υπόλοιπα μαθήματα αγγλικής φύσης, αλλά και στα έξτρα credits που τους παρέχονται τόσο στο Λύκειο όσο και στις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Ενδυναμώνεται και καλλιεργείται περαιτέρω η κριτική τους σκέψη και διευρύνεται η αντίληψή τους για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

Εκτός από το γνωστικό κομμάτι, τα παιδιά δουλεύουν, αναζητούν, ψάχνουν περαιτέρω οτιδήποτε έχει να κάνει με την κουλτούρα μας, καθώς γοητεύονται από αυτήν. Ακόμη, έχουμε ανοίξει και δίαυλο επικοινωνίας με μαθητές από σχολεία της Ελλάδος, με τους οποίους οι μαθητές της Ακαδημίας μας συνεργάζονται και κρατούν επαφή ακόμη και μετά το πέρας των δραστηριοτήτων. Και όχι μόνο! Οι αδελφοποιήσεις μας με σχολεία στην Ελλάδα, οι σύγχρονες διαδικτυακές επικοινωνίες με αυτά, αλλά και τα ετήσια 15ήμερα εκπαιδευτικά ταξίδια μαθητών μας και γονέων στην Ελλάδα αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό ενίσχυσης της ελληνικής τους ταυτότητας, εξερεύνησης, μάθησης, ψυχαγωγίας καθώς και σύναψης ισχυρών φιλικών και συναισθηματικών δεσμών και φιλελληνισμού. Ολα αυτά, αλλά και πολλά άλλα κάνουν την Ακαδημία του Σωκράτη μια από τις πιο δυναμικές και πρωτοπόρες παρουσίες στον χώρο της εκπαίδευσης της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική. Το μόνο «αγκάθι» είναι η ανάγκη τοποθέτησης περισσότερων προσοντούχων Ελλήνων εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος. Διότι ο σκοπός αυτής της τοποθέτησης είναι να επωφεληθούν αμφότερες οι δύο πλευρές. Από τη μία τα ελληνικά σχολεία της Αμερικής, όπου ερχόμαστε με σκοπό να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και ό,τι πρακτικές και εμπειρίες έχουμε από την Ελλάδα. Από την άλλη, όλες αυτές οι πρόσθετες γνώσεις, οι ευκαιρίες επιμόρφωσης και οι τελείως διαφορετικές εμπειρίες που αποκτούμε καθημερινά εδώ, θα «ταξιδέψουν» κάποια στιγμή πίσω στη χώρα μας και θα κάνουν το ίδιο στα ελληνόπουλα των σχολείων της Ελλάδος. Αξία ανεκτίμητη και κυρίως απερίγραπτη.

Η ελληνική παιδεία στη δημόσια αμερικανική εκπαίδευση

Ηλίας Παππάς – Διευθυντής στο Odyssey Charter School – Wilmington, DE

Το δημόσιο πρότυπο σχολείο Odyssey Charter School, στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ δημιουργήθηκε πριν από 16 χρόνια με στόχο να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό και να στηρίξει τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Στην επίσημη αποστολή-στόχο του σχολείου αναφέρεται ότι κεντρικός άξονας είναι η υποστήριξη της διά βίου μάθησης, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και η δημιουργία πολιτών του κόσμου μέσω της ελληνικής παιδείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά.

Στο σχολείο μας αυτή τη στιγμή φοιτούν περί τους 2.000 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο ώς και την Γ’ Λυκείου. Ο μαθητικός μας πληθυσμός στη συντριπτική του πλειοψηφία (95%) δεν είναι ελληνικής καταγωγής, καθώς η εγγραφή στο σχολείο γίνεται μέσω κλήρωσης. Ως εκ τούτου, οι μαθητές μας κοινωνούν την ελληνική σκέψη, την γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό για πρώτη φορά στο σχολείο μας. Το Odyssey Charter School είναι πολύ περήφανο καθώς στοιχειοθετημένα μπορεί να δηλώσει ότι δημιουργεί γενιές φιλελλήνων που θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα ελληνικά ιδεώδη και αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο σχολείο μας.

Η μεγάλη αλλαγή που βλέπουμε ότι φέρει καρπούς είναι η έμφαση όχι μόνο στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και στις αξίες του ανθρωπισμού, τις οποίες ενστερνίστηκε ο Δυτικός Κόσμος, καθώς και στον ελληνικό πολιτισμό που εξέφρασε ακριβώς αυτές τις αρχές και το πνεύμα της ελληνικής φιλοσοφίας.

Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας γίνεται από έμπειρους και διπλωματούχους δασκάλους και καθηγητές. Η διδασκαλία διεξάγεται βάσει των τελευταίων εξελίξεων στην επιστήμη της διδακτικής ξένων γλωσσών, ενώ οι εκπαιδευτικοί μας συμμετέχουν συνεχώς σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, η διδασκαλία της γλώσσας εμπλουτίζεται με στοιχεία λογοτεχνίας, μουσικής και θεάτρου χρησιμοποιώντας αυθεντικές πηγές και συνδέοντας τους μαθητές μας με την Ελλάδα του σήμερα. Επομένως, προωθείται μια ολιστική αντιμετώπιση της «ελληνικότητας», η οποία δεν περιορίζεται στη στεγνή διδασκαλία της γλώσσας. Οι μαθητές μας, όλων των ηλικιών, εμβαπτίζονται στην ελληνική παιδεία και τα ιδεώδη της με τρόπους πρακτικούς στην καθημερινή τους ζωή.

Για την ενδυνάμωση αυτού του ολιστικού τρόπου προσέγγισης του ελληνικού πολιτισμού, το Odyssey Charter School δημιούργησε πριν πέντε χρόνια ένα ειδικό Immersion πρόγραμμα, το οποίο πρόσφατα τιμήθηκε και από το Γραφείο Εκπαίδευσης της Πολιτείας του Ντέλαγουερ. Οι μαθητές μας εκεί διδάσκονται τα Ελληνικά ως δεύτερη και όχι ως ξένη γλώσσα. Κατά τη μισή μέρα η επικοινωνία και διδασκαλία γίνονται στα Ελληνικά μόνο, καθώς οι μαθητές του Immersion διδάσκονται Μαθηματικά και Φυσική αποκλειστικά στα Ελληνικά.

Το Immersion πρόγραμμα, επομένως, ήρθε να ενδυναμώσει την εκπαιδευτική φιλοσοφία του σχολείου μας που είναι η αντιμετώπιση του ελληνικού πολιτισμού ως όλον: Γλώσσα, Φιλοσοφία, Ιστορία, Τέχνες και σύγχρονη ζωή.

Οι μαθητές του Odyssey Charter School όταν φτάνουν στην Ιθάκη τους, στο τέλος των σπουδών τους, έχουν βρει ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού τους χάρη στην ελληνική παιδεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο με σκοπό την προβολή των νησιών και των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Δρωμένων τους πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ